Osmanlı mimarisini ve el sanatlarını eski dönemi oldukça yansıtan mekanı ve tarihi manevi maddi yönden oldukça değerli eserleri içinde barındıran günümüz müzesi.
önlem alınmadığı taktir de olması an meselesi olan istanbul depreminde yıkılması kuvvetle muhtemel osmanlı mimarının günümüze gelen en güzel örneklerinden olan yapı.
saray havasından uzak tamamen müzeleştirilmiş saray. hala ihtişamlı ama her yeri de bozmasaydınız keşke, olduğu gibi göreydik,dolmabahçe gibi. daha çok yerini ziyarete açsanız mesela. çok merak ediyorum ben ya.
topkapı sarayı gerçekten çok harika bir yer. fatih sultan mehmet han tarafından yaptırılmıştır. dünyanın en görkemli bir yeri içinde ki hazineler, ve gün yüzüne çıkmamış bir çok eser var.
yavuz sultan selim in mısır seferinde özellikle halifeliği alıp gelmesi ve kutsal emanetler odası olağan üstü bir yer. padişah halifeliği alırken araplar bu emanetlere sahip çıkamaz bunları istanbul a, götürüyorum diyerek topkapı sarayına getirmiştir. hz musa nın asasından peygamberimizin sakalı şerifi mührü elbiseleri dişi kadar, aklınıza he gelirse o dönemde bulunan tüm kutsal emanetler, topkapı sarayında.
hatta sakılı şeriflerden biri eski kültür bakanı atilla koç bir arap şeyhine göstermek amacıyla saraydan alıp hava alanına göstermek istemiştir lakin bu sakalı şerif arap şeyhine verileceği son anda anlaşılmış türk halkının çok tepkisini çekmişti sakalı serifi zor turtarmış ve tültür bakanı su olaydan bir süre sonra istifa etmişti.
bugün suudi arabistanda peygamberimizin sadece mezarı vardır. tüm özel dini eşyaların hepsi topkapı sarayında dır. araplar bu yüzden sinir oluyor. yavuz sultan selim türk halkını bu yaptığı işle çok duygulandırmıştır. sarayda kutsal emanetler bölümünde 24 saat kuran ı kerim canlı olarak okunulmak tadır.
ve görülmesi gereken yerlerin başında 1 numaralı bir yerdir. avrupa insanı saraya geldiği anda böyle bir ihtişamı gördüğü anda ağzının suyu akmakta ve adeta başları dönmektedir. kaşıkçı elması ve meşhur topkapı hançerine hala günümüzde değeri biçilmemiştir. hastalığı veya çok büyük bir, sakatlığı olmayan bir insanın kesinlikle görüp ve gezmesi gereken bir yer. topkapı sarayı.
Uzun bir aradan sonra bugun bir kere daha gezdigim saray. Harem bolumune hic gitmemistim orayi gezdim buyuk ihtimalle dizinin de etkisiyle Arap turistler fazlaydi haremi de genisletme calismalari suruyordu. Padisahin gozdelerinin kaldiklari bolum etkileyiciydi. Onun disinda onceden de gezdigim kutsal emanetler kiyafetler hazineler ve silahlarin sergilendigi bolumlere gectim hacli ordusundaki macarlarin kullandigi hayvani boyutlardaki kiliclara yine anlam veremedim padisah tablolarinin oldugu bolume vakit kalmadi tam kapanirken saat koleksoyonuna daldim orasini da gezmemistim ilgincti orasi da yalniz ordaki gorevlinin bu araplarla turklerin kurallara uymama hastaligini nalicaz yakarisi da trajikomikti orda calistigi icin kendini dunya vatandasi saniyodu galiba lavuk.
barındırdığı surnameler ile osmanlı halk yaşamı ve kültür alanları hakkında detaylı bilgi veren yerdir. bunlardan birisi de 1852 yılında gerçekleştirilen büyük sünnet düğünü hakkında olan minyatür dür. at meydanını dolduran kalabalığın içerisinden çok sayıda olmaları hasebiyle mevlevi dervişlerinin, raks eden köçeklerin yanı başında gösterildiği bir minyatürdür bu.
bildiğin kazık sokma yeridir. 25 tl giriş ücreti ne lan. müze kart almayan aklıma sokayım. bir de içeride hareme girmek için ayrıca 15 tl alıyorlar. madem bu kadar para alıyorsunuz bari girişteki camları değiştirin, vitrinleri filan. ayıp lan.
ilber hoca'nın bahsettiği ölçüde, saraydan padişah ve şehzade naaşları dışında, kimse omza alınarak dışarı çıkarılmazmış. ha, belki harem dairesinde veremden ölen cariyelerin arka kapıdan çıkarılması istisna olabilirmiş.
üç bölümden oluşur.
-birinci avlu
-orta avlu
-iç avlu-
birinci ve orta avluya birun denir aynı zamanda. birinci avluya girişte bab-ı hümayun, orta avluya girişte bab-üs selam, iç avluya girişte ise bab-üs saade kapısı vardır.
bab-üs selam da saray ağası hadım edilmiş erkektir.
bab-üs saade de hadım edilmiş zenci erkek vardır.
birinci avlu, günlük işlerin görüldüğü yerdir.
orta avluda bugünkü anlamıyla devletin bakanlıkları(maliye, yargıtay) , aynı zamanda arz odası vardır.
iç avlu ise herkese açık değildir. hanedanın en yüksek rütbeli görevlileri ve enderunun yaşadığı yer.
Tarihi eserlerin uzende kahvaltı yapan , haremindeki tahtı lojmanına taşıttırmak isteyen bir müdürünün olduğu saray. Heykel yıktıran , ben böyle sanatın icine tükürürüm diyen zihniyetin izdüşümü olsa gerek.
bilet gişelerinde turistlerin euro ve kredi kartlarını almayarak insanlara zor anlar yaşatan buna çare olarak da yandaki müze mağazasından* birşey satın aldıkları takdirde paralarının bozulacağını söyleyen eski saray, yeni müzedir.