sosyalizm olmayan toplumsal düzen şeklidir. Sosyalizm içinde beynelmilel olmayı içerir yani enternasyonalisttir genel manada. Ancak toplumculuk Nasyonalisttir, Milliyetçidir veya ulusçudur. uluslararası platformda ise Bu nasyonalizmin yanında anti-emperyalisttir ve ezilen halkların yanındadır, Ancak her daim önceliği Ulusudur.
Yani sosyalizm hülyalarıyla Toplumunu sömürtmeyen, gerçekten toplumunu düşünen ve bunun yanında toplumunun çıkarlarını yoğun bir şekilde riske atmadan Diğer halkları da düşünen düşünce şeklidir.
1980'li yıllar neden her açıdan iğrençtir? iğrençtir, çünkü kapitalizmin 'mekanikleşme' manyaklığı ile toplumu 'makineleştirmesi'nin zirvesidir... Çok şükür, kapitalizm, kendi gelişimi uğruna 'renksiz kapitalizm'den vazgeçti de, 1990'lı yıllardan îtibâren 'renkli kapitalizm' sâyesinde bizi 'tekdüzelik'ten kurtarıp 'bireyselleşip, özgürleştiğimize' inandırdı... insanlığa yaşattığı bu 'totaliter yanılgı'dan dolayı kapitalizmi kutluyor, başarılarının devâmını diliyorum... Mültecîler arasında bile zengin-fakir ayrımının olduğu bir dünyâda TEK YOL TOPLUMCULUK!
Toplumsal refahı devlet insiyatifinin getireceğini savunan,
işçilerin yönetime katılmalarına ağırlık veren,
hür teşebbüsü devletin ve sendikaların baskısı altında
tutmaya çalışan, telkin ve propagandalarını eğitim,
tarım ve vergi reformları üzerinde yoğunlaştıran
siyasi öğreti, sosyalizm, erkincilik karşıtı.*