yomra fen lisesi kurulduğu 1989 yılından 2000li yıllara kadar türkiye' nin -bir ankara fen veya kabataş- kadar popüler olmasa da en az onlar kadar başarı gösteren bir devlet fen lisesi idi.
okulun bu başarıyı göstermesinde, çevre illerden gelen yüksek ortalamaya sahip öğrencilerin tercih edebileceği başka bir eğitim kurumunun karadenizde bulunmaması ve özel eğitim sektörünün henüz altın çağlarından çok uzak oluşu idi. Bu öğrenciler ve kaliteli bir öğretim kadrosu yomra gibi izole ve bir o kadar da şehir merkezine yakın bir ilçede birleşince uygulanan doğru eğiitm stratejileriyle birlikte okulun en parlak dönemleri yaşandı.
2000li yıllarda çevre fen liseleri ve türkiyede nam yapmış başka özel kurumların da karadeniz'e açılma politikalarıyla birlikte okul duraklama evresine girdiyse de nitelikli idareciler ve başarılı öğrencileriyle hala daha adından söz ettirir haldeydi.
2010lu yıllara gelindiğinde trabzon lisesi trabzon merkez 'fen' lisesi olarak revize edilmiş ve öğrenci almaya başlamıştı. 4yıl sonra ki yapılacak üniversite sınavında hangi okulun başarılı olacağı trabon ortaöğretim çevrelerinde merak konusuydu. yomra fen 2 yıl boyunca mutlak bir zafer elde etti. lakin trabzonda yayılan bazı spekülasyonlar ve bazen de gerçekler -zaten günümüzde ne duysa sarılan- veliler için cezbedici olmuş ve 'taban puanı yüksekse iyidir' prensibiyle hareket edilerek merkez fen lisesi çok sayıda yüksek puanlı öğrenciyi bünyesine topladı. 16 ve 17 yıllarında yapılan aşamalı sınavlarda merkez fen mutlak zaferi kazanan taraf oldu. (Kişisel görüş: okulların birbiri arasındaki rekabetin her daim öğrenci zararına olduğunu düşünen biri olarak her iki taraftaki idareci, veli ve öğretmenlerin kesinlikle yanlış bir yol izlediğini mutlak bir suretle belirtmek isterim.
Yomra 16' ve 17' yıllarındaki ani düşüşünün ne yazıktır ki ana sebeplerinden biri de okulalara siyaset vebasının bulaşmasıdır. Bu hastalığın iki büyük zararı vardır:
1- 'kendi adamım olsun' anlayışı, vasıfsız ve bazı yönlerde eğitimsiz ve tecrübesiz insanların sırf belli odaklara yakın olması gerekçesiyle yüksek ve vasfının yetmeyeceği makamlara oturtulması.
2- yüksek idareci bazı memurlarının güzide eğitim kurumlarını sadece bir üst mevkiye atlamaktaki bir trambolin olarak görmesi ve asıl maksatının eğitimden çok uzak olması.
bu iki durum da ne yazıktır ki kurulu bir makine gibi işleyen bu kurumun 30.yılına yaklaşıldığında temellerini sarsmış ve geri dönüşü olmayan yaralar almasına yol açmıştır. bürokrasi ve siyasetin bir türlü ayrılamamasının bir cezası da bu okula kesilmiştir.
Tüm bunlar bir tarafa yomra fen yurtları insana kısa yoldan hayatı öğreten ve mükemmel ötesi ortam ve arkadaşlara sahip olunabilecek yerlerdir. ve unutulmamalıdır ki yomra feni yomra fen yapan öğrencilerdir ve bu öğrenciler her zaman bu okulun ruhunu sonraki dönemlere aktaracaklardır. -ki akademik başarı da bu ruhun ürünüdür.-
son olarak,
bir yomra fenli olarak bu okulda öğrenim gördüğüm için hayatım boyunca her zaman gurur duyacağım.
öğrenci kalitesi zamanla düşen, yatılı kalma imkanı bulunan, ortamın fevkalade güzel olduğu yurtları bulunan, yomra gibi merkez ilçeye yakın olması sebebiyle gelişmemiş ve tıfıl kalmış bir ilçede bulunan ve bu sebeple öğrencilerini bunaltan, okul içinde hapishane hayatı yaşatan bu sebeple derslere çalışmayı ve arkadaşlık kurmayı kız erkek ilişkisi için bulunmayı tetikleyen, trabzon'umuzun güzide fen lisesi.
90 ların başında '' aman efenim türkiye de hepi topu 10 tane fen lisesi var bu fırsat kaçmaz eğitim süper üniversite garanti, bilim adamlığı plase, nobel ödülü bomba '' şeklinde yönlendirmelerle paldır küldür içine daldığım akabinde hocalarının da bana daldığı, sonunda mezuniyete ve öys ye 2 ay kala şutlandığım ''nur'' içinde ayrılmanın nasip olmadığı güzide eğitim yuvası.
(bkz: hasan beşer)
(bkz: mehmet zeki)
(bkz: osman özkurt)
(bkz: şenel türkyılmaz)hocalarından bir kaçıydı vakti zamanında.şimdilerde birçok hocası trabzon merkez fen lisesi'ne ve başka okullara geçmiştir.
Trabzon fen lisesi'ne öğretmen göçü vermiş devlet fen lisesi.
Okulun yeni olmamasından dolayı bölgedeki diğerfen liselerinin yurtlarına göre konforsuz yurtlara sahiptir.
Öğrencilerin hem en kötü hem en güzel 3 veya 4 yılını geçirdiği okuldur. Hayatı boyunca anlatacağı kadar iyi ve kötü anıya sahiptir artık.
Eski dönemlerden tanınmayan üst dönemler efsaneleştirilir.
Kız ve erkek yurdu yer değiştirdiğinde, bir gece artık kullanılmayan bodrum kata inip kapının üzerine yıllar önce yazılmış olan ve tarihi+saati yazılı olan yazıları okuduğumuzda duygulanmamak elde değildi.
Hele de eski dönemlerden tanıdığınız varsa.