günümüz itibariyle aksi kolayca ispat edilebilecek cümledir. şuan bile 13 tane top sakallı sağcı-solcu toplayıp getirebilirim. niye mi 13 ? ben de bilmiyorum öyle rastgeldi klavyeden.
buna ilaven siyasi simge değil fakat imaj denseydi geçmişte bir zamanlar için doğru olabilirliği vardır.
edit: yeni parti kuracağım oradan on onbeş tane topsakallı toplansın gelsin hele bi. bayrağımızda top sakal olacak. daha rengine ve kılların uzunluğuna karar vermedim siz gelin tartışırız belki.
yalanlanamayacak önerme.
siyasi simge olan sadece türban değildir. bildiğimiz üzere hilal bıyıklı, uzun favorili, che tişörtlü, anarşizm tişörtlü, eli tesbihli, çeşitli siyasi simgeler barındıran kolyeli, selamlaşırken kafa tokuşturan, nurcu bıyığı bırakan herkes rahatlıkla üniversiteye girebilmektedir. ama niyeyse konu türbana gelince olay bir "siyasi simge"ye, "rejim tehlikesi"ne dönmekte ve ülkede siyasete karışma yetkisi olmayan kurumlar bile görüş belirtmeye başlamaktadır. eğer siyasi ve dini simgeler kamusal alana giremezse, bu uygulama tam anlamıyla yapılmalı, yalnızca türban değil, bütün siyasi ve dini simgeler kamusal alanın dışında kalmalıdır.
papa'nın türkiye ziyaretini hatırlarsınız. "devletin zirvesine dini simge giremez" diyerek bakan ve milletvekili eşlerini resepsiyonlara çağırmayan muhterem eski cumhurbaşkanımız ahmet necdet sezer, baştan aşağı bir dini simge olan papa cumhurbaşkanlığı konutuna girerken çıtını çıkarmamıştı.
niye acaba?
saç ve sakalı geçtik bıyık bile bu ülkede siyasi simge olarak kullanılıyor. top sakal bırakma şartı hangi siyasi düşünceye ait, bilemiyorum ama bir ara entel (!!!) modası olarak görülüyor; yerli dizi ve filmlerde ressam veya yazarlara böyle bir görünüş biçiliyordu.
gelelim saç,sakal ve bıyığın kamudaki yansımasına:
"kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personelin kılık ve kıyafetine dair yönetmelik".
bakanlar kurulu kararının tarihi : 16.7.1982, no: 8/5105
dayandığı kanunun tarihi : 14.7.1965, no: 657
yayımlandığı resmi gazetenin tarihi : 25.10.1982, no: 17849
madde 5 - 2 nci maddede sözü edilen personelin kılık ve kıyafette uyacakları hususlar:
kadınlar;
( değişik. 03.01.2002 tarih ve 24629 sayılı resmi gazete ) elbise, pantolon, etek temiz, düzgün, ütülü ve sade, ayakkabılar ve/veya çizmeler sade ve normal topuklu, boyalı, görev mahallinde baş daima açık, saçlar düzgün taranmış veya toplanmış, tırnaklar normal kesilmiş olur. ancak bazı hizmetler için özel iş kıyafeti varsa görev sırasında kurum amirinin izni ile bu kıyafet kullanılır.
kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolonlar giyilmez. etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz. terlik tipi (sandalet) ayakkabı giyilmez.
b. erkekler;
elbiseler temiz, düzgün, ütülü ve sade; ayakkabılar kapalı, temiz ve boyalı giyilir. sandalet veya atkılı ayakkabı giyilmez. bina içinde ve görev mahallinde baş daima açık bulundurulur. kulak ortasından aşağıda favori bırakılmaz. saçlar, kulağı kapatmayacak biçimde ve normal duruşta enseden gömlek yakasını aşmayacak şekilde uzatılabilir, temiz bakımlı ve taranmış olur. her gün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz. bıyık tabii olarak bırakılır, uzunluğu üst dudak boyunu geçemez. üstten alınmaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uçları dudak hizasından kesilir.(başka şekilde bırakılırsa bir şeyi mi simgeliyor?) kravat takılır, kravatı örtecek şekilde balıkçı yaka veya benzeri süveterler giyilmez. hizmet gereğine uygun olarak verilmişse tek tip elbise giyilir.
nerede yaşadığımızı unutmayalım lütfen. bırakalım türbanı, sakalı; selam verişten bile insanın siyasî düşüncesi belli olurken inanç özgürlüğü diye yırtınanlar konuya türbanın dışından da bakarlarsa belki daha sağlıklı bir düşünce ortamı yaratılır.
hatırlatma editi: türbanla mini eteği karşılaştıranlar da kadınlar için geçerli olan kurallara dikkatli baksınlar bir zahmet.
son günlerin hararetli tartışma konusu olan "türban bir siyasi simgedir" önermesinden mantık olarak pek bir farkı olmayan başka bir önermedir. türbanı rejim açısından tehlike olarak gören kişilerin sıkça başvurduğu "kadınlar türban takıyorsa erkeklerin de dört eşi olsun" hinliğine (!) karşılık olarak denebilir ki: "türban siyasi simgeyse top sakal da siyasi simgedir; o halde kamu hizmeti veren ya da alan hiç kimse top sakal bırakamasın"
(?)
efendim değil mi ki, top sakal bırakmış herkes rejimin yılmaz bekçisidir. onlar, atatürk ilke ve devrimlerinin savunucusu, cumhuriyetin sarsılmaz neferleridir. evet siyasi bir simgedir top sakal bırakmak. bu kimseler taraftır. ama cumhuriyetten taraftır, devrimlerden taraftır!
(?)
bak hemşerim baş örtüsü takan herkese rejim düşmanı demekle top sakal bırakanlara rejimin bekçisi demek arasında bir fark yoktur. anlatabiliyor muyum?
şu sığlığa, şu körlüğe bir bakın hele!
sen beni tahammülsüzlüğün ve bilimsellikten uzak dogmacılığınla, örümceklenmiş önyargılarınla boğmadan önce şunları da diyeyim: seninle ilgili hiçbir umudum yoktur. bin yıl da geçse aynı tas aynı hamam kalacaksın zannımca. ama ben sen gibi düşünmek zorunda değilim. o yüzden yaşam alanımı kısıtlama ve bana yasaklar koyma! beynime istediğin formatı atamazsın. ben bir üretme çiftliğinde yetiştirilmiyorum. yaşam biçimim değiştirilmeye çalışıldığında sonuna kadar karşı koyarım ve aynı tepkiyi başka insanlar için de veririm. onları tanımam, onlarla aynı düşünceleri paylaşmam şart değildir. senin rejim duyarlılığına da, bana yasak koyana dek saygı duyarım. ancak benim özgürlük çizgimi geçene kadar.
insanların beyninden geçenleri okuyup, "bunlar rejimi yıkmak istiyorlar" diyerek kişisel tercihlerine müdahale edemezsin. bir kere insanların beynini okuyamazsın. bu yaptığın şey öyle olmasalar bile onları sana düşman hale getirecektir. sen aslında düşmanlar yaratmak ve bir korku kültürüyle beslenmek istiyorsun. çünkü sen inönüsün, atatürk değilsin. atatürkü de sen tabu yaptın. hem sömürdün, hem de halkla arasını açtın.
kabadayı edasıyla önüne gelene bağırıp çağıran bir başbakanı iktidarda tutan da sensin. ve bundan hoşnutsun da. muhalefet zararsız çünkü. arada bir laiklik elden gidiyor diye bağırırsın; al sana muhalefet(!)
sen beni tek tipleştiremezsin arkadaş! ve bu tutumunu değiştirmediğin sürece de iktidara gelemezsin.
ne başörtüsü, ne de top sakal siyasi bir simgedir dedirten söz...
siyasi simge olduğu iddia edildiğinde başörtüsü vb. siyasi simge söylemlerinin de gayri ciddiliğini ve gülünçlüğünü ortaya koyan ciddiye alınmamamsı gereken iddia..
uzaya çıkma çağında kılla, saçla, bıyıkla, sakalla, başörtüsüyle uğraşmanın ilimden, fenden, teknolojiden ve mantıktan uzaklığını ortaya koyan baskıcı yaklaşım...
muhafazakar partinin afişlerde sağ elini sol partilerin sol elini kaldıararak selam vermesi.top sakal hilal sakal. kafa tokuşturmak. gibi saçma eylemlere siyasi simge diyoruz.
elinde tespih ile okula girene kimse bir şey demiyor. çünkü bu bir siyasi simge değil. çünkü okula tespihsiz gelen dinsiz yaftası yemiyor.
dini bir simgeyi siyasi bir simge olarak kullanmak laiklik ile bağdaşmaz.
kendi yaptıklarına pay biçmeye çalışan toplumsal ve siyasi sınıfın tamamen karşı atağıdır.*
dinimizi bu kadar konuşulur hale getirip dile dolayan kişiliklerin kendilerini haklı çıkarmak için yapmayacakları iş yoktur aslında.insanımızı bu kadar sömüren bu kadar kafa karıştırmaya çalışıp hemgame yaratan aslında ta kendileridir.
başında türban bulunanların canlarının istediği her yere sorgusuz sualsiz girip çıkabilmeleri gerektiğini savunan, bu savlarını da utanıp sıkılmadan din ve vicdan özgürlüğü olarak yutturmaya çalışan güruhun karşı taarruzu.
ama fazla kasmayın, buradan size ekmek çıkmaz türbansporlular. zira top sakal diye tarif ettiğiniz şey siyasi simge olmaktan ziyade, apolitik duruşun simgesidir. badem bıyık ekolü tarafından pek rağbet görmese de, bu tarzın yurt sathında dağılımı oldukça homojendir.
günlük hayatınızda çevrenizdeki insanlara; televizyonlarda, gazetelerde gördüğünüz ünlülere dikkatlice bir bakarsanız ne dediğimi daha iyi anlarsınız.
tabi ki dolanıp kaldığınız türban görmenize engel değilse!
edit: çemkirdim, kenara çekildim.
edit2: şimdi aklıma geldi yahu, bu top sakal denen şeyi iktisatçılar daha çok tercih ediyorlar. tamam tamam! bu olsa olsa onların simgesi olabilir;
(bkz: top sakal iktisadi bir simgedir)
herhangi bir siyasi partinin top sakallıları kendilerine bayrak ederek oy topladığına şahit olmadım. hiçbir başbakan çıkıp da "top sakal sorunu çözülecek" diye bir laf da sarf etmedi. ee kimmiş bu top sakallılar? vallahi nurcu, solcu, milliyetçi vs. birçok top sakallı tanıdığım oldu bu vakte kadar. ama kıyafet olayına birşey diyemeyeceğim. özellikle siyasi simgeyi çağrıştıran kıyafetlere!
galo$ da siyasi simgedir,tırnağa sürülen oje de siyasi simgedir.diyetteyken yenilen kibrit kutusu büyüklüğündeki peynir de siyasi simgedir.sabahları yayınlanan teletubbies'lerin de siyasi simge olmasından $üphe duyuyorum evet.