sovyetler birliği'nin ürettiği ilk yarı-otomatik tabancalardan. tt-33 olarak da bilinir. tt'nin açılımı "tula, tokarev"'dir. 1920'lerin sonunda kızıl ordu, fazlaca eskiyen nagant m1895 revolverleri yerine yerli üretim bir yarı-otomatik tabanca arayışına girer. ordu, pek çok farklı silah prototipinin testi sonucunda, 1930 yılında rus silah tasarımcısı fedor tokarev'in "tt-30" dizaynını uygulamaya koyma kararı almıştır. sonrasında bu dizayn az biraz rötüşlanmış ve 1934'te "tt-33" adıyla seri üretime geçilmiştir. daha önce almanya'dan alınıp kullanılan mauser c96'nın 7.63x25mm'lik mermisi temel alınıp, kovan boyutlarına neredeyse hiç dokunulmadan sadece barut rötüşlaması sonucunda 7.62x25mm TT cephanesi ortaya çıkarılmıştır ve bu da yeni silahın cephane türü olmuştur. bu 2 mermi türü o kadar benzerdir ki bazı silahlarda değişmeli olarak bile kullanılabilir pek yaygın olmasa da.
116 mm'lik nispeten uzun namlusu, güçlü 7.62'ye 25mm'lik tokarev mermisiyle birleşince ortaya oldukça güçlü ve güvenilir bir silah çıkmıştır. hala da öyledir. standart şarjörü 8 mermi taşır. bu tabanca kızıl ordu'nun ikinci dünya savaşı ve kore savaşlarındaki standart sidearm'ı idi. kendi ülkesinde 1934-1952 yılları arasında üretilmiş olsa da, pek çok sovyet silahı gibi bunun da sayısız yurt dışı modifikasyonu üretilerek günümüze kadar uzanmıştır. özellikle çinliler(taklit etmeseler ayıp olurdu zaten), sırplar, polonyalılar, kuzey koreliler ve macarlar ilk akla gelenlerdir. 1952 senesinde, eskiyen teknolojisi yerini 9x18mm'lik makarov'lara bırakmıştır.
oyunsever arkadaşlar ise bu silahı battlefield vietnam'dan tanıyacaklar "tt-33" adıyla. ordaki vietkong gerillaları ve vietnam ordusu'nun sidearm tabancası idi bu alet.
antikadır ama hala öldürücüdür. asimetrik bi tasarımının yanı sıra uzun yıllar pek çok ordunun kullanımında kalmıştır. sosyalist mühendislerin tasarladığı sıfır estetik bol dayanıklılık mantığıyla üretildiği düşünülür.
dışarıdan baktığın zaman fn 1903 gibi bir tasarıma sahip. ama savage 1905 ve ortgies modellerinden esinlenerek üretildi. colt 1911 gibi alçalan namlulu, c96 gibi ayrı bir kilit bloku gerektirmeyen browning sistemine sahip. horoz yayını horozun içine yerleştirip, takılma dişi ve disconnectörü, yayları ile beraber söküldüğünde, kurulma irtibatı bir delikten görülebilecek şekilde, üstelik üst önünde, ejector ve onun önü ve iki tarafında, şarjör dudakları üstünde yer alan, onların deforme olması halnde dahi şarjörden kusursuz besleme yapabilecek iki üst kılavuzla beraber tek bir parça halinde, sahra sökümündeki tabancadan alınıp gerekirse bir yenisi ile değiştirilebilecek bir taşıyıcı içinde konumlandırmışlar. sahra sökümü için anahtar parça, sürgü tutma mandalının sürgü ile dönüşümlü bir noktada etkinleştirilmesi işlemini, her yoldaşın, her şartta aklına getiremeyebileceği düşüncesi ile doğrudan tabancanın sağ yanı, tetik korkuluğu üzerinde yer alan ve söküm sonrası silah üzerinde kalan, uzun ve yatık "u" şekilli bir tespit plakasına devretmişler. söküm için sürgü tabancanın üzerinde normal yerinde iken, bu kendinden yaylı tutucuyu arkaya doğru itip, sürgü tutma mandalı pimi üzerindeki yuvasından çıkartmak yetiyor.