elektronik müziğin bir alt türüdür. goa trance, psychedelic trance,progressive trance,vocal trance ve uplifting trance diye kendi içinde grublanır. ve daha çok klasik müzik tınılarıyla yapılan bir müzik türüdür. bir nevi elektronik müzik ile klasik müziğin karışımıdır. ayrıca trance müzik dinlerken kendinizi başka bir dünyada gibi hissedebilirsiniz.
günümüzde artık popülerleşmiş isimlerin (tiesto, armin vs...) eski yaptıkları müzikleri unutup, para kazanma amaçlı ve herkesin dansetmesi için konserlerde daha techno müzikler yapmasıyla kirlenmiş müziktir. hala kendilerini trance prodüktörü veya dj olarak görüyor olmaları da ilginçtir. hala gerçekten bu müziğin ruhuna uygun bir şeyler üretmeye çalışan isimler yahut, popüler tavırlarını bozmamak için farklı aliaslarla remixler yapan djler de yok değildir yinede artık eskisi kadar dinlenmeye değer trance parçası piyasaya sürülmemektedir. müziğin kendisi başlı başına bir yolculuk gibidir. içinde farklı sub-genre'leri bulunsada temelde en yüksek dakika başına vuruş bulunduran müziktir (bkz: beat per minute). yinede bakmayın en çok ve en hızlı nota barındıran müzik olduğuna, kesinlikle dans müziği değildir kendisi. ona uydurulacak bir ritim de yoktur zaten. kaliteli bir müzik seti veya aynı şekilde kaliteli bir kulaklıkla dinlenilirse müziğin öğeleri çok daha iyi anlaşılır. aynı şekilde internetten indirilen 5mb lık mp3ler halinde indirirseniz de parçayı anlamak pek mümkün olmayacaktır. aşağı yukarı her parça en az 5,6 dakika olduğundan, bazıları 11-12 dakikaya kadar çıkabildiğinden tek müzik trance müziği parçasını 20-30 mb arasındaki bir mp3 kalitesiyle 320kb la dinlerseniz asıl zevkine erişebilirsiniz. pek fazla dinleyeni de yoktur aslında bu müziğin, bir zamanlar goa trance sub-genre'si sayesinde özellikle ravelerde popülerleşmiş olsa da hiçbir zaman diğer müzik türleri kadar tutkunu olmamış ve olmayacaktır. lakin tutkunu olan da başka bir müzik türünden hiçbir zaman trance dinlerkenki tadı alamaz. dinlerken tüylerinizi diken diken edecek melodiler bulabilirsiniz bir çok özgün parçada. bir de bu müziğin kendine özgü bir öğesi vardır. (bkz: breakdown) trance müziğin en önemli yeridir. bir parçada tüm melodilerin toplandığı, duygunun yüklendiği yer burasıdır genelde. parçanın bu bölümüne gelene kadar önceki bölüm, breakdown a hazırlık olarak sayılır zaten. sonrası ise patlama noktası olarak tasfir edebileceğimiz, bpm in doruk noktasına çıktığı anla başlar ve yavaş yavaş biter. temelinde her elektronik müzik gibi elbette bass vardır. ama bu müziği, sadece bass ve birkaç ritim içeren diğer elektronik genreleriyle (bkz: House) (bkz: techno) karıştırmayınız.
yaşım 29. hayatım boyunca 2 müzik tarzından vazgeçemedim birisi trance, diğeri arabesk. aradaki uçurumu hesap edebilmenin imkanı yok. fakat gerçek trance müzik dinleyicileri bilir ki trance müziğin arabeskten farkı yoktur. bazı trance parçalarla rakı içtiğim zamanları bilirim. özellikle paul oakenfold'un 90'lı yıllarda ki mixleri ve tiesto'nun tiesto olduğu zamanlar yani yine 90'lar.
elektronik müziğin dallarından biri. trance müzik de kendi içerisinde ayrılır: Dream Trance, acid trance, psychedelic trance, progressive trance, tech trance gibi.
Daha önce keko tam tamı demiştim bunun için. 80 ıq'lu çomar yavrusu eniklerin vazgeçilmez eğlencesidir bu, siktiriboktan müziğin ritmiyle olmayan beyinlerini uyuşturmak.
Bir zamanlar apaci müzikleri ile karıştırılmakta ve böyle bir tanımlama yapılmaktaydı ki, trance müziğin özüne ve asaletine zarar veren bir anlayıştır bu. trance'ın disko ve club müziklerinden ayırt edilmesi gerekir. altyapı olarak birbirlerine görece benzelerse de esasında oldukça farklıdırlar. bir kere trance-hause dans edilecek bir müzik tarzı değildir kesinlikle.
trance anlatılmaz, yaşanır bi müziktir. müziğin gelebileceği son aşamadır. insanı kendinden geçirir, ruhu dinginleştirir. bazen bulutların üstüne çıkartırz. herkes dinleyemez ve gerçek tadına varılmak isteiyorsa da başından sonuna dek dinlenmelidir. şöyle bir ieri sarayım diyerek dinlenecek bi müzik değildir.