her şeye tin atayaıp daha sonra anoloji üzerinden anlayan ve anlamlandıran inanç sistemidir. totemler genelde hayvan olsa da bitki de olabilir. veya su bile totem olabilir. kişiler totem olarak kabul ettiği şeylerde atalarının ruhlarının ikametine inandığı için totem olan nesneden geldiğini düşünür. bu yüzden o totem nesnelerini kutsar ve değerli görürler. hal böyle olunca totemlere saygısızlık edilmez. mesela suyu totem olarak alan bir klan bile su içerken saygıda bulunur. hayvanları totem alanlar ise o hayvanı zorunlu olmadıkça yemez. fakat bazen atadan güç almak için ayin biçiminde yemek olabilir. atanın onda mevcut ruhundan pay alıp güçleneceğini düşünürler.
doğa varlıklarına, doğa üstü güçler isnad eden, bu tip güçlerinin olduğunu iddia eden ilkel kabile dinidir. klasik kabile dinleri mantığı yatar totemizmin altında.
eski türk topluluklarının klan aşamasında inandıkları bir sistemdir. kutsal kabul edilen bitki veya hayvanlara saygıyı içermektedir. kurttan türeyiş efsanesi, totem olgusunun en önemli kanıtıdır.
türklerin totemi kurt olmasına rağmen asla kurta tapmamışlar sadece onu kutsal saymışlardır. bunun nedeni kurttan geldiklerine inanmalarıydı. yani evrim teorisini o zaman çözmüş uluğ atalarım.
klan üyelerinin kutsal saydığı ve topluluğu koruduğuna inanılan hayvan, bitki ya da herhangi bir cansız nesneye inanmadır. kimi sosyologlar totemizmin insanlığın ilk dini olduğunu kabul ederler. topluluğun inandığı totem, aynı zamanda bireyin de totemi olduğu için bu inanca sahip olanlar birbirlerini akraba sayarlar.