tork

    1.
  1. içten yanmalı motorlarda "döndürme kuvveti" anlamına gelir. tork yükseldikçe aracım kullanımı daha rahat olur, cünkü motor daha geniş bir devir aralığında vites değiştirmeden kullanilabilir. pistonların çapı ve stroku, ateşleme zamanlaması ve diger bazı niteliklerle değişgenlik gösterir. genelde beygir gücü ile doğru orantılıdır.

    (bkz: içten yanmalı motorlar)
    (bkz: beygir gücü)
    (bkz: piston)
    (bkz: strok)
    8 ...
  2. 3.
  3. araçlarda en yüksek tork geri viteste bulunmaktadır. o yüzden özellikle kamyon ve otobüs şöförleri çok dik bir yokuş çıkmaları gerekirse bu yüzden geri geri çıkarlar
    7 ...
  4. 2.
  5. bir kuvvetin bir noktaya göre döndürme etkisidir. (bkz: torkmetre)
    2 ...
  6. 16.
  7. değeri yüksek olduğu sürev , gaza basıldığı anda sürücüyü koltuğa yapıştıracak harika bir fizik kuvvetidir genelde dizel araçların torku yüksek devri düşüktür,torku yüksek araçlar şehir içi trafikte ve ani manevralarda asla sürücüyü yüzüstü bırakmaz ,lakin uzun yolda devri yüksek benzinli araçların egzost dumanını koklamaktan da kaçamaz.
    2 ...
  8. 8.
  9. araclarda nm kisaltmasiyla belirtilen guctur. beygir gucunde oldugu gibi motorun maksimum torku belli bir devirde ortaya cikar.
    ornegin, lamborghini gallardonun maksimum torku, "510nm @ 4250 rpm" $eklinde ifade edilebilir. *
    2 ...
  10. 20.
  11. bir aracın çekiş gücüyle alakalı ve özellikle common-rail turbo dizel motorlarda daha fazla olan terimdir.
    1 ...
  12. 6.
  13. 15.
  14. kuvvetle olan ilişkisi kw x 60000 = nm x 2pi x rpm olarak kabaca açıklanabilecek birim.
    örnek olarak: bir Ferrari F430 Scuderia Spider 16M, en yüksek gücü olan 380kw(510hp) a ulaştığında motor devri 8500'dür ve torku yaklaşık 427nm'dir. fakat bu araç en yüksek torkunu verdiği 5250rpm 'de 470 nm sağlamaktadır.
    1 ...
  15. 23.
  16. Araçların yük taşımasını sağlayan en önemli şey ürettiği tork değeridir. Dizel araçlarda benzinliye göre tork değeri yüksektir. Yük taşımacılığı yapılan araçların yakıtı genelde dizel tercih edilir aynı durum iş makineleri için de geçerlidir. Ancak tork değerinin yüksek olması demek uzun piston kolları demek olduğundan motor yüksek devir çeviremez bu da düşük sürat demektir.
    0 ...
  17. 18.
  18. 4 zamanlı motorlarda silindir içindeki pistona bağlı olan biyel kolunun, krank miline en uzak noktada yaptığı 90 derecelik kuvvettir.
    Wankel motorlarda ise rotorun, krank miline dişli yardımıyla yaptığı dik kuvvettir.

    Tork ne kadar büyük olursa aracın kalkışı ve ara hızlanması daha iyi olur. Fakat tork arttırmak için biyel kolu uzatıldığından maksimum hız düşer.

    Turboya sahip motorlu araçlarda belli bir devir aralığında aracın ivmesinin fazla olmasının sebebi de silindir içindeki
    hava-yakıt oranının maksimum düzeyde tutularak çok daha verimli bir yanma sağlanması sonucu artan kuvvetin döndürme kuvvetidir tork.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük