geçtiğimiz yüzyılda dünyada çok tuhaf şeyler var aslında. toryum'dan yapılma cilt kremlerini, sağlık için bira içmeyi, çocukların bira içmesini, dişçilerin ağız sağlığı için sigara önermesini ve bunun gibi bir sürü olayı garipseriz şu an ama geçen yüzyılda bunların hepsi ciddi ciddi yaşandı. hatta biraz eski arabaların şimdikilerden daha iyi fren yapmasının sebebi de kanserojen maddelerin sonradan yasaklanması.
ülkemizde dünyadakinden fazla rezervi olan madendir ve geleceğin enerjisi olarak adlandırılır. ama hangi geleceğin? neden geleceğin? geldi bence o gelecek. artık abazalıklarımızdan falan değil de bunlardan bahsedelim ahali. bunlar bizim geleceğimiz. fikirlerimizi paylaşalım.
neden çıkartıp kullanamıyoruz bu değerli madenleri? neler yapmamız gerekiyor kullanabilmek için?
dünyadaki toplam rezervlerin %11'i Isparta ve eskişehir'de olduğu söylenen element. 30 kasım 2007 Isparta uçak kazası'nda hayatını kaybeden engin arık hoca Cern'de toryum enerji sistemleri üzerine çalışıyordu.
uranyumdan daha az plütonyum içerdiğinden en temiz nükleer yakıt kabul edilen elementtir. şu sıralar hindistan toryumla çalışan santrali açacak ve umduğunu elde ederse 5 tane daha toryum santrali kuracak.
katledilen türk fizikçiler yılda 50 ton toryumla bütün ülkelerin abd merkezli petrol bağımlılığından kurtulabileceğimizi ispatlamıştı. hepsi uçakta öldüler.