Şebeke giriş konnektörü toprak/toprak pimi her zaman için güç kaynağının içindeki ATX güç kaynağının metal kasasına bağlanır.
Bu aynı zamanda güç kaynağı vidalarla yerine doğru şekilde monte edildiğinde bilgisayarın metal kasasının tamamını toprağa/toprağa bağlayacaktır.
ATX güç kaynağı çıkış voltajı da her zaman topraklama referanslıdır, çünkü 0V potansiyel siyah kablolar da güç kaynağındaki metal kasaya bağlı oluyor hep.
Şebeke fişi topraklı olan bir cihaz, topraklamalı şebeke prizine bağlanmadığında elektrik çarpması sorununun yaşanması da bu eksiklikten kaynaklanıyor.
Topraklama pinlerine sahip cihazlarda genellikle elektromanyetik paraziti bastırmak için bir şebeke giriş filtresi bulunur. Filtrenin bir kısmı iki kapasitörden oluşur; bir kapasitör Canlıdan Dünyaya ve başka bir kapasitörden Nötrden Dünyaya. Giriş filtresinin amaçlandığı gibi çalışması için toprak bağlantısı gereklidir.
ATX güç kaynağının topraklaması bağlantısız bırakıldığında sorunlar meydana gelir. Kapasitörler kapasitif bir voltaj bölücü oluşturur; bu, 230 volt AC şebeke girişi için bilgisayarın metal kasasının 115 volt AC'de kapasitif olarak yüzdüğü anlamına gelir.
Bu kulağa tehlikeli gelse de aslında öyle değil, çünkü kapasitörlerin kapasitansı oldukça küçük, bunların 2,2 nanofarad olduğunu varsayalım. 50 Hz veya 60 Hz şebeke AC frekansında, 2,2 nF'lik empedans oldukça yüksektir, yaklaşık 1,2 megaohm.
Yani PC'nin metal kasasına veya PC'ye bağlı fare, klavye, ekran vb. herhangi bir şeye dokunulduğunda elektrik hissedilebilir, ancak kaçak akım güvenli değerlerin altındakilerle sınırlı olacaktır.
PC ve ekran gibi birden fazla cihazın birbirine bağlanması bir sorundur, sanki ekran da benzer bir filtreye sahipmiş gibi, kaçak akımı iki katına çıkarabilir ve PC'ye benzer şebeke filtresiyle bağlı tüm diğer cihazlar da toplanır, bu nedenle şok oldukça güçlü olabilir ancak öldürücü değildir.
Cihazları birbirine bağlarsanız ve voltajları farklı potansiyellerde olursa da sorun olur. Topraklanmış bir cihazınız varsa, onu bağlamak filtre kapaklarını boşaltacak ve potansiyeli eşitleyecektir; bu nedenle, potansiyelin herhangi bir veri pini aracılığıyla eşitlenmemesi için cihazın önce toprakları bağlayan bir konektöre sahip olması en iyisidir.
Yani evet, topraklı bir prize bağlanması gereken ancak topraklı bir prize bağlı olmayan herhangi bir cihazdan şok alacaksınız. Cihaz düzgün çalışıyor olsa bile.
Bazı eski şebekelerde topraklı prizler yoktu ve bu, topraklı prizler gerektiren yeni cihazlar kullanıldığında bir sorun çıkarmıştır.
Pek çok cihazın kullanım kılavuzunda topraklı bir prize bağlanması gerektiği yazmaktadır; dolayısıyla, eğer elektrik çarpıyorsa, cihazı kılavuzun yasakladığı bir şekilde kullanıyorsunuz demektir. topraklı prizleri yok anlamına gelir bu.
Bazı dizüstü bilgisayar güç kaynakları topraklanmamış fişle birlikte gelir, dolayısıyla topraklamaya ihtiyaç duymazlar. Ancak bu tür güç kaynaklarının topraklama olmadan çalışması gerektiğinden iki sorunu olabilir. Çıkışları topraklanmamıştır ancak değişkendir, bu nedenle güç kaynağının anahtarlama frekansında dalgalanabilir ve değişken voltaj oldukça büyük olabilir, bu nedenle dokunulduğunda elektrik hissine neden olabilir ve elektromanyetik girişim yayabilir. Bu genellikle şebeke girişi ile düşük voltaj çıkışı arasına bir filtre kapağı konularak önlenir, ancak daha sonra yüksek frekanslı kayan voltajı kaldırdığı için çıkışın, kayan şebeke voltajıyla kapasitif kuplaj yapmasına neden olur, bu nedenle üzerinde şebeke frekansı AC voltajı mevcut olabilir. çıkış, tıpkı ATX kaynağının topraklanmaması durumunda olduğu gibi.