toplum insanı etkiler ve yine insan topluma bir tepki verir. bu suç ya da başka bir şey olabilir. etki-tepki kanunu hiçbir zaman yanılmaz. biri olmadan diğeri hiç olmaz.
bu yüzden toplum insanı suça itse bile insanın ne yapacağı önemlidir.
örnek:sırf sizi biri sevmiyor diye ondan nefret edemezsiniz.
Güzel munazaradir efenim ,bu tur basliklara ihtiyaç vardır.
insan yasadigi aileden ve çevreden etkilenir, suca yönelmiş insanlar incelendiğinde çocuklukta yasanilan sorunlar öne cikar, bastirilmis duygular ve ihtiyacı olan sevgi,saygi,özgüven çocukta eksikse suca yönelim o derece artiyor, yasadagi çevredeki carpikliklarda bunu tetikliyor.
Sözün özü suca yönelimde hem ailenin hem de toplumun çok büyük payi vardır.
neden illa biri seçilmeli anlayamadığım olaylardır. münazarlarda da hep " bence iki tarafta haklı " deyip çekilmek istemişimdir.
toplum elbette insanı suça itebilir fakat en nihayetinde toplum ne kadar zorlarsa zorlasın, insan karşı koyma lüksüne sahiptir. dolayısıyla toplumun payı olsa da, en nihayetinde kendini suça itmektedir ya da toplumun onu suça itmesine izin vermektedir denilebilir.
karsılıklı bir etkileşim vardır. toplumun kişiye verdiği bazı sorumluluklar vardır ve bunların yapılmaması sonucu kişiyle toplum arasında mücadele başlar. bu cok farklı sekillerde meydana gelebilir ve yine 'suç' seklinde ortaya çıkabilir. aslında bu kişinin savunma mekanizmasıdır lakin topluma zarar verdiği için bi çatışma halini alır.
yani kişinin değerleriyle toplumun normları çakışırsa ortaya suç çıkar suçlu çıkar.
insan benliği yani ego dürtüleri bastıramaz ise kontrol edilemeyen arzular, yasaklar suça itebilir. diğer taraftan toplumun mahalle baskısı dediğimiz gelenek ve kuralları sakatlanmış ise birey , kan davası gibi törelerden dolayı suçlara teşvik edilebilir ve yasalar yeterince caydırıcı değilse insan yine suça itilir.
yani her 2 durumda, sakatlanmış toplum vicdanı, benliği zayıf insanları suça itebilir.
'' suç genetiktir '' ya da '' suç toplum kaynaklıdır '' tartışma maddeleri gibi birbirine üstünlük sağlamakta zorlanacak versustur. öyle ki suçun sebep ve çıkış noktaları farklılık taşıyabilir.
güzel bir münazara.
lakin, doğrusu budur demek mümkün değildir. eğer doğrusu budur diyerek ortaya bilimsel kanıt sunabilecek biri varsa gitsin nobelini alsın. yılda da 1-2 seminerle hayatını geçirsin.
'insanın karakterinin toplumsal olgularla harmanlanMası sonucu ortaya suç işleme arzusu çıkar. gerisi iradenin kanaatine kalmış.' denilesi hede.
not: sözlüğümüze böyle başlıklar lazım...