toprağı bol olsun

entry27 galeri0
    1.
  1. müslüman olmayan kişilerin vefatı halinde söylenen söz.
    9 ...
  2. 2.
  3. 3.
  4. buyuklerimizin "oyle dua etmeyin , topragin coklugu altinda ezilmesin" dedikleri dua. nur icinde yatsin derim bu yuzden.
    1 ...
  5. 4.
  6. alkışlarla gönderilen cenazenin ardından söylenen dilek.
    2 ...
  7. 5.
  8. branislav nusic'in yazmiş oldugu bir miras uzerinde dönen kara komedi olan oyunun adidir. yaslı aile olarakta bilinir.
    0 ...
  9. 6.
  10. Düşlediği dünyayı kuramadan gitti.
    2 ...
  11. 7.
  12. islam dinine mensub merhumların ardından kullanılmayan cümle.
    2 ...
  13. 8.
  14. sikimsonik, özenti, dua bilmeyen, amele duası.*
    4 ...
  15. 9.
  16. müslüman olsun olmasın ölen bir kişinin ardından söylenecek en son-en gereksiz cümle. hele ki merhum müslümansa arkasından "allah rahmet eylesin" denir. bu boş bir söz değil bir duadır. 3 kelime evet ama bir dua. hem toprağı bol olsun ne demek ya, toprağın ölen kişinin bedenine ya da ruhuna bir faydası olacak mı? "allah rahmet eylesin, sevenlerine sabır versin" bitti arkadaş bak ne kadar güzel bir temenni ve dua. ölen kişi inançsız da olsa "allah günahlarını bağışlasın, allah rahmet eylesin, allah kabir azabı çektirmesin" deriz. bizim dinimiz de geleneğimiz de bunu gerektirir. korkmayın bunu yazınca tiksindiğiniz dindar insanlardan biri olmazsınız, bir gün sizin, benim hepimizin bu dualara ihtiyacı olacak. şuanda da var gerçi.
    4 ...
  17. 10.
  18. aynen hristiyanlık öncesi pagan geleneği olan çam süslemenin, hristiyanlığa mal edilmesi gibi, vardır bizim dinimize de böyle sızmalar, müslümanlık öncesi türk inanışından olan mezara toprak taşıma eyleminden kalmadır, toprak ne kadar tepeleme olursa o kadar değerli bir insan olduğundan yola çıkılarak söylenen sözün, düşüncesizce, kaynağı önemsemeden tekrarlanması ile dilimize pelesenk olmuş, ölüye herhangi bir yararı yada zararı olmayacağı halde, herkesçe tekrarlanan söz.
    1 ...
  19. 11.
  20. --spoiler--
    ilk çağ inançlarına göre, insanlar öldükleri vakit birtakım eşyalarıyla birlikte gömülürlerdi. tanrılarına sunmak ve öte dünyada kullanmak üzere mezarlara birlikte götürdükleri bu eşyalar genellikle kıymetli maden ve taşlardan mamul kap kacak ile takılardan oluşurdu. türk beyleri de islamiyetten önceki zamanlarda korugan dedikleri mezarlarına altın, gümüş ve mücevherleriyle birlikte gömülürler, sonra da üzerine toprak yığdırtarak höyük yapılmasını vasiyet ederlerdi. eski medeniyetlerin beşiği olan ortadoğu ve anadolu'da, pek çok ünlü hükümdarlara ait bu tür mezar ve höyükler hala bulunmaktadır.

    altın ve hazine her zaman insanoğlunun ihtiraslarını kamçılamış, nerede ve ne kadar kutsal olursa olsun elde edilmek için insanı kanunsuz yollara sevk etmiştir. höyüklerdeki hazineler de zamanla yağmalanmaya başlanınca ölenin ruhunun muazzep edilidiği düşüncesiyle üzerine toprak yığılır ve gittikçe daha büyük höyükler yapılır olmuş. o kadar ki ölenin yakınları ve cenaze merasimine katılanların birer küfe toprak getirip mezarın üstüne atmaları, gelenek halini almış. öyle ya, mezarın üzaerinde toprak ne kadar bol olursa, düşmanlar ve art niyetliler tarafından açılması ve hazinenin yağmalanması, o kadar engellenmiş olurdu. bu durumda toprağı bol olan kişi de öte dünyada rahat edecek, en azından kullanmaya eşyası ve tanrılarına sunmaya hediyesi bulunacaktır. bugün dilimizde yaşayan "toprağı bol olmak" deyimi, aslında ölen kişi hakkında bir iyi dilek ifade eder. türklerin islam dairesine girdikten sonra yavaş yavaş terk ettikleri höyük geleneği, "toprağı bol olmak" deyiminin de gayrimüslimler tarafından kullanılmasına yol açmıştır. yakın zamanlara kadar müslüman ölüler için "allah rahmet etsin!", diğerleri için de "toprağı bol olsun!" denilirdi. şimdiki gazetelerin ölüm ilanlarında da bu deyimin bilinçsizce ve müslüman ölüler hakkında da kullanıldığını görüyoruz. eğer ilanı verenler, kendi ölülerini rahmet yerine bol toprağa layık görüyor ve buna inanıyorlarsa, bize de "toprağı bol olsun!" demek düşer."

    iskender pala
    --spoiler--

    http://www.anlam.net/nedi...sozlugu/topragi_bol_olsun
    0 ...
  21. 12.
  22. Allah rahmet eylesin diyemediğinize diyebileceğiniz saçma temennidir.
    1 ...
  23. 13.
  24. Allahın rahmetinin gavurlara işlemediğinin göstergesidir...
    0 ...
  25. 14.
  26. 15.
  27. Göktürk’lerden günümüze kadar gelen cümle. O zamanlar fakirleri bir karış toprağın altına gömerlermiş ve hayvanlar mezarları kazıp, cesetleri yerlermiş. Zenginleri ise daha derin görmerlermiş, hayvanlar cesetlerini yemesinler diye.
    4 ...
  28. 16.
  29. Saçma bir duadır. Toprağı daha çok olunca ne olacak humus oranıyla zenginleşip cennete mi gidecek oğlum. Allah rahmet eylesin falan demek lazım. Hepimiz bir gün öleceğimize göre bu başlık altında rahmet duaları şey edebiliriz bence şimdiden.
    5 ...
  30. 17.
  31. ne alaka amk. bırakın şu kelimeleri. isteyen istediğini söyler. önemli olan niyet. senin gibi bilgili kültürlü bir kişinin buna takması çok üzücü.
    0 ...
  32. 18.
  33. 19.
  34. allah rahmet eylesin diyemediğimiz gayri müslimlere kibarlık için denilen söz.
    2 ...
  35. 20.
  36. Bu temenni kafirler içindir. Müslümana allah rahmet etsin denir.
    Eskiden insanlar bir arada yaşardı. Müslümanlar yahudi veya hristiyan komşuları öldüğü zaman bu sözle taziyede bulunurdu. Şimdi bazı laikler laik birinin ardından sosyal medyada bu temenniyi paylaşıyorlar. Birde ışıklar içinde uyusun diyorlar. Oysa ışıkta uyumak gözü alır.
    1 ...
  37. 21.
  38. 22.
  39. bir müslümanın ölen bir müslümana asla söylememesi gerekir. allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun, nurlar içinde yatsın, demelidir.

    ama eğer ölen kişi müslüman değilse toprağı bol olsun denmelidir, başka bir şey söylememelidir.
    1 ...
  40. 23.
  41. Ölen kişinin ahirette, üstüne tapulu olarak sahip olacağı cennet toprağının bol olmasını dinlemektir. Bol bol söylenmeli ki merhum, bol bol tarla bahçe sahibi olsun.
    1 ...
  42. 24.
  43. yattığı yerde toprak sıkmasın sıkıştırmasın manasında dua. bol yani geniş olsun demek.
    0 ...
  44. 25.
  45. müslüman olmayanlar için kullanılan söz.
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük