Torrent ilk çıktığında Linux severlere yönelik bir yazılım olarak planlanmıştı. Linux yazılımları çok büyük boyutlarda olduğundan kullanıcılar dosya paylaşımında sorunlar yaşıyordu. Bu nedenle hem hızlı, hemde paylaşımda olanlara eşit ağırlık ve yük veren bir yazılım ihtiyacı vardı. işte bu noktada torrent teknolojisi meydana çıktı.
Gel zaman git zaman, gerek kazaa gerekse emule de ki prestij kayıpları artınca torrentin imajı ve popülerliği bir anda arttı. Fakat bu gerek oyun yapımcıları gerekse film endüstrisi için tam bir kaosun başlangıcı olacaktı...
Torrent'in çalışma esası: Torrent'in çalışma esası aslında çok basittir: ilk ana sunucu dosyayı sisteme ve paylaşıma verdiği anda dosya torrent sistemi tarafından binlerce parçalara ayrılıyor. Daha sonra bu parçalar isteyen kişilere gönderiliyor. Böylece herkes parçaları aralarında paylaşmaya başlıyor.
Paylaşımda, elinizdeki dosya büyüklüğü yada hızınız önemli değildir. Paylaşımın en başındada en sonunda da herkes paylaşımda yer alır. Böylece hızlı bağlantısı olan kişilerin üstüne yüklenilmesi önlenir. Ayrıca en ufak bir hatada dosya hemen başka bir sunucudan istenerek hata payı en aza indirilir. Yani tam bir adalet sistemi olan p2p diyebiliriz.
işte bu da torrent sisteminin ana çalışma prensibi. Gördüğünüz gibi herkes eşit ağırlık üstlenip p2p deki en verimli paylaşım sağlanabilmekte ----> https://galeri.uludagsozluk.com/r/153450/+
etkileri---
Bu kadar etkili bir yazılım korsanların eline geçince tabiki olan oldu. En son filmler vizyona girmeden p2p ye bile düştü. Mesela Star Wars serisinin son filmi daha vizyona girmeden p2p ye düşünce yada Doom 3 oyununun ilk günde 10 bin kopyası p2p de paylaşılınca torrentin ipide çekilmeye başlandı. En ünlü sitelerden 2 torrent sitesi kapanmasından tutunda FBI bile işin içine girdi. Bu günlerde ise mahkemelerde son durum görüşülmekte..
Sonuç----
Gerek kazaa gerekse emule gibi yazılımlardan sonra torrent de ağır yaralar almaya başladı. Yararlı dosyalar kadar onlarca zararlı dosya da torrent sisteminde paylaşılmaya devam ediyor.
Bakalım P2P sektörü yeni yönünü ne tarafta gösterecek...
protokol olarak p2p(peer-to-peer)yi kullanan, paylaşımda serverlardan çok, kullanıcıların eşit çalışma prensibine dayanan paylaşım türü. O kadar etkin ki internet trafiğinin 3 te 1 lik kısmı torrent trafiği tarafından kullanılmaktadır. Çalışma prensibi çok basittir:
Dosyayı paylaşacak kimse, öncelikle dosyanın boyut, isim... gibi temel bilgilerini içeren bir torrent dosyası yaratır. Bu dosyada ayrıca kaynak ile diğer insanlar arasında kurulacak bağlantıları düzenleyen tracker diye adlandırılan sunucunun ip adresini bulundurmaktadır. Bir dosyanın transferi için işte bu 30-40 kb lık dosya yeterlidir ve bir ön adımdır.
Sonraki adımda tracker olarak adlandırlan sunucuda torrent programı açılır ve torrent dosyası tracker olarak burada çalıştırılır. Doğal olarak tracker sunucusu dosyanın kendisini kopyalamaz. Daha sonra oluşan torrent dosyası web sitesi yardımı ile insanlara dağıtılır. Ve bu dosyayı uygun bir torrent istemcisi ile çalıştıran insanlar dosyayı paylaşmaya başlar. Kaynaklar (seeder) olarak, dosyayı indiren kişiler ise (leecher) olarak adlandırılır. Seederlar ve leecherlar aynı torrent dosyasını çalıştırdıkları anda, tracker sunucusu bu pc lerin ip adreslerini diğerlerine yollar ve bu serverdan bağımsız olarak bütün kişiler arasında bağlantılar oluşur. Diyelim ki bir seeder ile bir leecher bağlantı kurdu. Leecher seederdan dosya talebinde bulunur ve seeder dosyayı küçük parçalar halinde leecher'a gönderir. Bir leecher aynı anda birden çok seeder a bağlanabilir. Doğal olarak ne kadar seeder varsa bu o kadar hızlı bir paylaşım anlamına gelir. Ayrıca leecher larda kendi aralarında bağlantı kurabilirler. Bu sayede bir leecher dosyayı indirmeye başladığı anda kendisine gelen parçaları diğer leecher lara da gönderebilir. Bu sayede maksimum hıza ulaşılmış olur.
Torrent ile paylaşım olayına yeni başlayan insanlar, ilk başlarda torrent dosyalarını herkese açık olan, kayıt gerektirmeyen sitelerden edindiklerinden dolayı, hiç bir zaman iyi bir hıza erişemezler. Örneğin herkese açık bir sitede 3 gb lık bir oyunun seeder 10 adet görülüyorsa buna karşılık 300 tane leecherdan söz edilebilir. Doğal olarak 300 kişinin yüklendiği 10 kişi ile bağlantı kurulamayabilir, dosyanın indirilmesi aylar sürebilir. Bundaki temel sorun, torrent sitesinin, kişilerin indirme ve yükleme trafiklerini kayıt altına almamalarından kaynaklanır. Doğal olarak dosyayı indiren kişi diğer insanların dosyayı tamamlamasını beklemeden programı kapatır, ve diğer insanlar yüz üstü ortada kalabilir. işte bu gibi sorunlar insanları torrent den soğutur. Bu yüzden girdiğiniz torrent sitesinin üyelik sitemini desteklediğinden emin olun.
http://www.btsites.tk/ sitesinden istediğiniz türde dosyaları içeren, yüzlerce torrent sitesi bulabilirsiniz. isminin sonunda (L) ibaresi bulunan siteler, üyelik sistemi içerir ve şiddetle önerilirler.
burdan search * kısmından ya da directories * kısmından istediğin şeyi buluyorsun**.alıyorsun onu bilgisayarına. o da bir torrent uzantılı dosya yani asıl inecek şey o değil. 20-30kb'lık bir dosya. asıl o indireceğin şeyi ilk başta yüklediğin utorrent programı başlayacak indirmeye, bu küçük dosya ile siteden aldığın.
tanım mı ;
böyle bir şey olan şey torrent.
edit : torrentspy'ı silmiyorum fakat yasal takipten eski popülerliliğini yitirdiler. btjunkie artık daha kullanışlı ve daha çok kaynağa sahip. yani giriyorsun $uraya dediğimde * btjunkie'e giriyorsun ve arıyorsun istediğin dosyayı.
en başarılı dosya paylaşım ağı.mantığı basittir.her kullanıcı bir http serveri gibi görülür ,onlaran dl eder onlara upl yaparsınız. Ratio dl/upload oranınınzdır.1 de tutmakta fayda var.Ama (bkz: turk telekom adsl)
Java ve C++ la çalışan clientleri mevcuttur.
(bkz: uTorrent) -->C++
(bkz: Azureus) -->Java
çok ilginç karşılaştırmaları var.Java çok bellek kullanır .C++ gayet stabil sessiz sakindir.bunu nereye dayandırıyoruz...
20 aktif torrent
azureus;
4 aktif torrent, 2 leech, 2 seed
toplam boyut 15gb
harcanan ram; 150 mb
bitcomet;
20 aktif torrent, 7 leech, 13 seed
toplam boyut 17gb
harcanan ram; 90 mb
utorrent;
20 aktif torrent, 7 leech, 13 seed
toplam boyut 17gb
harcanan ram; 9 mb
utorrent programını tercih etmek için yeterli sebeplerdir sanırım.
1- iyi bir bağlantı hızınız olması önemlidir.
2- sisteminizin firewall ve guvenlik ayarlarını torrent programları çalışacak şekilde konfigüre edin.
3- iyi seed ve leech oranları bulunan güncel kaynaklar, siteler keşfedin.
4- indirdiğiniz dosyalar ile ilgili diğer kullanıcıların yorumlarını mutlaka okuyun. çalışmayacak, virüslü ya da şaibeli dosyalarla boşa vakit harcamayın.
5- download'unuz bitse de programı açık bırakın. hem baskaları da sizden faydalansın hem bol upload yapan biri olarak puan kazanın.
6- indirdiğiniz dosyaları paylaşın.
7- indirdiğiniz dosyaları paylaşın.
8- bencil olmayın, indirdiğiniz dosyaları paylaşın.
mevcut olan en iyi paylaşım şeklidir. belirli bir ortak serverdan dosya indiren kişiler aynı anda upload * edebilir ve emule gibi sıra/bekleme gibi durumlarla karşılaşmaz.
adamı arşiv yapmaya zorlayan teknoloji. bir de herkes bir taraflarından "en iyi torrent sitesi" diye adresler veriyor. kaç tane en iyi var onu da çözemedik ya hayırlısı. ben de bir en iyi site söyleyim bari. http://suprnova.org/ çok başarılı. istenen her şeyi bulmak mümkün.
sınırsız 512 lik kablonet kullanıcıları için kafada bazı soru işaretleri barındırır kendi içinde.. şimdi bu hede derki arkadaş ration(yolladıkların bölü indirdiklerin) 1.0 civarı olsun ama 0.5 lede idare ederiz. e bilinmelidir ki bağlantının ratio su zaten 0.2 dir. şimdi bu durumda gece günduz upload yap yinede bi halt olmaz. e indirmeyi bırak upload yap sadece desen ne anladık biz bu olaydan atlarım katırıma teperim p2p yollarını diyesi gelmiyor değil insanın.
mininova dan çalışıyorum. nedeni de şu : film arıyordum ve sadece mininova da çıktı ve kısa bir süre de indirdim. şimdi başka yere akmıyorum. ayrıca kaspersky anti hacker yüklüyse bilgisayarınızda sinirlerinizin bozulması işten değil. sürekli atak oldu engelledik diye uyarı veriyor. bu yüzden torrent i yatmadan önce açmak sanırım en iyisi.
elim ayağım oldu bu program benim. allah sizi inandırsın açmadığım zaman bi eksiklik hissediyorum, yataklardan çıkmayasım geliyor sevgili sözlük yazarı dostlarım. günde 3 film bi diskografi indirmezsem yemek yiyemiyorum. o kadar yani.
rapid probleminden kurtaran sinir katsayısında gevşeme yaratan bir program.türkiyedeki torrent siteleri içerisinde en iyi adres ise http://www.turktorrentdizi.com
Eğer davetiyeli ve kapalı bir torrent sitesine üyeyseniz üyeler gayet güzel seed yaparlar.Yapmayanlar zaten atılır.
Dosya serverlarında bulamayacagınız ve bulsanız dahi "modemi resetle,sayıları gir" gibi dertlerle uğraşmanıza gerek bırakmayan mantıklı sistem.
kaliteli kaynaklara bulaşmanız için ciddi manada hiyerarşiye râm olmanız elzemdir torrent camiasında. çünkü üye alımı açık sitelerde öyle kaliteli kaynaklar bulamazsınız, bunlara ulaşacağınız siteler de üye alımı kapalı ve çok katı kuralları olan sitelerdir. türkiye'de bilindiği üzre gönderme/indirme oranı -diğer ülkelerde 1 olmasına rağmen- 1/4'dür. yani siz isteseniz de bir dosyayı 128 kb ile indirirken 32 ile gönderebilirsiniz en fazla. oysa sizden ratio(gönderme/indirme) olarak en az 1 ister torrent siteleri. işin komiği, yerli sitelerde de bu böyledir. ben dosyaları o kadar da paylaşımda tutmama rağmen bitturk isimli siteden atıldım, oranım 0.5 diye! insanlar seedbox denen sunucuları kiralayıp, sırf dosya gönderimi yapıyorlar. bu mudur internet ve paylaşım? bir de yüksek dereceli torrent siteleri var tabii, onlar başka bir bela. öyle siteler ki, üye olabilmek dünyanın en katı ülkesinden vize almaktan zor!
o yüzdendir ki, 10 kb ile de indirsem, emule den şaşmıyorum.