Toplumsal hafızanın en geniş yer tuttuğu ve etki ettiği toplumların başında bizimki gelir fakat bizde toplumsal hafıza tecrübe veya ders çıkarmak işlevini yerine getirmez. Bizim toplumsal hafızamız olayların, olguların teşkil ettiği değil; onların başkaları tarafından bize empoze edilen etki ve duygusal yansımalarının oluşturduğu bir hafızadır. Dolayısıyla bizim toplumumuzda toplumsal hafıza, yara izinden başka şekilde yer etmez. Kaldı ki geçmişteki bir olayı, şimdide bizim için şekillendiren organlar dahi vardır.
değişik bir şey. araştırma yöntemlerinin ve bilgi kaynağına önem verilmesi gerekliliği oluşturan bilincin toplum arasında yaygınlaşması, adeta bir toplum hafızası oluşturması gerekir. belki kendimizi sorgularız.
geçmişte yer etmiş tarihi olayların aynı toplumda yaşayan insanlara çeşitli yöntemlerle hatırlatılması olayıdır.
insan aklı sürekli kendine sunulanı ve gösterileni önemseyeceği için bazı olaylar istikrarlı ve etkili bir şekilde paylaşıldığında diğer kişi ve konularla ilgili oluşan toplumun hafızası bile silinebilir.
sıfırdır. biz millet olarak sadece tek gündem ile yaşaya biliyoruz, iki olduğu zaman devreler yanıyor ne oluyor yeaaa moduna giriyoruz. gündem suriye ise haberler hep orada yürür gerisi tıraş geçer. suriye gündemi değişecek mi? örneyin çıkar sayın bülent arınç bir laf söyler ortalık bir karışık tek gündem o olur gerisi unutulur. bu kadar hızlı ve çabuk unutan bir milletiz.
türk toplumunda olmayan şey.
kör ölür badem gözlü olur. tamam ama konu bu değil.
konu unutmamız.
rezillikleri
basitlikleri
skandalları
kötülükleri
kazıkları unutmamız. tek bir eylem ile.
murathan mungan'ın dediği gibi, rezil olmak zor.
ama ya döneklik.
baykal'ı sevmezken, muhalefet bile olamıyor derken, iktidarı yeteri kadar eleştiremiyor derken, koltuğa tutundu gitmiyor derken, pasif ve iş bitirici değil derken, hitap yeteneği noksan derken şimdi bugün ne oldu da badem gözlü oldu.
evet başına gelen şey kötü. haince. alçakça. çirkin. ahlaksızca.
ama bu onun az önce saydığımız ve yıllardır saydığımız tüm kötü-eksik özelliklerini yok mu etmeli...
etmemeli. gerçek bugün de olduğu kadar dünde de yaşar. geçmiş ile şekillenir gelecek.
medyanın etkisini görebileceğiniz hafıza çeşidi.
bir haber ya da program sırasında, gözü alıcı birden ve parlak ekranda beliren yazılar, vurgulu ve tekrarı bol cümleler ile oluşturuklan hafıza biçimi.
bunun sonucu, ilgili çoğu zaman ilgisiz konular sonucu aklınızdan geçen ilk cümle olarak belirir. ilgisizliği komedinin aslında ne denli hüsran verici boyutta olduğunu anlatır bizlere, lakin, genel itibariyle bu hafiza biçimi geliştiğinden fak edilemez. yazık elbet. insanlar böyle tek tipleştiriliyor.
etkisini sözlük içerinde sıkça görmek mümkün. aynı cümlelerin her koşula uyduruluşu şeklinde trezahür etmekte. ahh canlarım, ben sizin beyninizin kıvrımlarında berkitileyim e mi?