malum şahıs zamanında kasımpaşalıları doldurdu tophane'ye. bu tophane'de o malum şahıs bilgisi haricinde bir iş yapılamaz. muhtemelen bu yapılan son saldırı hakkında önceden bilgi almıştır;
bursa'da çok güzel bir manzara izleme yeri. Yalnız daha önceden daha güzeldi, doğanbey toki konutları sağolsun kentin doğusunu kapattı, şimdilik sadece kent meydanı ve aşağısı ile görükle taraflarını görebiliyoruz. önceden kestel bile görünüyordu amk.
yagmur da yağsa.. seviyorum o duvarın üstünde oturup manzarı izlemeyi.
Bir tarafından istiklal Caddesi gibi her türlü kültürün bulunduğu bir cadde, bir tarafında Cihangir gibi istanbul'un elit kısmı sayılan kesimin bulunduğu bir semt diğer tarafında ise Eminönü gibi istanbul'un tarihi dokusuna ev sahipliği yapan bir semt olmasına rağmen kendi iç kültürünü korumayı başarmış, eskilerin kabadayı semti günümüzün ise mahalle kültürünü koruyan semtlerden biridir. Tophane'ye gidin, insanlarıyla konuşun, çekinmeyin, size ev sahipliğinde kusur etmezler ta ki siz onların kültürüne saygı duymamaya başlamadıkça. Tophane, muhafazakardır. Dediğim gibi, eski mahalle kültürü vardır orada. insanı hani derler ya ''10 numara'' diye, hah işte Tophane insanı tam 10 numaradır.
(Fotoğraf panaroma olarak çekilmiştir.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Kültür ve Sanat Merkezi binası ve 17.yy Osmanlı yapısı Kılıç Ali Paşa camiyi almaya çalıştım.
Tophane-i Amire binası, XV. yüzyılda Bizans döneminde Ste. Claire ve Aya Photini kiliselerinin yer aldığı Metopon adlı bölgede kurulmuştur. Sultan II. Mehmet tarafından fetihten sonra kurulan top döküm merkezi, Osmanlı ordu ve donanmasının kullandığı askeri topların üretildiği yerdir. Bina, 1850’lerden sonra Osmanlı imparatorluğu’nda silah sanayisinin ve silah ticaretinin merkezi olmuş, 1900’lü yıllarda bir süre eğitim merkezi olarak kullanılmış, 1958 yılında Askeri Müze olarak kullanılması gündeme gelmiştir. 1992 yılına kadar çeşitli düzenlemeler geçiren Tophane-i Amire binası, bu tarihte Mimar Sinan Üniversitesi’ne devredilmiştir. Günümüzde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi olarak hizmete açılan bu tarihi askeri binada Tophane-i Amire Beş Kubbe, Tophane-i Amire Tek Kubbe ve Tophane-i Amire Sarnıçlar olmak üzere üç ayrı sergi holü bulunmakta ve bu mekanlarda yurtiçi ve yurtdışı sergiler düzenlenmektedir. (Kaynak: T. Nejat Eralp,Tophane-i Amire, XV. Yüzyıldan Günümüze Tarihi Oluşumu, işlevleri ve ilk Restorasyon Çalışmaları, 1996) )
Türkiye'nin ilk otomobil fabrikası, istanbul Tophane'de
1929'da ilk aracını üretmiş.Salı Pazarı olarak ta adı
geçen yer, aynı zamanda Yeni Türk Devleti'nin ilk
serbest bölgesi olmuş.Fabrika Türkiye'nin ihtiyacından
başka Rusya gibi çevre ülkelere de araç göndermiş.
Serbest Mıntıka’dan Amerikan Pazarına
Tophane Rıhtımı: FORD Motor Company Exports
Inc., istanbul Otomotiv Montaj Fabrikası (1925-1944)
Aslı Odman
adamı gündüz vakti ayak üstü ameliyat ederlerdi de kimse gık diyemezdi boğazkesende...
misket arkadaşları, ilke evden kaçış, ilk sokakta yatış...
''tophane'' bir kalın kitap yapar!