Mazot parası engel değil bence vizyon eksikliği. Deli zengin olan çiftçi biliyorum büyütmeleri lazım işlerini ama yapmıyorlar bu noktada iş tıkanıyor. Daha ileriye gitmek için topluca çalışmak lazım.
Devlet boş tarlalardan ekstra vergi alabilir, ekstra vergi ödememek için tarlalar işleyecek olan vatandaşa kiralanma seçeneği de getirilirse harika olur.
geleneksel tarım alışkanlıklarımızdan kurtulamayisimiz.
arazilerin küçük parseller olmasindan ötürü oluşan verim kaybı.
gübreleme konusundaki Bilgi eksikliği.
sistemin Ziraat mühendislerini ilaç satıcısına dönüştürmesi ve araştırmacı eksikliği.
yüksek girdi maliyetleri.
alternatif tarım tekniklerine karşı yavaş yönelim.
Narenciye tarla da 30 kuruşa alınıp markette 5 tl ye satılır da o ülke de tarım gelişir mi?
Hayvancılığı köylüler ve kırsal kesim yerine patronlar yapar da o ülke de et ucuzlar mı?
Diğer bir sebepte tarımla, hayvancılıkla uğraşmanın toplumda aşağılık kompleks yapması.
Geçen arkadaşımın oğlu anlattı. Kendisi Erzincan Matematik bölümünde okuyor. Türkçe dersinde hocası sınıfa türkçe bir kelime soruyor. Ama sınıfta kimse bu kelimeyi daha önce duymamış.
Bu kez hoca sınıfa " içiniz de köylü çocuğu yok mu, onların dedeleri, baba anneleri bu kelimeyi bilir?" Diye soruyor. Lakin sınıfta kimse " ben köylü çocuğuyum" demiyor, diyemiyor.
Diğer taraftan ben köylüyüm. Köyde yaşayan kızların hiçbirisi köye gelin gitmek istemiyor. Herkes şehir de, modern yaşam peşinde. E kim davar yayacak, hayvan otlatacak; ekip biçecek?
Bizi uzun yıllardır dizilerle, reklamlarla sömürdüler.Şöyle türk filmlerine ve dizilerine bir bakın bakalım, o hayatın pompalandığı bir toplum eline tarım aleti alır mı?