1 sefer kullandım ama o zaman uçağın pistten çıkması vs yaşanmamıştı. Sağ tarafı orman sol tarafı deniz manzaraya baka baka gitmiştim. Şimdi kullansam tırsarım.
buraya 3 sene once falan gittim kış günü, pistin yanı bildiğin ucurum ve deniz. baya baya yani. iniş deil korku filmi. yapanların eline sağlık gercekten.
Çoookkk problemli bir havalimanıdır. Ils problemi olan havalimanı mı olur amk, bu havalimanında öyle bi problem var ya laa...siz farkında diilsiniz ama qatar airways falan uçuyo buraya direkt abu dhabi'den, herifler özel brifing alıp, simulasyonda özel çalışıyolar buraya inmeyi.
Neden? Ils problemi yüzünden!!
Efendim basitçe açıklayalım---> ils - instrumented landing system--> türkçe aletli iniş sistemi,çok önemli bişey günümüz modern uçakları için. Bütün kodern uçaklar artık hem çok büyük, hem çok hızlı, hem de çok computer destekli, hata payını "0" a indirgeyecek şekilde üretilmiş teyyareler.
Ils, trabzon gibi sisi,rüzgarı bol olan alanlar için çok elzem bişey. Uçaklar sadece güneşli, çok güzel günlerde uçmuyo, yağmurlu, sisli, rüzgarlı, soğuk günlerde de uçuyo. Öyle günlerde cockpit ekibi uçak içi ve kule içi sistemler dışında uçağı göz gözü görmez ortamlarda da doğru iniş açısıyla alana yaklaştıracak sistemlere, hele mesela tıpkı bugünler gibi,ocak ayında gece inişi mesela, ihtiyaç duyuyo.
Ils, tam bunun için var, işte.
Yalnız ils'in bi her uçağa göre bi maksimum bi de minimum'u var. Trabzon'da ils yaklaşma 3,5 ° olarak belirlenmiş.
Ancak oraya en çok uçan b737, a320 gibi uçakların maksimum ils alışları 3,3 ° !!... böylece bu sistem "çöp" oluyo, kule- cockpit istişareleri çok büyük önem kazanıyo, yoksa çok dik yaklaşıyo uçak, ve tekerlek koyuşu çok gecikiyo, pistten çıkma riski çok artıyo, ki aynen bu sebepten, uçak kazası oldu trabzon da.
Trabzon havaalanının bu problemini çözmesi şart.
Tamam kule çalışanları cansiperane bi şekilde çalışıyolar, büyük konsantrasyon harcıyolar, ama bu problem çözülmezse aynı kaza bi daa olur..
Kaldı ki, qatar airways boeing 777 falan uçuyo o havaalanına, b777 çok daha büyük bi uçak ve o uçak 3,3° ils de alamaz, bildiğim kadarıyla 2,7° maximum 777'nin oluru, demek ki trabzon a 70'li yıllardaki gibi aletsiz iniyolar,allah muhafaza o 777 lerden biri, bi de kule hatasından denize çakılsa ve 350 kişi ölse, trabzon ve türk havacılığı madara olur.
Böyle bişey olmadan, bu problemin aşılması lazım.
Şimdi aklıma geldi, bunu da buraya yazmış oliim, bu sözlükte sonuçta bi sosyal medya kaynağı, bu uyarı, ki sadece benim diil birçok havacılık otoritesinin uyarısıdır, burada yazılı dursun, ola ki bir yetkilinin önüne düşer ve okur.
Verdiğim ils rakamları orijinal rakamlardır, istediğiniz şekilde check edebilirsiniz. Trabzon bi de "ils bende de var!" Diye caka satıyo, halbuki, kullanılamıyo o ils, de onu söylemiyo işte.
Teknik olarak tehlikeli olmasının dışında kullanıcı açısından da zor bir havaalanıdır. Sabah uçuşu sırf sis yüzünden çok kolay iptal edilebilmektedir. Beklersiniz beklersiniz havaalanına ne bir uçak iner, ne bir uçak kalkar.Rötarın kralını yaşatır size. Kısacası kullanacak olanların daha önceden hava durumunu kontrol etmesi önerilir.
Ayrıca en yakın başkent olan Tiflis e hiç bir direk uçuş bulunmamaktadır. illaki istanbul aktarmalı gidilmelidir ki bu durumda otobüsle tiflise daha hızlı varılabilmektedir.
karadeniz zekasının bir örneği olarak ''denize sıfır'' bir biçimde inşa edilen ve bu yüzden birçok uluslararası havayolu şirketinin iniş yapmayı reddettiği küçük bir havalimanıdır..
önünde taksiler bekler...10 liraya ''trabzon meydana-maraş caddesine'' götürürler..
Trabzon Hava Limanı (IATA:TZX, ICAO:LTCG) 1957 yılında hizmete girmiştir. Toplam 1.377.244 m² kurulu alanı bulunan Trabzon Hava Limanında 9.710 m²'lik Dış Hatlar terminali ve 14.035 m²'lik iç Hatlar terminali olmak üzere toplam 23.745 m²'lik 3.5 milyon Yolcu/Yıl kapasiteli 2 adet terminal mevcuttur. Trabzon Hava Limanında 2640x45 metre boyutunda bir adet pist bulunmaktadır. Trabzon Hava Limanı Yeni iç Hatlar Terminal Binası ve Otoparkı 22.11.2008 tarihinde hizmete girmiştir.
(bkz: http://www.dhmi.gov.tr/do...anlar/trabzon/trabzon.asp)