Yaklaşık olarak 6 aydır içinde bulunduğum stk. Bu kadar kısa zaman içinde ulusal bazda 6 projeye katılma imkanı buldum. Yararlanmasını bilen ve bir şeyler yapmak isteyenler için bulunmaz bir nimet.
sosyal sorumluluk projesi kapsamında bir oluşum. kitap okuma organizasyonlarından boyama etkinliklerine kadar birçok şeyi içinde barındıran topluluk. (bkz: tog)
ibrahim Betil'in 2002'de kurduğu 'Eleştirmek için değil, değiştirmek için.' diyerek çabalayan gençlerin farklılıklara saygı, şeffaflık ve hesap verebilirlik, yerel katılıma önem verme, ekip çalışması, her yaşta eğitim ve girişimcilik ilkeleri doğrultusunda buluşup toplum yararına projeler yaptığı bir STK.*
Burası kocaman bir deniz. içine girince o denizin bir damlası oluyorsunuz. Üniversiteli gençlerinse kendilerini geliştirebileceği, çok şey öğrenip, çok arkadaş edinip, farklı ufuklara yelken açabileceği mükemmel bir çatı.
Pamukkale Üniversitesi toplum gönüllüleri olarak muhteşem bir atağı yeni atlattık. Hayvanlarla ilgili olan PAÜTOG PATi ATAK'ta organizasyon ekibinde yer aldığım için gerçekten çok mutluyum. Toplum gönüllülerinin önemli amaçlarından biri olan önyargıları kırmak konusunda yirmi yedi üniversiteden konuk ettiğimiz arkadaşlarımızın ön yargılarını kırabildiysek ne mutlu bizlere.
bu derneğin gönüllülerinin yoksul ve şiddete eğilimli semtlerde oynadığı bir oyunu izlemiştim. ''renkler cumhuriyeti'' düğün salonunda tiyatro yapmaya çalışan, toplumun zengin züppeler diye alay ettikleri özel okulda okuyan öğrencilerini izlediğimde vay be demiştim. yok tiyatral manada bir vay be değildi. o emek, çocukların sevinci, ailelerin oyunu bölüp bölüp alkışlamaları. helal olsun dedirtmişti, olsun!
Değerli vakit geçirmesini bilen insanlardır. Bu ülkede hiç bir şey yapılmaz diye köşeden ahkem keserken insanın karşısına çıkarlar, eğlenerek oynayarak karşılıklı konuşarak öyle bir sevdirirler ki sivil toplum kuruluşlarını, bırakamaz insan. Başlangıç noktası olarak anahtar eğitimlerinde gençleri alırlar ve 2 günlük bir eğitimle- ki bir insanın 2 günde kendisini bu kadar çabuk ve çok geliştirebileceğini hiç hayal bile edemez. tog zehiri aşılanır. bunun dışında sağlık okur yazarlığı, üreme sağlığı, demokrasi ve sosyal haklarımız gibi bir çok tematik eğitimlerle öncelikli olarak toplum gönüllüleri vakfı tarafından eğitilen insanlardır. Bu eğitimleri aldıktan sonra bu insanlar kendi projelerini ğretebilir, hayata geçirebilir, bu esnada kendilerini geliştirebilir, insanlarla iletişim kurma konusunda kendisini aşabilir ve hayattan keyif almayı başarabilir.
felaket işler yapıyorlar.. fesatlık aramayın, iyi anlamda söyledim. derin derin bakıyorum, ince ince süzüyorum. ev arkadaşım bu topluluğun üyesi. ilk başta, siyasidir, çıkarcıdır diye düşünsem bile bu düşünceler yerini yavaş yavaş beğeniye, sevgiye bıraktı. 350 diye bir rakam var duydunuz mu bilemem. beni pek ilgilendirmez dünyanın havası, suyu.. ama daha 3-4 gün önce, üniversite öğrencilerinin hiçbir çıkar gözetmeksizin bu işle uğraşmaları beni fazlasıyla memnun etti.
dedeleri, çocukları yoldan çevirip, ellerine fırça verip boya yaptırdılar.. oyunlar oynadılar. belli amaç uğruna toplanmış, kendi keselerinden fedakarlık yapan grup üyelerinin hepsinin en güzel yerlerinden öpesim geldi.
tebrik ettim. kutladım.. bu ülkedde böyle şeylerin olması, siyasetten uzak yapılması, tamamen şeffaf ilerlemesi pek bi hoşuma gitti..
çoğu ilde ve üniversitede örgütlenmesi bulunan,yerelde ve ulusalda hevesli gençlerin gönüllülüğüyle yürüyen projelerden oluşan stk.eylül ayından beri TogUmut Bek projesinde bulunmaktayım.kişisel gelişime ve iletişime katkısı göz ardı edilemez.bütün gönüllü adaylarının Tog kapısını aşındırmasını bekleriz.
gelecegin yetişkinlerinin daha bilincli yetişmesini saglamak ve cevreye karsı duyarlılıgı artırmak amacıyla kurulan, bu amacına surekli yaklasan ve gelişen, eşine az rastlanır sivil toplum kurulusu.
"Gençlerin öncülüğünde yetişkinlerin desteğiyle" düsturuyla hareket eden, gençleri hayata en iyi hazırlayan, aynı zamanda toplum bilincini en iyi aşılayan vakıftır. sadece eleştirmekle kalmayan, değiştirmeyi de hedefleyen gençlerin öncülüğünde pek çok ilde faaliyet göstermektedirler.
topluluk, gönüllü gençlere [genç gönüllüler diye bir mail grupları var, ilgilenenler yahoo gruplardan üye olabilir.] staj ve burs imkanları sağlarken; kendilerine bu imkanları kendi çabalarıyla nasıl elde edeceğini de öğretiyor. iletişim, sponsor ve kaynak bulma, kendi başına hareket edebilme ve karar verebilme becerilerini geliştiyiror. tog ataklarla birlikte tüm illerdeki diğer tog üyeleriyle tanışma fırsatı tanırken, toplum adına güzel şeyler yapılıyor. tog'da düzenli olarak çalışan ve farklı sorumlulukların altına giren gençlerin toplulukta daha üst konumlara gelme şansı da var. dolayısıyla özellikle üniversite dönemindeki gençlerin birey olma süreci ivme kazanırken, kendilerine olan güvenleri artıyor, farklı sosyal gruplardan insanlarla bir araya gelerek hayatı öğreniyor, bu süreçte de toplumsal sorunlara karşı duyarlılık kazanıyor. ileride iş yaşamı için çok önemli olan şeffaflık, hesap verebilirlik ilkelerini de bu toplulukta kazanıyor.
farklı illerdeki tog merkezleri forum aracılığıyla birbirlerinin projelerinden haberdar oluyor ve eğer sürdürülebilir olduğu düşünülen ve ulusalda başarılı olunacağına inanılan projeler olursa merkez olarak belirlenen bir ilde projeyle ilgili eğitimler veriliyor ve ilgilenen illerde de proje başlıyor. ayrıca anahtar eğitimleri de var, bu eğitimler özellikle tog bilinci aşılıyor ve gençlerin kişisel gelişimleri adına önemli materyaller içeriyor. daha fazla bilgi için yine http://www.tog.org.tr diyorum.
sadece ankara'da bildiğim kadarıyla hali hazırda 30'a yakın proje var. üniversite bazlı olan örgütlenmeler togankara adı altında birleşip akm'de bir araya gelerek birbirlerinin projelerinden haberdar oluyor ve alt grupların ortak eğitimleri-çalışmaları da bu merkezde gerçekleştiriliyor.
bütün bunların dışında tog ilk mezunlarını kendi yetişkinleri haline getirdi diyebiliriz. artık sadece üniversite gönüllüleri değil, mezun gönüllüler de aktif olarak toplulukta görev alabilecek. farklı projelerle hem daha çok gönüllüye, hem de dah açok ihtiyaç sahibine ulaşabilmeyi hedefliyoruz.
Gönüllülük temeline dayanarak faaliyet gösteren bir vakıftır. 29 Aralık 2002'de yasal kimliğini kazanmıştır. "Eleştirmek için değil,geliştirmek için" sloganını kullanarak amacını açıkça belli eden bir sivil toplum kuruluşudur.En büyük gönüllüleri üniversite öğrencileridir.
gerçekten güzel çalışmaların yapıldığı, kıt kaynaklarla güzel fikirlerin birleştirildiği bir ekip çalışmasıdır. topluluğa dahil olduğum dönemde katıldığım sevgi ziyaretlerinde -lösemi çocuklar için hastaneye düzenlenen bir ziyaret- ülkeme değil belki ama çocuklara ufakta olsa bir fayda sağladığımı hissetmeme neden olan topluluktur.
farklılıklara saygıyı, ekip çalışmasının önemini, katılımcı olmayı, eğitimin önemini, şeffaf ve hesap verilebilir olmayı, girişimciliğiilke edinmiş, gençlerin önderliğinde kurulmuş ve kararlarını yılda iki kere düzenlenen konsey adlı oturumlarda her üniversitenin temsilcilerinin katılımlarıyla alan, sivil toplum kuruluşu.
yıldız teknik üniversitesinden öğrencilerin tutukevi projesi ayağını yürüttüğü gönüllü insanlar topluluğu ve onların faaliyetleriyle oluşmuş oluşumdur.