Komple yanlış yanlış şeyler söyleyenler olmuş oradan aldığı para haram vallahi diye yenin edenler olmuş.
Kişi hakkı olmadığı bir işe torpil yaparak girerse,
-kul hakkına girmiş olsa da kazancı haram olmaz-
-Çünkü bu parayı çalıştığının karşılığı olarak almaktadır.
Torpil yapmayan siyasetçi yoktur. o yapmış bu yapmamış denilen şuan türkiye de böyle bir siyasetçi yok. Chp side aynı, mhp liside akp liside, Bu konuda eleştirecekse herkes tuttuğu partiyi eleştirsin çünkü hepsi yapıyor.
(bkz: bal tutan parmağını yalar)
Sağlık bakanlığı sınavla değil kura ile işe alıyor. Bazı kurumlar ise sınavla alıyor. Bir arkadaşım kurada yapılan torpille işe girildiğinde kazancın haram olacağını ancak, sınavla alınan yerlerde mülakatta yapılan torpille işe girilirse, kazancın helal olacağını söylüyor. Aradaki fark ne; kul hakkı varsa her ikisinde de kul hakkı yok mu?...
Cevap;
Kişinin, gerekli şartları taşımadığı, yahut dikkate alınan kriterler itibarıyla daha layık olan birileri bulunduğu hâlde, bazı kimseleri aracı kılarak hak etmediği bir yere gelmesi dinen caiz değildir.
Torpil yapma konusunun bazı yönleri şöyledir:
1. Hakkı olmadığı hâlde bir şeyi elde etmek. Bu durum, elde edilen şeyin gerçek hak edenine karşı bir zulümdür. Dolayısıyla bir kul hakkıdır.
2. Hakkı olan bir şeyi, ancak araya adam koymak suretiyle elde etmeye çalışmak. Bu durum caizdir. Çünkü, hak ettiğine inandığı bir şeyi normal yolla elde etmek zor olduğu için, kendi hakkını gücü yeten birilerinin eliyle elde etmeye çalışmaktır. Burada kul hakkı diye bir şey yoktur. Çünkü, liyakat sahibi olduğu hâlde hak ettiği görevi alamayan kimselere yardımcı olmak ise iltimas / torpil niteliği taşımaz.
3. Kişi hakkı olmadığı bir işe torpil yaparak girerse, kul hakkına girmiş olsa da kazancı haram olmaz. Çünkü bu parayı çalıştığının karşılığı olarak almaktadır. Fakat hak etmediği bir göreve iltimas yoluyla gelip hem de bulunduğu görevin gereklerini yerine getirmeyen veya getiremeyen, kişinin alacağı maaş helal olmaz.
4. Torpilin caiz olması için, torpil olmaksızın hiçbir şekilde hakkını alamaması ve kendisinin de bunu hak etmiş olması şarttır. Bu şekildeki bir muamelenin adı "torpil" değil "hakkını koruma" olur. Örneğin, atanacak kadar puanı yüksek olduğu hâlde ve diğer şartları da daha iyi olduğu hâlde, kendisinden daha aşağıdaki birisi torpille önüne geçecekse, o zaman (kendi hakkını korumak için) torpil yapması caiz olur. Aksi hâlde caiz olmaz.
torpil çocukların bayrama olan sevgisini arttırır. Çocuklar bayram harçlıklarını torpil kız kaçıran gibi güzel ürünlere harcarlar. Burada sorulması gereken soru kız kaçıran harammıdır.
haram olur mu ? Lütfen arkadaşlar herkes tanıdığı birilerine sürekli torpil geçiyor. bunu herkes görüyor, biliyor bir eylem yok kimsede sebebi aman benim torpilim onunkinden daha güçsüz herkes güç peşinde koştuğu sürece mutlaka torpil olayları görmeye devam edecek. sebebi çok basit çünkü herkes kendisini tanrı sandığı için yandaşları olmak zorunda işte torpil burada devreye giriyor.
normal olarak iş alımları yapılmıyor. Dayınız olacak ya da Amcanız yoksa mesleğinizde ne kadar başarılı olduğunuz pek fazla ilgilenmiyorlar. Benim gibi dayısı ya da amcası olmayanlar çalışmaya devam...