bugün

boğaz sahilinde karaköy ile kabataş arasında bulunan semt.
adamı gündüz vakti ayak üstü ameliyat ederlerdi de kimse gık diyemezdi boğazkesende...
misket arkadaşları, ilke evden kaçış, ilk sokakta yatış...
''tophane'' bir kalın kitap yapar!
görsel

görsel

Türkiye'nin ilk otomobil fabrikası, istanbul Tophane'de
1929'da ilk aracını üretmiş.Salı Pazarı olarak ta adı
geçen yer, aynı zamanda Yeni Türk Devleti'nin ilk
serbest bölgesi olmuş.Fabrika Türkiye'nin ihtiyacından
başka Rusya gibi çevre ülkelere de araç göndermiş.

Serbest Mıntıka’dan Amerikan Pazarına
Tophane Rıhtımı: FORD Motor Company Exports
Inc., istanbul Otomotiv Montaj Fabrikası (1925-1944)
Aslı Odman

https://www.otometre.com/...otomobil-fabrikas-ve.html
Çok güzel bir bursa manzarası sunan uğrak turist semti. Kale surları da günümüze gelmiştir.
görsel

Tophane-istanbul.

Mimar Sinan yapımı Kılıç Ali Paşa camiisine ve 2inci Mahmut dönemi Nusretiye Camiisine güzel sahip çıkıyorlar!
görsel
görsel

Tophane, istanbul, 1900.
top döküm ve yapımının eğitimi verilen okul.
Hâlâ birkaç tarihi eseriyle direnen istanbul ilçesi.

Rantlaşma için göz dikilmiştir.

görsel

(Fotoğraf panaroma olarak çekilmiştir.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Kültür ve Sanat Merkezi binası ve 17.yy Osmanlı yapısı Kılıç Ali Paşa camiyi almaya çalıştım.

Tophane-i Amire binası, XV. yüzyılda Bizans döneminde Ste. Claire ve Aya Photini kiliselerinin yer aldığı Metopon adlı bölgede kurulmuştur. Sultan II. Mehmet tarafından fetihten sonra kurulan top döküm merkezi, Osmanlı ordu ve donanmasının kullandığı askeri topların üretildiği yerdir. Bina, 1850’lerden sonra Osmanlı imparatorluğu’nda silah sanayisinin ve silah ticaretinin merkezi olmuş, 1900’lü yıllarda bir süre eğitim merkezi olarak kullanılmış, 1958 yılında Askeri Müze olarak kullanılması gündeme gelmiştir. 1992 yılına kadar çeşitli düzenlemeler geçiren Tophane-i Amire binası, bu tarihte Mimar Sinan Üniversitesi’ne devredilmiştir. Günümüzde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi olarak hizmete açılan bu tarihi askeri binada Tophane-i Amire Beş Kubbe, Tophane-i Amire Tek Kubbe ve Tophane-i Amire Sarnıçlar olmak üzere üç ayrı sergi holü bulunmakta ve bu mekanlarda yurtiçi ve yurtdışı sergiler düzenlenmektedir. (Kaynak: T. Nejat Eralp,Tophane-i Amire, XV. Yüzyıldan Günümüze Tarihi Oluşumu, işlevleri ve ilk Restorasyon Çalışmaları, 1996) )
sanat camiasının dayak yediği yer.
Bir tarafından istiklal Caddesi gibi her türlü kültürün bulunduğu bir cadde, bir tarafında Cihangir gibi istanbul'un elit kısmı sayılan kesimin bulunduğu bir semt diğer tarafında ise Eminönü gibi istanbul'un tarihi dokusuna ev sahipliği yapan bir semt olmasına rağmen kendi iç kültürünü korumayı başarmış, eskilerin kabadayı semti günümüzün ise mahalle kültürünü koruyan semtlerden biridir. Tophane'ye gidin, insanlarıyla konuşun, çekinmeyin, size ev sahipliğinde kusur etmezler ta ki siz onların kültürüne saygı duymamaya başlamadıkça. Tophane, muhafazakardır. Dediğim gibi, eski mahalle kültürü vardır orada. insanı hani derler ya ''10 numara'' diye, hah işte Tophane insanı tam 10 numaradır.
bursa'da çok güzel bir manzara izleme yeri. Yalnız daha önceden daha güzeldi, doğanbey toki konutları sağolsun kentin doğusunu kapattı, şimdilik sadece kent meydanı ve aşağısı ile görükle taraflarını görebiliyoruz. önceden kestel bile görünüyordu amk.

yagmur da yağsa.. seviyorum o duvarın üstünde oturup manzarı izlemeyi.
malum şahıs zamanında kasımpaşalıları doldurdu tophane'ye. bu tophane'de o malum şahıs bilgisi haricinde bir iş yapılamaz. muhtemelen bu yapılan son saldırı hakkında önceden bilgi almıştır;

http://www.radikal.com.tr...alerisine_saldiri-1191316
bursanın en güzel manzaralı yerlerinden bitanesidir.
içinde yaşayanlarla birlikte katledilmesi gereken iğrenç ötesi yer. istanbul'un orospu çocuğu ihtiyacının yarısını karşıladığı söylenmekte:

http://vimeo.com/70550739
çok fena hesap geçirilen yerdir.
Akplilerin tekrar satır ve bıçaklarla saldırdığı söyleniyor.
tophane her ne kadar sadece nargilesiyle bilinse de sağlam mahalle kültürü olan ufak bir semttir. nargileyle istiklal caddesi arasında kalan kısım genel olarak tophane olarak adlandırılabilir. eskiden kabadayılarıyla meşhur olan bu semt şimdilerde daha çok genç neslin toplu kavgalarıyla biliniyor. etrafta kimse yokken çıkan ufacık hırgürde kendinizi 100 kişinin arasında bulmak çok yaşanan olaylardandır. dolayısıyla siz siz olun tophanede, özellikle de boğazkesen caddesinde, kavgaya gürültüye karışmayın.
iki çaya 9 lira ödememe sebep olup beni götlerden götlere getiren 'tarihi' sayılan mekan.
http://www.aksitarih.com/tophane’de-cay-icmek-3.html şeklinde çok güzel bir yazıya konu olmuş burusa vilayetinin en nezih yerlerinden biridir.
istanbuldaki tophane için konuşursak çok pahalı bi yerdir. Dün gece kral çıplak dönüşünde 50 kişilk grupla uğradığımız yerdir. şöyle ki: 2 çay 5TL, ayran 4tl, ayvalık tostu 6tl, patates kızartması 5tl gerisini siz hesaplayın. tophane değildir kazıkhanedir. Giderken bunları göze alarak bi kez düşünün
akşam saâtlerinde iki sanat galerisinin baskına uğradığı istanbul semti.

(bkz: 21 eylül 2010 tophane baskını)
istanbul'un fethinden önce edirne ve bursa'da, fetihten sonra da istanbul'da top döküm tesisleri kuruldu.
artık iyice çivisinin çıkığını düşündüğüm, masada 2den fazla kişi oturursanız masanıza dünyanın en dandik tuzlu fıstığının getirilip konduğu, utanmadan da bundan 5-6 lira almaya çalışan, esnaflığın adabını bilmeyen adamların işletmelerini yaptığı* ve yine eski nezihliğini kaybetmiş istanbuldaki nargile mekanı ve mahallesinin adıdır. ortamdaki anlayıştan mı olsa gerek yandaki ispark insanları size fiş alabilir miyim dediğinizde gerek yok abi fişe diye cevap verebilir. nargileleri güzeldir değildir bu kişiye göre değişir, ama artık yabancı misafirlerinizi götürebileceğiniz bir yer kesinlikle değildir*.
bursa'nın en tarihi, en güzel yeridir.