asgari ücret hesaplamasında belirlenen 16 yaş sınırı 18'e çıkarılıyor. Böylece 16-18 yaş arasındaki 200 binin üzerindeki gencin bugünkü asgari ücret üzerinden 80 TL daha az ücret alması sağlanıyor.
kısmi süreli çalıştığı için sigorta primi (1 Ocak 2012'den itibaren adı GSS primi olacak) eksik yatanlar, eksik süreyi 30 güne tamamlamak için cebinden ödeme yapmak zorunda kalacaklar. Bunu yapmadığı zaman hastaneye gittiklerinde muayene olamayacaklar.
"meslek eğitimi gören öğrenci, aday çırak ve çırağa yaşına uygun asgari ücretin yüzde 30'undan aşağı ücret ödenemez" olarak düzenlenen ifade, "asgari ücretin net tutarının yüzde 30'u" olarak değiştiriliyor.
18-29 yaş arası erkekler ile 18 yaş üstü kadınları istihdam edenlere sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarının, işe alındıkları tarihten itibaren işsizlik Sigortası Fonu'undan karşılanması yoluna gidiliyor. Böylece bugüne kadar olduğu gibi, bugünden sonra da işsizlere ödenmesi gereken Fon gelirlerinin patronlara istihdam teşviki olarak aktarılmasının önü açılıyor.
kadrosu kaldırılan memurların, en geç 6 ay içinde kendi kurumlarında niteliklerine uygun bir kadroya atanmaları, kurumlarında imkan yoksa aynı süre içerisinde başka kurumlardaki kadrolara atanmaları için Devlet Personel Başkanlığı’na bildirilmeleri öngörülüyor. Bu memurların atama işlemleri yapılıncaya kadar kurumlarında niteliklerine uygun işlerde çalıştırılmalarının da yer aldığı düzenleme, 657'deki 4/C maddesinin yeniden düzenlenmesi olarak değerlendiriliyor ancak, madde metninde kullanılan "uygun bir kadro" ile neyin kastedildiği açıkça belirtilmiyor.
memurların yürüttükleri hizmetin özelliğine göre, kurumlarına çalışma saat ve şekillerini belirleme yetkisi veriliyor. Bu konuda kurumların başvuruları Devlet Personel Başkanlığı'nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu tarafından değerlendiriliyor. Kurum isterse akşam geç saatlere veya hafta sonuna da çalışma ekleyebilecek, üstelik bu normal çalışma sayılacak.
patronlara da vergi, borç ve prim affı getiriliyor.
tam bir kapitalist düzenleme ne olacaktı. son kaleyi ele geçiriyormuş da bilmem neymiş. çalışanlardan alıp vergi kaçıranlara veriyor. yamyamların desteğinde yetmez ama evet.*
emekli maaşları da bu torbanın içinde olduğundan emekliler zamlarını alamamış durumdalar. mevcut hükümetin alakasız kanunları bir araya getirip paket yapması bir alışkanlık oldu galiba. geçmesini istenecek ile istenmeyeceği bir araya getirip kabul ettirmek gibi bir şark kurnazlığına gidilmiyorsa ne yapılıyor?
sosyal sigortalar ve genel saglık sigortası kanunu ve kanun hükmünde değişiklikler öngören yasadır.bugün ankara sakarya'da yurdun her yerin gelen türk-is-kesk-disk-tmmob-ttb gibi sivil toplum örgütleri tarafından protesto edilmiş, meclise yürümek isteyen chpli milletvekilleri de dahil grup ve polis çatışmıştır. kanun hakkında meclisteki partiler;
akp: tasarıda işçilerin aleyhinehiçbir düzenleme bulunmamaktadır.
kesk baskanı: bugün tbmm'de görüşülmekte olan torba yasa tasarısı;yıllarca işçi ve emekcinin haklarının gasp edilmesi, gençlerin ve cocukların geleceğinin karartılması ve daha da karanlık sürece götürücü düzenlemeler var. bu yasada güvensiz çalışma ve kamu çalışanlarına sürgün vardır.
bdp: es baskanı gülten kisanak; torba yasasının içi de gerçekten adi bir torba, buldukları herşeyi koydular, tüm toplumsal kesimlerin haklarını özgürlüğünü kısıtlayacak.
demiştir.
kimsenin bilmediğidir. güvenlik görevlileri ile ilgili de düzenlemeler varmış sanırım. ayrıca bize(özel sektör gibi yönetilen kamu kuruluşu) nerden vuruyorsa mazeret izinlerimizde(taşınma, yakınlarından birinin vefatı,v.b.) düşüş olacakmış.