Türkiye gibi trafiğinde bolca öküz bulunan bir ülkede zordur. Senin trafiğe bisiklet ile girmen yasak dedi bugün bir andaval taksici. Ben de trafikte bisiklet kullanmamın karayolları trafik kanununa göre yasal olduğunu söyledim. Vergi veriyor musun dedi pişkin pişkin. Adamın yasallık anlayışı vergi vermek. Gel dedim bir gün ofisime sana hem hukuk dersi hem de insanlık dersi lazım.
Hata bende ki yanına yanaşıp konuşmaya çalışıyorum. Hazır durmuşken aynasına tekmeyi geçirip indirmek ya da camdan içeri yumruk sallamak amına koduğumumun çocuğunun ağzını yüzünü akıtmak varken insanlık yapıyorum diyalog kurmaya çalışıyorum. Böyle hanzolara adaleti bizzat tatbik etmek lazım yoksa devletin adaleti bunları bulana kadar. Ohhooo.
Trafiğin keşmekeş olmadığı uygar ülkelerde yaygın olandır.
Lakin bize uymaz! Hem trafiğimiz keşmekeş hem uygar değiliz.
Kırk fırın ekmekten sonra belki. Bak dikkat ettiysen " belki" dedim.
çok istediğim fakat aileme söylediğimde annemin yolda araba çarpacağı ve benim kaldırım taşına çarpan kafamın kopacağı şeklindeki bir ton olasılıktan dolayı razı göstermediği eylemdir.
alıp kullansam haberleri olmayacak gerçi de bisiklet sürerken sağa dönüşlerde bisikletten inip, yürütüp tekrar biniyorum.
Şehir içinde ya da şehirler arası yollarda bisiklet kullanmaktır.
Her şeyden önce bisiklet bir ulaşım aracıdır. Bu benim şahsi kanaatim değil karayolları trafik kanununun 3. Maddesi ile yapılmış bir tanımdır. Yine aynı kanunun 66. Maddesine göre ayrıca bir bisiklet yolu tahsis edilmemiş ise bisiklet en az diğer ulaşım araçları kadar trafikte seyretme hakkına sahiptir. Özellikle motorlu taşıt sürücüleri bunu beğense de beğenmese de bu böyledir.
Bisikletle trafiğe çıkacak sürücü her şeyden önce karayollari trafik kanununu okumalıdır. Bisiklet ile kaldırımlarda ya da trafikte ters yönde seyretmek yasal değildir! Bazı insanlar iyi niyetli de olsa trafiğin tersi istikamette seyretmenin sizi görünür kıldığını söylese de itibar etmeyeniz. Ters istikametten gelen bir bisikletli zannedilenin aksine diğer taşıtların sürücüleri için beklenir ya da ongurelebilir değildir.
Bisikletli trafikte bulunma hakkına sahip olduğuna göre diğer sürücülere aynı yükümlülüklere de sahiptir. Işıklarda durmalı, şerit değiştirirken sinyal (koluyla) vermelidir. Duracağını diğer sürücülere işaret etmelidir.
Bunların yanında far, reflektör, ışıklandırma aparatları bisikletin üzerinde her daim bulunmalıdır. Özellikle arkada yanıp sönen kırmızı bir ışık, kola ya da paçalara takılan ledler, ayakkabı bağcıklarına takılan ledler ve her şeyden önemlisi kask hayat kurtarır. Kask takınca gebeş gibi gözüktüğünü düşünenler, hayatın görüntüden önemli olduğunu unutmasınlar.
Şuraya üç faydalı video bırakıyorum. Ve en aşağıya bir afiş.