muhteşem bir komedi. en komik sahnelerinden biri şu;
toşun paşa ile ibrahim paşa tanışıyorlar. tosun paşanın ibrahim paşaya hitabı her cümlede daha da samimileşir.
-ibrahim paşa hazretleri
-ibrahim bey
-ipraam
-ibocuğum
kemal sunal ve şener şen in girdiği diyalog
ş-şaban sen yatıyorsun
k-evett yatıyorum
ş-hemde babamın yatağında ha
k-evet babanın yatağında
ş-bak bi de babanın diyor
k-ananın mı diyim.
kavalalı mehmet ali paşa'nın oğludur..babası ile beraber kahire'den hareket ederek başlattığı isyan sonucunda ordusu ile beraber istanbul önlerine kadar gelmeyi başarmış ve osmanlı'yı dünyaya rezil etmiştir..
''kendi valisine bile karşı koyamayan bir devlet'' olarak nam salmıştır osmanlı..
bunun üzerine ''denize düşen yılana sarılır'' denilerek tarihi düşman rusya'dan yardım istenmiş ve tosun paşa ile kavalalı mehmet ali paşa isyanı böylelikle bastırılabilmiştir..
işin tuhaf yanı kavalalı mehmet ali paşa da oğlu tosun paşa da türk'dür..
Beni en çok güldüren filmlerin başında gelir. gülünecek yerinin bol olmasının yanında kemal sunal'ın salak rolünü en iyi yerine getirdiği filmdir diyebiliriz.
Ahmet Tosun Paşa veya Kavalalı Tosun Paşa ya da kısaca Tosun Paşa (d. 1794 ö. 1816), Mısır valisi Kavalalı Mehmed Ali Paşa'nın oğlu, ibrahim Paşa'nın kardeşidir. ibrahim Paşa'dan sonra Mısır valisi olan Abbas Hilmi Paşa'nın babasıdır. 1812'de vezir rütbesi ile Cidde ve Habeş valisi oldu. 1813'de Vehhabi isyanını bastırmak için babası Mehmed Ali Paşa tarafından bir ordu ile Hicaz'a gönderildi. Tosun Paşa'nın emri altında Fransızların yetiştirdiği muazzam bir piyade ordusu bulunuyordu. Tosun Paşa önce Cidde'ye girdi. Sevk ettiği kuvvetlerle Mekke'yi isyancılardan aldı (1813). Vehhabilerden temizlediği Hicaz'ı yeniden güvenli bir hale getirdi. Tosun Paşa'nın bu başarısı istanbul'da büyük bir sevinç yarattı. Bu seferden hemen sonra bir salgın hastalığa yakalanarak yaşamını yitirmiştir (1816).
Vehhabi ayaklanmasının 1813 yılında bastırılmasının etkileri edebiyatta da görülür. Âşık Esrâri'nin Vehhâbi Destanı'nda Ahmet Tosun Paşa övgüyle yer alır.
Yavuz Turgul'un senaryosuna çekilen Kartal Tibet'in 1976 yapımı Tosun Paşa adlı güldürü filmindeki Tosun Paşa karakterleri (Oktar Durukan'ın oynadığı hakikisi ve Kemal Sunal'ın oynadığı sahtesi) Ahmet Tosun Paşa'dan esinlenmedir[2].
Edebiyata Yansıması : Vehhabi ayaklanmasının 1813 yılında bastırılmasının etkileri edebiyatta da görülür. Hicazın Vehhabilerden alınması üzerine Âşık Esrâri tarafından kaleme alınan Vehhâbi Destanı (Destan-ı Vehhâbi) adlı destanda övgüyle yer alır. Aşık, olayın ekseninin Vehhabilerin isyanı olmasına rağmen olayı bir tarihçi gibi anlatmaz; sık sık olaya ilişkin düşüncelerini sıralar. Bu destan, tarihi bir olayın edebiyata yansıması açısından önemlidir.[3]
Destan-ı Vehhâbi (9. kıta):
"Mahmut Paşa'm de ki müjdecim geldi
Bonapart (a) yetişti Medine doldı
Cidde'yi Mekke'yi Tosun'um aldı
Ahmet Paşa gibi genç aslanım var "
Âşık Esrâri, [4]
Tosun Paşa Yalısı :izmir'in Çeşme ilçesinde bulunan tarihi binanın, kesin olmamakla birlikte, yakalandığı bir hastalık sonrası ılıcalarda tedavi olmak için Ahmet Tosun Paşa tarafından yaptırıldığı düşünülüyor. Tosun Paşa Yalısı, Sabancı Holding tarafından aslına sadık kalınarak restore edilmiş ve Nars Ilıca adı altında butik otele (boutique hotel) dönüştürülmüştür.[5][6] Süveyş'ten Avrupa'ya uzanan ilgi çekici bir dekorasyona sahip bulunan tarihi otele Ahmet Tosun Paşa tarafından yaptırılan bir çeşme ve küçük bir hamam değer katıyor.
Mehmet Ali Paşa Camii : En küçük oğlu Tosun Paşa'nın 1816 yılında ölümü üzerine babası Kavalalı Mehmet Ali Paşa tarafından anısına 1830 yılında Kahire Mehmet Ali Paşa Camii yaptırılmaya başlanmış ve inşaat Abbas Hilmi Paşa döneminde 1848 yılında tamamlanabilmiştir.
Kaynakça
1.^ http://www.marefa.org/ind...575;شا ;
2.^ http://www.imdb.com :Tosun Paşa
3.^ Prof. Dr. Erman ARTUN, Ortak Türk - Mısır Halk Kültürü Ürünlerinin Araştırılması Üzerine Görüşler
4.^ Erman Artun (2000), 19. yüzyıl Osmanlı dönemi Ortadoğu'nun sosyal tarihine bir kaynak: Aşık Esrârî'nin Vehhâbî Destanı, folklor/edebiyat dergisi, cilt: VI, sayı: XXII, 2000/3
5.^ Vatan Gazetesi : Tosun Paşa Yalısı Sabancı Ortaklığıyla Butik Otel Oldu
6.^ Tosun Paşa Yalısı'nın Hikayesi!
--spoiler--
mızıkacı takımı yorgun indi tunaya,
bir akorda koyulurlar tan ağırır gün olur.
tosun paşa devirmiş artık kıçı buraya,
iki kadeh atınca sivri sinek saz olur.
sıçsa taşa tosun paşa,
taş yarılmaz merak etme.
eğer kılıç kuşansa,
atı da güler merak etme..
--spoiler--
yılların tosun paşa filmi, yılların hamam sahnesini sırf kendi azgınlıklarını bastırmak için kestiler. bu sansürü yapan adam sapığın önde gidenidir. herhalde sırf kendini tatmin etmek için tosun paşa filmini açıp elini çüküne atıyorlardı. sapık herifler.
Lütfü: Söylediklerimi anladın değil mi?
Şaban: Çok iyi anladım.
Lütfü: Sen salaksın anlamazsın, bak bir kere daha tekrar ediyorum. Daver Beyin köşküne gider gitmez Leyla Hanımı bana isteyeceksin.
Şaban: Tamam, biliyom.
Lütfü: Peki Yeşil Vadiyi kime isteyeceksin?
Şaban: Onu da Seferoğullarına isteyeceğim.
Lütfü: Salak! Yeşil Vadiyi de bize isteyeceksin.
o kurnadan bu kurnaya çirkef sıçramış
o kurnadan bu kurnaya çirkef sıçramış
kırk beş yaşında adile de hanım pek de kartlaşmış
kırk beş yaşında da adile de hanım pek de kartlaşmış
sizden ala çirkef olmaz bey kızı size kalmaz
sizden ala çirkef olmaz bey kızı size kalmaz
hadi ordan rukiye de hanım ağzını yırtarım
haydi oradan rukiye de hanım ağzını yırtarım
şeklinde hamamda geçen güzel bi atışmasıda mevcuttur.
komşu çocuğunun şu show tv'deki yarışma programını izlemesi nedeniyle izleyemediğim film. neyse, daha önceki izlemelerime sayıyorum. türk sineması'nın en güzel filmlerindendir. replikleri ve esprileri akılda yer eder.