toplum, üyeleri arasında iş birliği bulunan ve bu işbirliğini denetleyen kuralların bulunduğu, coğrafi bir yeri ve ortak kültür olan, çok ya da az ölçüde kurumlaşmış ilişkiler bütünü.
Toplumda organize olmuş ilişkiler bütünüdür. Toplumun bir çerçevesini oluşturur ve bu çerçeve birey doğmadan önce kültürle korunmuş ve ilişkiler sistematik bir şekilde örgütlenmiştir. Toplumsal yapıyı oluşturan bileşenler, kültür, toplumsal sınıflar, statü, statüyle bağlaşık roller ve organik bütünlüğünün devam etmesi için gerekli olan kurumlardır (sağlık, eğitim, güvenlik vb.). Toplumsal yapının bileşenleri bireyin toplumsallaşma sürecine de yoğun etkide bulunur, bireyin hangi kültüre bağlı olduğu, sınıfsal konumu, kendisine miras kalan edinilmiş statüsü, zamanla sahip olduğu kazanılmış statüleri, buna bağlı rolleri onun karakter ve kimliğinin oluşmasında birinci dereceden etkilidir. Böylece toplumsal yapı geçmişin mirasını bugüne taşımakla kalmaz, mirasın bugündeki hayat damarlarıdır ve gelecekte nasıl bir ilişkiler bütünü yaşayacağımızın da belirleyicisidir.
bir toplum içinde sistematik bir şekilde gelişmiş yada geçmişten gelen her türlü özelliğin oluşturduğu topluma özgü yaşam biçimi. kültürel yozlaşma yada diğer adıyla asimilenin yaygınlaşması ve toplumların birbirlerinden daha çok etkileşmesi sonucu özgülük yerini stardartlaşmaya bırakmaya başlamıştır. bu dünya kültürel yapısı ve milletlerin benliklerini koruması adına bir tehdit unsurudur.
ey müslüman türk halkı batının makyajlı yüzüne aldanma tarihinie milletine sahip çık. kurtukuşun yolu burana geçiyor.
yapı bir şeyin bütünü olduğuna göre toplumsal yapı da toplumsal ilişkilerin bütününü ifade eder. toplumdaki insanların ilişkileri ve bu ilişkilerin oluşturduğu gruplar, kurumlar ve kurallar toplumun yapısını meydana getirir.