kitlelerin anlayabileceği seviyede olan ve
tarih bilinci aşılama konusunda önderlik eden aylık popüler tarih dergisi.
ders kitaplarındaki tarihten ziyade farklı fraksiyonlara da
yer verebilen açık görüşlü bir anlayışta olan yayın kuruluyla
makale seçimini yapan dergidir aynı zamanda. *
Türkiye Ekonomik ve toplumsal tarih vakfı adına sahibi halim bulutoğludur. yayın kurulunda murat belge, murat güvenç, necdet sakaoğlu, aydan çelik gibi önemli yazarlar mevcuttur.
nasıl bu kadar kaliteli bir dergi çıkarttıklarını geçtiğimiz gün yaşadığım bir olayla tekrar anlamış oldum: şöyle ki, Ocak 2009 tarihli son sayısını alıp eve geldiğimde derginin ilk 16 sayfasının arka arkaya iki defa basıldığını ve 16-32 sayfaların yayınlanmadığını fark ettim. dergiyi aldığım kitapçıya gittiğimde bütün sayıların aynı şekilde hatalı basıldığını gördüm. konuyu mail olarak dergiye bildirdiğimde, önce kibar bir şekilde hatanın neden kaynaklandığından bahsettiler ve sonra da doğru sayıyı adresime göndereceklerini ifade ettiler. ve mailden bir gün sonra doğru sayıyı özel bir kargo ile adresime teslim ettiler. anlaşılacağı üzere sadece kaliteli makaleler yayınlayan bir dergi olmaktan öte, işini doğru ve ciddiyetle yapan profesyonel idarecilere sahip olan bir yayın organıdır toplumsal tarih.
ağustos 2010 sayısında ntv tarih'le yaşanan sansür tartışmasını sayfalarına taşıyan dergi. hatırlarsınız the pacific adlı dizideki izmir yangını ile ilgili diyalog sansürlenmiş; izmir yangını tartışmaları yeniden başlamıştı. kahraman şakul ntv tarih dergisinin ntv kanalının yaptığı sansürü meşru kılmaya yönelik bilimsel rapor oluşturulmasını eleştirir bir dipnot yazınca, ntv tarih "dipnot deyip geçme"* başlığıyla tt'i eleştirdi, toplumsal tarih'i sadece şakul'un dipnotundan yola çıkarak sorumlu ve ahlaklı bir yayıncılık anlayışında olmadığını ima etti. bu sayıda kahraman şakul'un ve ahmet akşit'in bu konuyla alakalı çok güzel yazıları ve bir nevi ntv tarih'e cevapları vardır.