Dünya Sağlık Örgütü rapor hazırlamış, Habertürk te bu rapordan alıntılar yapmış:
Dünyada her yıl 1 milyon 270 bin insan trafik kazalarında ölüyor.
Kazalarda ölenlerin yarısı, yayalar ile bisiklet ve motorsiklet sürücüleri.
Ölümlü kazaların % 90'ı düşük ve orta gelirli ülkelerde oluyor. Bu ülkelerdeki araç sayısı dünyadaki araç sayısının yarısı.
Trafikte en yüksek ölüm oranı Afrika ülkeriyle Doğu Akdeniz'de görülüyor. Hollanda, isveç ve ingiltere gibi ülkelerde ölümlü kaza oranı düşük.
Türkiye'deki ölümlü kazalarda ölenlerin % 31'ini kaza yapan araçtaki yolcular oluşturuyor. % 24 ile sürücüler, % 19 ile yayalar, % 10 ile motosiklet ve bisiklet sürücüleri bu rakamı izliyor.
2006 yılı verilerine göre Türkiye'de trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin sayısı 4.600, yaralı sayısı ise 169.080.
bu sorunun çözümünde fazla derine inildiğinden bize yakın daha basit bulguları atlıyoruz. gerek yaradılış olarak gerekse de psiko-sosyal faktörler göz önüne alındığında. bazı insanların yetenekleri farklılık göstermektedir. sağ beyin ve sol beyin kuramından yola çıkarak, bazı insanlar iyi resim yapar, bazıları daha iyi öğrenir, bazısı daha iyi araç kullanır, kimisinin de sosyal iletişim yetenekleri gelişmiştir. araç kullanmak isteyen kişi önce bu ayrımdan geçmeli ve araç kullanmaya karşı ne kadar yetenekli olduğu, reflex kabiliyeti ve mekanik zeka seviyesi belirlenmelidir. kişi bu ayrımdan sonra daha önceden kurulmuş bir ekip tarafından değerlendirilmeye alınmalı, ehliyet almak için uygun olup olmadığı belirlenmelidir. ayrıca bundan sonraki süreçte sınavlarla içi boşaltılan konular simülasyon betimlemeleriyle daha da kuvvetlendirilmelidir. (devamı yarın)