karbon 14 testi sonuçlarına göre 1200-1300'lü yıllardan kalmaymış. yani hz. isa'nın kefeni olduğu hikayesi koca bi yalan.
yine de kim yaptıysa hakikaten iyi iş çıkarmış. müthiş bi sanat eseri.
dinci esnafının ortak tezgahıdır. hristiyan, musevi, müslüman, budist farketmez...
samimi dindarları keklemek için uyduruk sözde kutsal eşyalarla ziyaret sirkülasyonu sağlanır, egemenler de panayır, fuar gibi olan bu olayın getirisinden nemalandıkları için ses çıksrtmaz, hatta destek olurlar...
hangi dinin, hangi eşyası olursa olsun putperestliktir.
yapanın, büyük ihtimalle hayatı boyunca hiç kefen içinde ölü görmediği nesnedir. ya da isa nasıl ölmüşse artık sakalı bıyığı bile olduğu gibi hiç perspektifi bile bozulmadan 2 boyutlu olarak işlenmiş. bunun olması için isa'nın vücudundan radyoaktif ışınlar saçıp kefeni 2 boyutlu olarak yakması gerekir.
inanmayan bir bez parçasını arkadaşının suratına sarıp baksın nasıl bir şekil oluşuyor.
bunun bir abartıdan ibaret olduğunu biliyoruz. mantıklı düşünüldüğünde ölü bir bedene sarılan kumaşın, bir sureti belirgin bir şekilde üzerine alması mümkün değil.
hala cözülmemis bir gizemdir.hz isa'nin carmihta ölmediginin,yeniden dogdugunun kanitlari arasina da konulan bu kefen bir sürü bilimsel arastirmadan gectigi halde tam olarak kesin bi sonuca varilamamistir
kefen tarihinin 1357'de, Charney'li II. Geoffrey'in Fransa'da Lirey'de sergilemesiyle başladığını düşünmektedir. Ancak isa'nın görüntülerinden daha önce de söz edildiği bilinmektedir. 4. yüzyılda bir kaynak Thaddaeus ya da Addai'nin urfa'da, seçme boyalarla isa'nın bir resmini yaptığını nakletmektedir. 6. yüzyılda bir başka kaynak, isa'nın yüzünü bir havluya sildiğinde üstünde görüntüsünü bıraktığını bildirmiştir. isa bu havluyu, Edessa Kralı Abgar'ın bir elçisine vermiştir. Edessa'da isa'nın resmi olduğu hikâyeleri, Bizans ordusunun görüntüyü istanbul'a götürdüğü 944 yılına kadar devam etmiştir. Resim burada 1204'e kadar kalmış, o yıl Dördüncü Haçlı Seferi şövalyeleri kenti yağmalamışlar ve bu arada resmi de almışlardır. Kefenin 14. yüzyıl Fransa'sında sergilenebilmesinin açıklaması bu olabilir.
genellikle 5 ya da 10 yilda bir hatta bazen 50 yili askin surede halka gosterilen, sahsimin da bir hafta kadar once gordugu, uzerinde bir insan silueti bulunan uzunca bir bez parcasidir. ugruna polonyalilarin cogunlukta oldugu turist kafileleri gelmistir. boylelikle sehrimize bir hareket heyecan katmistir. sagolsundur.
Orta Çağ'da, bağış peşindeki bir Kilise'nin, Halkla ilişkiler bölümünün çalışması olarak üretilmiş yapma kefendir. 1988'de isviçre'de yapılan karbon testlerine göre kumaş 1260 ila 1390 yılları arasına tarihlenmekte.