toplum ve sosyal çevre tarafından aykırı bulunma, kabul görmeme durumudur. dışlanan kişi tarafından ciddi travmalara neden olabilecek ve süreç devam ettiği müddetçe'de kişinin ruhunun nasırlaşamasına, katılaşmasına neden olabilecek davranıştır.
bazı durumlarda sosyal fobi, çekingenlik, utangaçlık gibi nedenlerdende kaynaklı olarak görülebilir. bu yüzden toplumda dışlanan pek çok insanda kendine olan güvensizlik, çekingenlik gibi durumlar sık görülür, nedeni ise zaten henüz o safhayı aşmamış olmalarından kaynaklanır.
ancak bir insana yapılabilecek en kötü davranışın, dışlanmak olduğunu kişinin ruhunda ilerleyen zamanlarda ortaya çıkabilecek travmalarda rahatlık görebilirsiniz. hatta bu hususta, bilhassa pek çok seri katilin dosyalarını incelediğinizde hepsinde'de hayatları boyunca dışlanmaya maruz kaldığını bu nedenle de insanlara olan iyimserliğini kaybettiğini görebilirsiniz...
şöyle düşünürsek bunu daha rahat algılayabiliriz; hayat insanlarla güzelleşir, ancak dışlanan insalarda bu durum ekarte edilmiştir.
hayatı boyunca dışlanma duygusu taşıyan insan, iyilik görmediği içinde kimseyi sevemeyebilir. bu nedenle acıma duygusunu yitirmesi an meselesidir, vahşileşir bu da bazı insanlarda açıkca gösterilecek olsa bile çaresiz kalan, eli kolu bağlı yada mantıkla zekayı birleştirebilen bazı insanlarda'da içsel olarak gelişebilir.