Dünyanın en pislik mekanlarını barındırır, çocuk pornoları, ölü sikenler, gerçek hackerlar, lamerlar, mafyalar, terör örgütleri, dolandırıcılar, gerçek virüsler, insan tacirleri her bok burada.
deep web denilen internetin derinliklerinde gezinirken karşılaşılan .onion bağlantılı siteleri görüntüleyebileceğiniz tarayıcı. normal tarayıcılara göre kat ve kat yavaş olması da gayet normaldir.
yükler yüklemez sizi deep web'e sokmayan, diğer tarayıcılardan pek farkı olmayan bir mozilla firefox klonudur. asıl görevi internette sörf yaparken tam gizlilik ve internete sansürsüz erişim sağlamaktır. hiçbir şekilde önbellek, geçmiş vs tutmaz. firefox'un açık kaynak bir proje olmasının da katkısıyla nsa monitörlemesinden sizi büyük ölçüde koruyabilmektedir. tor ağındaki kullanıcılara erişmek çok zor ve zahmetli bir iştir çünkü internet trafiğini 4bin'den fazla gönüllü kullanıcı aracılığıyla yansıtarak sizin konumunuzu ve verilerinizi bulunması imkansız hale getirir. isterseniz bu gönüllü hostlardan biri olabiliyorsunuz. artık malum günümüzde nsa gibi kurumların burnunu sokmadığı delik kalmadı. internet sansürleri de cabası. gizliliğine önem veren ve engel istemeyen şahıslara şiddetle tavsiye edilir.
Bu da malum tarayıcıdan bir ekran görüntüsü: https://galeri.uludagsozluk.com/r/557398/+
deep web olayı ise gerçekte ikinci planda kalmaktadır çünkü tor ağı zaten başta anonimlik vaat eden bir ağdır ve tor browser'ı kurmak önceden de belirttiğim üzere sizi deep web'e doğrudan sokmaz. "deep web" ya da adı herneyse olan şeyin girişi hidden wiki'dir. aslında deep web denilen hede google'ın indexlemediği herşeydir. şifrelenmiş bir uzantı olan onion bağlantılı bu web sitesinin görevi diğer onion tabanlı web sitelerini toplayıp bir araya getirmek ve siz erişmeden önce onların ne işe yaradığı hakkında bilgi vermektir. burada bulunan sitelerde herkesin konuştuğu bir takım pislik site bulunmaktadır ancak kimsenin aklına gelmeyen ve onlardan kat kat daha büyük miktarda faydalı ve hiç görülmemiş, duyulmamış bilgi ve kitap barındıran siteler, forumlar da mevcuttur. bu noktada sorumluluk kullanıcıya düşmektedir o pislik sitelere girip girmemek size kalmıştır.
ayrıca sanıldığı gibi tor ağı o kadar da yavaş değildir günlük kullanım için pekala uygundur ve tarafımca pek çok popüler sitede denenmiştir.
tek sıkıntı bilgisayarda yüklü olan flash player'ı görmemektedir bu da bazı sitelerde video izleyemeyeceğiniz anlamına geliyor. sonradan flash yüklemeyi denemedim ancak youtube ve html5 video desteği olan her sitede rahatça video izlenebilmektedir.
bu konuda bir güncelleme: tarayıcı anonimliği ön plana koyduğundan flash player'ı görmez. javascript ve diğer scriptler için de noscript eklentisini kullanır. tarayıcıyı kullanırken scriptlerin kapalı olması önerilir çünkü bu scriptlerde ve flash'ta bolca arka kapı bulunmaktadır.
uzun lafın kısası, korkacak bir şey yokur. amacına uygun kullanana bu tarayıcı bir nimettir.
tor browser, özellikle ağır internet sansürü uygulanan çin, iran, türkiye gibi ülke vatandaşları için internette mahremiyeti ve güvenliği sağlayan tarayıcıdır.
detaylı bir yorum ve anlatım için: http://sifirsifirbir.word...owser-nedir-ne-ise-yarar/
internet yasasından sonra herkesin sazan gibi atlayacağı browser. ya da büyük çoğunluğun diyelim. ama başka mecralardan okuduklarıma ve anladıklarıma bakarak bunun çok fazla güvenilir olmadığına kalıbımı basarım.
şimdilik!
okuyun cahil kalmayın aga! http://mesuttimur.com/tor-ve-anonimlik/
deep web'e girmek için kullanılan browser. yalnız son yasak ve cezalardan sonra kullanmak göt ister belirteyim.
ayrıca deep web'e de özenmeyin amk. bi bok yok. ha çok ilginç dokümanlar elde edilebiliyor. bizzat özellikle tesla ile ilgili bi dolu doküman bulmuşluğum vardır. başka da bi boka yaramadı.
redhack'in de desteklediği tarayıcıdır. aynı zamanda bana pek güven vermeyen open project bir yazılımdır. sonuçta dünya kadar şifre, kredi kartı bilgisi vs. gireceğiz.
çalışma yapısı itibariyle vpn ve benzeri programlardan farklıdır. vpn programları internet bağlantınızı bir yerden başka bir yere alırlar. yani istanbul'dan bilgisunara bağlanırken vpn kullanırsanız başka bir i.p. üzerinden bağlanırsınız. ancak bu tür yazılımlar ülkelerin yasal sorumluluklarından kaçmaz, mahkemelerden istendiğinde de zart diye verirler ne halt ettiğinizi. buna benim gibi aynı anda birden fazla vpn kullanarak çözüm bulabilirsiniz ama istihbarat teşkilâtları için bunu çözmek de hiç zor değildir. zurnanın zırt dediği yere gelirsek...
tor browserfirefox üzerinde geliştirilmiş, yerinizin saptanmasını sağlayabilecek her türlü eklentiden arındırılmış bir tarayıcıdır. bunun yanında tüm kullanıcılar istedikleri bilgilere diğer kullanıcılar aracılığıyla ulaşırlar. torrent mantığı işte... hâl böyleyken data paramparça ve farklı kaynaklardan geleceğinden benim diyen babayiğit ne halt ettiğinizi çözemez. haaa, sırf bu yüzden çok yavaştır, o ayrı.
bu sistemin sıkıntı çıkartabilecek yanları da yok değildir. gene de en güvenlisi budur.