1945 yılında bulunmuş olmasına rağmen, özellikler 50'li ve 60'lı yıllarda elektronik dünyasında çığır açılmasını sağlayan yarı iletken silisyum ve germanyum elementlerinden yapılmış olan devre elemanıdır (diyotta olduğu gibi). bu elementler sayesinde akımın bir taraftan iletilmesini sağlanırken bir diğer taraftan iletilmesi engellenir. temelde üç tane bacağı olan bir devre elemanıdır. bunlara emitel, base ve collector adı verilir. elektronik dünyasında pnp ve npn olmak üzere iki tip transistör kullanılmaktadır.
3 bacaklı elektronik devre elemanı.elektronik elemanlarının şahı, paşababasıdır. 3 bacaklı olmasına bakmayın ispatları ve hesaplamaları kitap doldurur. öğrencilerin korkulu rüyası olmasının sebebi ise transistörün mantığını kendisi bile tam anlayamamış zatların transistör anlatmaya kalkışmasıdır.
npn ve pnp şeklinde ikiye ayrılan 3 bacaklı elektronik devre elemanıdır. bacaklardan beyz'e bir elektrik sinyali uygulandığında iletime geçer. uygulanan sinyal transistorun çeşidine göre ** + veya - olarak değişir.
1947 yılında Prof. John Bardeen, Walter Brattain ve Prof. William Shockley adlı üç mühendis tarafından, Bell Laboratuarlarında bulunmuş ve bu üçlüye 1956 Nobel Fizik Ödülünü kazandırmıştır. Ayrıca bu buluşları ile tarihte ilk kez Nobel Fizik Ödülü alan mühendisler olmuşlardır.
kullandıgımız bilgisayarlar ve cep telefonlarımızda bile bunlardan milyarlarcasını bulabiliriz...
moore yasası gereğince bir çip içine her yıl sayısının iki kat arttırarak yerleştirilip işlemcinin hoyratça yoğunlaşmasına neden olan devre elemanı.
bu entryim silikon işlemcimdeki tüm transistörlere gelsin. daim iletimde olun, hiç yanmayın emi.
base, emitter ve collector adı verilen üç uca sahiptir. base-emitter ve base-collector arasındaki gerilim düşümü farklarına göre emitter ve collector arasında farklı iletkenlik değerleri üretir. bu sayede; anahtarlama ya da yükseltme elemanı olarak kullanılır. modern elektroniğin temel taşıdır. günümüzde milyonlarcasını barındıran entegre devreler sayesinde bilgisayarlar; oda, hatta ev boyutlarından günümüzdeki boyutlarına inmiştir. kısaca çok cimcime aletlerdir.
prensip olarak iki diyotun seri bağlanmasından oluşmuştur. bu diyotların birbirine bağlanma şekli transistörün PNP ya da NPN tipinde olmasını belirler.
elektron tüplerinin ardılı ya da halefidir.
mosfet(metal oxide semiconductor field effect transistor), jfet(junction field effect transistor),bjt(bipolar junction transistor) gibi çeşitleri vardır. işlemcilerin içerisinde kullanılanlar mosfetlerdir ve mantık işlemlerini gerçekleştirirler.
çalışma prensibi musluk gibidir. beyz 'e az akım verirsen c-e arası az akım geçer. çok verirsen c-e den çok akım geçer. transistörün bulunmasıyla teknoloji müthiş bir patlama yapmıştır. dönüm noktası diyelim. transistörün bulunması teknolojinin ilerlemesinde bir dönüm noktasıdır. bc 237 dünya üzerinde en çok tüketilen transistör çeşididir.
bc 276 modelinin piyasada ekmek su gibi gittiği elektronik elemandır. yeri geldiğinde bir anahtar, yeri geldiğinde yükselteç, yeri geldiğinde bir kare dalga jeneratörü olan elektronikçinin sadık dostu. bildiğim kadarı ile Nvidia chip setli geforce 2 ekran kartının işlemcisinde 2 milyondan fazla transistör var. pentium 4 işlemcisini siz düşünün artık.