avlusunda 40 yıldır aynı şekilde** hizmet veren konyalı lokantası hakkında bir vatandaşın şikayeti üzerine içki yasağı gündeme gelen tarihi,turistik,güzeller güzeli sarayımız.
--alıntı--
istanbul Büyükşehir Belediyesi, Topkapı Sarayı'nın avlusunda 40 yıldır hizmet veren Konyalı Lokantası'nda içki servisi yapılmasıyla ilgili bir şikayet dilekçesini işleme koydu. "Peygamberin dişi dahil bulunan alanda küfredercesine içki sunuluyor" ifadeli dilekçeyi, belediye değerlendirmeye aldı.
Hürriyet in haberine göre; istanbul Büyükşehir Belediyesi, Necat Selimoğlu adlı vatandaşın, restoranda içki servisi yapmasıyla ilgili bir şikayet dilekçesini işleme koydu. Selimoğlu dilekçesinde, "islam dünyasının peygamberinin dişi dahil bulunduğu alana küfredercesine verilen içki ruhsatının Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu çerçevesinde değerlendirmesini ve gerekli işlemin yapılmasını arz ederim" dedi.
Yasal işlem başlattık
Belediye Koruma Uygulama ve Denetim (KUDEP) Müdürü Şimşek Deniz, Selimoğlu& nun dilekçesiyle birlikte hazırladığı yazıyı, Koruma Kurulu nun yanı sıra Fatih ilçe Emniyet Müdürlüğü, istanbul Defterdarlığı Milli Emlak Müdürlüğü ve Sağlık Daire Başkanlığı na gönderdi. Sarayın islam dünyasının ortak alanı olduğunu belirten belediye, lokantanın, Mukaddes Emanetler Dairesi nin 50 metre yakınında olduğunu vurguladı. KUDEP Müdürü Deniz, dilekçeyi yorumsuz olarak ilgili yerlere gönderdiklerini söyledi.
40 yıldır Saray dayız
Konyalı Lokantası işletme sahibi Savaş Bulut, 40 yıldır Saray da restoran hizmeti verdiklerini ve beş yıldır da içki ruhsatlarının olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Biz, Saray içerisinde özellikle turistlere hizmet eden bir yeriz. Burada Niye içki satıyorlar gibi sıkıntılardan haberimiz var. Ama devletin bize vermiş olduğu içki ve turizm ruhsatımız var. Bugüne kadar içki içilmesinden dolayı restoranımızda hiçbir olay ve sorun yaşanmadı.
--alıntı--
inanilmaz büyük, inanilmaz sasaali ve bir o kadarda tarih kokan muhtesem yapi. sultanlarin ruhlarini hissedebildiginiz mekan. özellikle harem bölümü cok etkileyici. ki bu nedenden dolayi, harem bölümüne ayri bilet almaniz gerekiyor. kasikci elmasi, hz.ali nin kilici, hz.musa nin asasi, hz,davut un kilici ve daha bir cok tek ve yegane olan seyler topkapi sarayinda bulunmaktadir. istanbul a gidip bu sarayi gezmemek, istanbul u görmemekle esdegerdir.
istanbul'da Sarayburnu'nda, Bizans dönemindeki adıyla Akropol tepesindeki Osmanlı sarayıdır. Yapımı 1478'de tamamlanan saray 5 kilometreyi bulan surlarla çevrili.
Topkapı Sarayı surlarına bitişik 13 bina "Sur-i Sultani" projesi kapsamında bugün yıkılarak surlar acığa çıkarıldı. Eminönü Belediyesi Başkanı Nevzat Er basın mensuplarına yaptığı açıklamada; '' turist otobüslerinin eskiden Topkapı Sarayı bahçesine Bab-ı Humayun'dan girdiğini, araçların geçişleri sırasında büyük kapının sağ ve solunda yer alan mermerlerin tahrip edildiğini söylerken, Cankurtaran futbol sahasını otoparka çevirerek bu sorunu halletiklerini ifade eden Er, böylelikle turist otobüslerinin yolcuları Ayasofya Meydanında bıraktıktan sonra buraya park ettiklerini söyledi. Açıklamanın ardından belediyeye ait yıkım ekipleri, iş makinelerinin yardımıyla daha önce kamulaştırıldığı belirtilen 13 binayı yıktı.
Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan saray. I. Abdülmecit zamanına kadar, imparatorluğun merkezi olmuştur. Daha sonra ise, Dolmabahçe, Yıldız, Beylerbeyi gibi saraylarının yapımıyla birlikte hükümet erkânı ve padişah da yavaş yavaş bu saraylara göç etmiştir. Bir kaç ilginç detay:
-Saray yapılmadan önce, şimdiki arazide Bizans Sarayı yer almaktaydı, fakat fetihle birlikte bu saray yıkılıp Topkapı Sarayı inşa edilmiştir. Bu eski sarayın izleriyse, hala daha varlığını sürdürmektedir.
-Binalar birbirinden ayrı ve tek katlıdır. Birbirinden ayrı olmaları, Osmanlıların o zaman hala tam olarak kopamadıkları Yörük geleneğinden olabilir. Sarayın tek kat olmasıysa, yamulmuyorsam, o zamanki inanış gereği binaların, camilerden yüksek olamayacağındandır. Aksi takdirde, bu bir kibir ve şirk sayılırdı.
-Harem odasının altında gizli bir geçitten, istanbul'un yedi tepesine giden yer altı geçitleri olduğu söylenir.
-Fatih Sultan Mehmet'in yaptırdığı orjinal saraya, daha sonra da eklemeler olmuş, saray şimdiki halini, I. Abdülmecit zamanında almıştır.
-Etrafını çeviren surlar, yaklaşık 5 km'lik bir alanı ihtiva etmektedir.
osmanlıdan miras eserlerin sadece % 10'unun sergilenebildiği saray. kalan % 90 lık kesim depolarda çürümeden bakalım ne zaman gün ışığına çıkarılacak hep birlikte izliyoruz sayın seyirciler.
osmanlı mimarisi, yerleşim planı, osmanlı süsleme ve el sanatları hakkında bize ayrıntılı bilgi verebilecek saray. hayran bırakacak güzellikte, insanın oradan ayrılmasının bile üzülmeye yettiği ecdadımız eseri.
bahcesinden tren gecen ilk saray olmakla beraber gulhane isimli bahcesinde ise seksenlerde halk konserleri verilen lunapark acilan emsali olmayan ilk saraydir.
Gezilip görülmesi gerek yerler listesinin en başında gelen saray.içinde yirmidört saat müezzinler tarafından (bkz: Kuran-ı Kerim) okunmaktadır. (bkz: Saray) çok güzel bir yerdedir ayrıca.
ilber ortaylı'nın müdürlüğünü yaptığı, içine girince insanın "vay amuga koyyim" demekten kendini alamadıgı, özellikle hazine ve silah bolumunun gezilmesi gereken osmanlı sarayı.
giriş yetişkinler için 10 ytl, öğrenciler için bedavadır. harem bölümünü gezmek için bir 10 ytl daha vermek gerekir* ve belli saatlerde grup halinde, rehber eşliğinde gezilir bu sarayın meşhur bölümü. sarayı gezmekten yorulduğunuz zaman, içindeki konyalı restaurantta yemek yiyebilir veya muhteşem manzaralı cafesinde birşeyler içip soluklanabilirsiniz.
15-19 yy. yüzyıllar arasında osmanlı imp. nun merkezinde bulunan topkapı sarayı, labirentleriyle boğaz, haliç ve marmara denizi nin sularının karıştığı noktada bir kara parçası olarak yer alıyor.
içinde every way that i can isimli eurovisiion şarkımızın klibinin çekildiği tarihi yarımada sarayıdır..
ayrıca bu sene alacağım "IST1001 istanbul" dersi çerçevesinde (diğer istanbul sarayları) gibi ziyarete açık olmadığı gün ilber Ortaylı eşliğinde bir kez daha gezeceğim saraydır.. girişe açık olmayan yerlere de şöyle bir göz atılacağına dair söylentiler vardır.. merakla beklemekteyimdir.. gezilerden bir gün önce meraklısı vardır belki diyerek bir duyuruda bulunacağımdır..
george w. bushun türkiye'ye geldiğinde hayran kaldığı ve neden hükümet konağı olarak kullanılmadığını sorduğu heybetli saraydır.
edit: soran george w bush, registerlater değil.*