gözde kronik iltihaplanmaya yol açan hastalık. chlamydia trachomatis türü bi bakterinin armağınıdır.
havluyla zartla zortla bulaşabilir.
özellikle kötü ekonomik koşullar ve temizlik kurallarının ihmaliyle ortaya çıkar.
ingilizce trachoma.Chlamydia trachomatis isimli hücre içi bakteri tarafından meydana getirilen ve ilerleyici alevlenme ve sakinleşme dönemleriyle özellik kazanan bir konjunktiva iltihabıdır. daha çok kara sinekle bulaşır. kuru ve sıcak iklimlerin hastalığıdır. doğrudan temasla, havlu, yastık kılıfı vs ile bulaşabilir. biz de cumhuriyet'in ilk yıllarında bu hastalıktan çok çektik. kastamonu bu yüzden körler memleketi olarak bilindi mesela. ve ünlü halk ozanı aşık veyselin bir gözü bu yüzden kör oldu( birine de kazık kaçmıştı).
dönelim biz hastalığa. 7-10 günlük bir kuluçka evresinden sonra göz kapaklarının iç tarafında küçük küçük kesecikler meydana gelir ve bunlar daha sonra granulasyon dokusuna dönüşür.göz kapakları içeri doğru kıvrılır ve korneaya zarar verir. bu enfeksiyon korneaya da yayılarak ilk başta keratinizasyon sebebiyle bulanık görmeye, daha sonra da aşık veysel'de olduğu gibi tamamen körlüğe sebep olabilir. tedaviyle hastalığın tamamen iyileştiği durumlar da vardır. tedavisinde pomad şeklinde tetrasiklin ve makrolid türevi antibiyotikler kullanılır. ağızdan antibiyotik alımıyla da desteklenir.
Genellikle üst göz kapağında infial eden yara ile başlayan ve daha sonra göz kapağının gözün içine doğru dönmesine neden olan kirpilerin korneayı tahriş etmesi sonucu körlüğe yol açan bulaşıcı bir göz iltihabı hastalığıdır.
Dünya nüfusunun %12 si bu hastalık yüzünden kör olma tehlikesi ile karşı karsiya.
Güzel bi haber; 2030 a kadar antibiyotik tedavisinin dünyada yaygınlaşması ile insanlar için sorun teşkil edecek bi hastalık olmaktan çıkacaktır.