elektronik sinyalleri yükseltebilen veya değiştirebilen üç katmanlı yarı iletken bir cihaz. transistörün amplifikasyon etkisi, tabana akan küçük bir akımın yayıcı ve toplayıcı arasında akan çok daha büyük bir akımı kontrol edebilmesinden kaynaklanmaktadır. bu, transistörleri amplifikatörler, anahtarlar ve dijital devreler de dahil olmak üzere çok çeşitli elektronik uygulamalar için çok kullanışlı hale getirir.
saniyede milyarlarca kez açılıp kapanabilen, gerektiği zaman anahtarlama elemanı, bazı zamanlarda da akım kontrolcüsü olarak kullanılır. nobel ödüllü bir buluştur ve vakumlu lambalardan kurtularak daha maliyetsiz ve verimli bir şekilde işlemler yapmayı sağlamıştır.
kolektör base emiter olarak toplamda iç bacağa sahip yarı iletken devre elemanı, base bölmesinden akım kontrolü gerçekleşir kolektörden voltaj gelir ayarlı akım da emiterden iletimdedir. buna en güzel örnek vana verilebilir. vanamız base , suyun geliş yeri kolektör, akan kısım emiter gibi.
transistör mucizevi bir yarı iletken teknolojisidir. NPN, NMOS gibi transistörler bildiğin musluk gibi çalışır mantığınıza girmesi açısından. PMOS, PNP gibi transistörler ise tıkayıcı bir engel gibidir. Atıyorum elinizde npn var base verdiğiniz voltaj ile bu akan voltajı, akımı duruma göre amplify edebilirsiniz. Tamamen ihtiyaca göre ayarlayabilirsiniz. Basit bir hoparlör dizaynı buna örnektir şöyleki belli bir AC sinyali amplify edip aynı şekilde buffer kısmında akım amplify edersiniz. Sinyaliniz kullanıma hazır hale gelir. Bu npn, pnp dediğimiz şey push-pull yapar ihtiyaca göre ayarlarsınız.
cressler'in silicon world adlı kitabını okuyana kadar ne işe yaradığını anlayamadığım elektronik araç. kendisiyle çok büyük akımları çok küçük akımlarla kontrol edebiliyoruz.
bir hücre düşünün içinde bilimum maddeler var. ve hücrenin çekirdeği var. işte o çekirdekte dna var. dna daki her bir aminoasit transistördür. ve elektronik bilgisayar dünyasının aminoasitleridir.
icadıyla birlikte bilgisayarların gelişimine önemli katkı sağlamıştır. Bugün hemen her evde bilgisayar varsa bu küçük ama etkili eleman sayesindedir. Bir nevi önemli olanın boyunun değil işlevinin olduğunu göstermiştir.
Ömrüm bu elemanı incelemkele geçti denebilir. Şuan bir bilgisayar çipinde yaklaşık 1.7 milyar tane bulunan mikro-nano boyutta üretilebilen elemanlardır. Teknolojini bu denli gelişmesinin ivme kazanması bu elemanın bulunması ile gerçekleşmiştir!
sanılanın aksine sadece bipolar olmayan devre elemanı. pnp veya npn şeklinde kategorize edilen şey transistör değil, bipolar junction transistor'dır. dolayısıyla transistör diyeceğimiz eleman sadece akımla akımı kontrol etmesinden ziyade, türüne göre gerilimle akımı da kontrol edebilmektedir. ilk bulunan (ancak düzgün çalışamadığı için kullanılamayan) transistör tipi mosfet olsa da piyasada ilk bulunmaya başlayan transistör tipi bjt'dir.
kırmık içi tasarımlarda bugün, özellikle sayısal ve karışık işaret uygulamalarında mosfet tamamen piyasayı domine etse de; yüksek frekans uygulamalarında özellikle farklı katkılı (sige, gaas vs.) bipolar transistörler frekans cevapları gereği tercih edilmektedir.
teknolojiyi teknoloji yapan elektronik devre elemanıdır. çalışmasını anlamak zor gelebilir, ama anlayınca her şey yerine oturur. 3 bacaklıdır, npn ve pnp olarak iki farklı yapıda olabilir, çeşidi çoktur, silikonun olması gereken asıl yeridir.
ismini trans-resistör, yani direnc transferi şeklide açabileceğimiz, modern dünya için vazgeçilmez bir mühendislik ürünüdür. giriş kısmındaki küçük sinyali çıkışa belirli oranlarda yalıtarak ve değiştirerek aktarma olanağı sağlamaktadır. bu özelliği ile tüm yükseltme ve ölçme işlemlerinin temelinde, hatta günümüz dijital yapılarının register kısımlarında temel yapı taşı olarak kullanılmaktadır.