birey ya da grupların toplumda geçerli olan değer ve normlara uymamaları sonucu ortaya çıkan bir olgudur.
toplumsal sapmalar iki yönlü olabilir; bunlar olumlu ve olumsuz sapmalardır.
standart olmayan sapmadır. birileri varlığını inkar ederken birileri ağıtlar yakabilir. aslında olay değişimden ibarettir. biraz hızlı olunca sarsıntı yaratır ve sapma olarak algılanır.
sapma toplumsal ise normaldir.
Asıl kötü olan tek başına utanmadan herkesin gittiği yoldan başka yola sapmaktır.
Sürü'den ayrıldığında sapık olarak adlandırılırsın.
(bkz: Sapkınlık)
Toplumsal normlara bireylerin uymamasına denir.Bazı sapma davranışları bireylerin psikolojik sorunlarından kaynaklanır.Suça eğilimli olan kişilerin davranışı da toplumsal sapmaya neden olabilir.Bu kişiler bilerek ve isteyerek toplumsal normlara uymazlar.Bazı tür akıl hastalıklarına ve zeka geriliklerine sahip olan kişilerde toplumsal sapma davranışı sıklıkla görülebilir.Uyuşturucu madde bağımlı kişilerde de toplumsal sapmaya örnek olacak kişilerdir.Bazı sapma davranışlar ise toplumsal nedenlerle ortaya çıkabilir.Çeşitli toplumsal sorunlar yoksulluk evsizlik isyan yağmalama savaş gibi durumlarda toplumsal sapma davranışı sıklıkla görülür.
2020 senesinde bolca gördüğümüz durum. 20 sene evvele gidelim. ne insanlar aynı ne de şehirlerin yapısı. karamsarlık gibi olmasın ama ruhen her yerimiz çöplük. iki kelimesinden biri küfür olan kişiler " ben özgüvenliyim, sen eziksin hahaha" tarzında benzer tepkilerle haklı gelmeyi başarıyor hesapta kendince. ilişkiler desen laçka. iyi olma kaybedersin mottosunu zihinlere yerleşkiliği belki de her gün kötü, cinayet, cinnet, şiddet haberlerine yol açıyor. herkes her şeyi biliyor her şeyi. saygı sevgi gösterene kulp bulan da cabası. bılmıyorum. teknolojik olarak doğru kullanılan nimetler olsa da hani büyükler der ya dünyaya erken gelmişiz diye. hayır asla. siz erken değil tam zamanında gelmişsiniz. bu boka batmış devirde çok keyifli yaşayamıyorum şahsen.