Sizin derdiniz şehir dışına gitmek değil, caka satarak gitmek. TOGG bu havayı attıramıyor demek ki; yoksa ne diye canım arabayı şehir dışına götürmesinler?
umarım seçim reklamı olarak kullanılan sonrada kenara atılan bir marka olarak tarihe geçmez. bence böyle olacak.
eğer üst yetkililer ülkesini seven, azıcık da olsa iyi niyetli olan insanlar olsaydılar, tüm kamu araçlarını bu araçla değiştirirlerdi.
fransa cumhurbaşkanına bakın, adam bazen halkın içinde yürüyor. araç üreten tüm ülke başkanları kendi araçlarını kullanıyorken, neden toggu ülkemizdeki siyasiler kullanmıyor. üstelik seçim öncesi o kadar reklamlarını yapmışken.
üstelik gittiği ülkelere togg dağıtarak reklam bile yapmışlardı.
çinli araçlar elektrikli araç dünyasına çok fena girdiler. eğer cumhurbaşkanı togga sahip çıkmazsa, togg çinli araçlar karşısında zorlanabilir. hatta tarihe karışabilir.
honda ayışığı 2.el'de t10x v2 full modeline yakından bakma fırsatına erişmiştim. hafif bir vag esintisi var. yani çok aman aman değil ancak ülkemizin yine de bir şeyler üretmesi çok güzel. zamanla gelişeceğine inandığım ve desteklediğim bir proje. 60 yıllık yerli otomobil hasretinin sona ermesini sağlamıştır.
Trafikte inatlaşılmayacak tek araç tipi. La adam mercedes bmw mi sürüyor itlik köpeklik mi yaptı parasını pulunu sikim indirin ağzını burnunu kırın bi sikim olmaz. Ama bunu süren boyunsuz badem bıyıklılar yok mu sanki devlet benim başıma amk!
elektrikli araçlar şu an yetişkinler için uzaktan kumandalı oyuncak arabalardan farkı yok. yetişkinler için oyuncak...
ilerleyen teknoloji ne getirecek bilinmez, tamamen arz-talep dengesinde üreticilerin kar marjıyla kullanıcıların talepleri arasında birinin galibiyetiyle sonuçlanacak.
garajda unutulan 20-30 yıllık bir arabayı veya koleksiyonerlerin ya da anısı hatırası olan kişilerin sakladığı 5-10 yıl kontağı açılmadığı arabayı arabadan pek anlamayan biri bile 1-2 saatlik uğraş ve bir kaç parça malzeme ile tekrar çalıştırıp trafiğe çıkarabilir.
ya da alıp gerekli bakımları yapılıp arabayı 40-50 yıl binen kullanan insanlar var.
trafikte gördüğünüz şahin doğan kartal vb yerli arabalara bakıp ki bu arabalar togg denen arabadan daha da yerli ve millidir; siz 40 yıl sonra şimdi aldığınız togg veya herhangi bir arabaya bineceğinizi mi sanıyorsunuz?
evet diyorsanız cahillik ötesi bir durumu yaşıyor, muhtemelen zeka sorunu yaşıyorsunuz demektir.
ne bileyim...
şu an 1990 model bir tofaş arabaya arabadan daha değerli ses sistemini kurup sokaklarda kezban avına çıkıp kafamızı silkersiniz ama şu an üretilen togg ile veya herhani elektrikli arabayla 30 yıl sonra bu çomarlığı yapamayacaksınız.
ileride gelecek olan Yeni batarya paketi ile dc 'den 10 dakikada 80 kw' lık bir togg' u şarj etmenin mümkün olacağı, bence dünya markası olmaması için herhangi bir handikapı bulunmayan markadır, iç pazarda çok iyi durumdalar ve Ankara’da her yer togg arkadaşlar helal olsun diyorum ve Sonuca geçiyorum, Yurtdışın dada başarılı bir Türk otomotiv markası olma yolunda sağlam adımlarla yürüyen markadır.
elektrikli araç almak veya togg vs hangisi olursa olsun şu an ekonomik açıdan şu an uygun değil. teknoloji olarak henüz kullan at aşamasında olan ve geliştirme aşamasında olan bir teknolojiye son kullanıcı olarak milyonlar gömmek akıllı bir tercih değil.
zaten tüm dünya'da doygunluğa erişmiş şişmiş bir teknoloji - sanayi üretiminde kaçınılmaz çöküşü engellemek için uygulanan bir pazarlama tekniği olan elektrikli araçlar 190 yıllık bir teknoloji değil de sanki yeni bir teknoloji gibi sunulması da bu yüzden.
ileride yeni teknolojiler hele ki batarya özlinde konuya yaklaşmak ya bilgisizlikten ya da espri amaçlı söylenmiş olmalı. 1.000 km gideceğiniz, 10 dakikada şarj edeceğiniz, yeni teknolojiyle üretilmiş yeni bataryalar çıktığında siz yeni bataryayı togg veya mercedes ya da bmw, volvo byd vb marka aracınıza alıp takacağınızı mı sanıyorsunuz?
buna inanıyorsanız safsınız.
bırakın mühendis mantığı açısından konuya yaklaşmayı da pazarlama, ar-ge, işletme, finansman, gümrük, ticaret kanunları açısından konuya yaklaşırsanız "yeni bataryalar çıkınca alıp arabama takarım" dediğiniz için kendi kendinize gülersiniz.
yeni bataryalar şu an üretilen - bindiğiniz araçların üzerinde olan eski bataryalar ile aynı ebatlar ağırlıklarda mı olacak?
yeni bataryalar eski bataryalarla aynı bağlantı ekipmanlarını mı kullanacak?
yeni bataryalar eski bataryaları besleyen - akım geçen voltaj aktarım değerleriyle uyumlu mu olacak?
konuyu mühendis mantığı ile değil de düz mantıkla her zeka eğitim seviyesinde insanın anlayacağı örnekle anlatalım...
geçen gün komşunun 5 yaşında çocuğu eşimin samsung telefonunu yere düşürdü ve telefonun kasası bir yana ekranı bir yana savruldu.
eşim yeni samsung bir telefon aldı. malum, artık samsung telefonlardan da şarj-adaptör çıkmıyor. sadece type-c kablo çıkıyor. zaten eşimin eski telefonu da samsung olduğu için yeni telefonunu kullandığı samsung adaptöre takıp şarj etmek istedi.
o da ne? şarj uyarısı veriyor ve hızlı şarj desteği bir adaptöre takmamız uyarısı veriyor.
ne demek istediğimi anladınız mı?
şu an elektrikli araçlar dört tekerli yürüyen bir elektronik alet, tıpkı telefon, bilgisaray, tablet gibi. tartışmalar komik seviyede sadece batarya ve şarj çerçevesinde...
dikkat ediyorum, ekranlarda bu vb sosyal medya araçlarında kimse konuşmuyor ama en büyük sorun batarya şarj değil.
bu en büyük sorun ise konu şu şekilde tartışılmalı....
yine mühendis mantığıyla konuya yaklaşırsanız, şu an üretilen her bir elektrikli aracın bataryaları 100 km menzilin karşılığı 100 kilogram ağırlık olarak arabaya yansıyor.
sizleri rakamlara boğmak istemem ama şu an ki teknolojide 600 km menzil için araca 600 kg batarya ağırlığı (+/-) ortalama olarak yansıyor.
şu an kalkıp togg veya herhangi bir araba için 1.000 km giden, 5 dakikada şarj edilen, evden veya şarj istasyonundan kablo ile şarj etmenize gerek olmadan tıpkı telefon gibi şarj edebilecek, 150 kilo ağırlığında bir batarya yaptık deseler...
bu bataryayı sadece batarya ücreti ödeyerek alabilirsiniz.
servis ücreti istemiyorum. kullandığınız bataryayı arabada tutan bağlantı ekipmanı aparatların yenilenmesi, soketler ve akım kabloları, bu kabloların chip bağlantıları, bu batarya için yeni bir yazılım araca yüklemek, sistemde yeniden bir yükleme yazılım-program gerekliliği yok vb masraflar çıkmayacak deseler bile siz o yeni bataryayı alıp aracınıza takamazsınız.
takarsanız aracınızı 100km den fazla hızlı süremezsiniz, virajlara elektrikli bir bisiklet-scooter kadar yavaş girmeniz gerekir.
düşünsenize...
2023 model TOGG T10X ağırlığı 2.100kg civarı ve araçtan birden 450 kilo azalıyor. bırakın geyik testini...
siz 100 km bir süratle gittiğinizde aracınızdan azalmış olan 450kg ağırlıkla en ufak bir direksiyona yapılan müdahale - refleksle kaçınma hareketinde araç hem kendini hem diğer araçların yoldan çıkmasına çarpma savrulma takla atmaya mecbur bırakır.
hele ki suv tipi araçlar dizayn edilirken ağırlık merkezlerini yere yakın tutan aracın altında 600 kiloluk bataryalarıdır.
siz bataryayı değiştirdiğinizde aracın aerodinamik değerlerini yok edersiniz. aerodinamikte ana etkenlerden biri de aracın ağırlığı ile yol tutuşudur. değişen bataryanın -450 ağırlığıyla ve mesafe ve hız olarak pozitif katkı yapan bu batarya aslında araca ve size geri dönülmez telafi edilemez zararlara yol açar.
tasarımcılar aracı dizayn ederken aracın birden -450 kilosu yok olmasında ne olacak sorusunu kendine sormuyor. bu ağırlık kaybı aracın termodinamik, transmisyon, ivme ve yuvarlanma değerlerini tamamen negatif etkiler-değiştirir. sanıldığı gibi aracın ağırlığı azaldı, daha az güç daha çok verim burada düşünülemez.
tıpkı ip üzerinde cambazın elinde tuttuğu uzun sopanın bir ucuna 5kg yük asmak gibi düşünün. ya da her iki elinizde olan 5'er kiloluk 2 poşet içinde portakal veya patates taşırken iki poşeti sağ sol elde taşımak yerine tek elde taşımak gibi...
ortada denge falan kalmaz ve ağırlık merkeziniz etkilendiği için daha çok yorulursunuz.
ya da bir gemide makine dairesini motorları, yakıt tanklarını güverteye koymak gibi, sonuçta gemi alabora olur.
bunun için yeni batarya çıkacak alıp aracıma takacağım demek biraz hayal.
şu an hangi marka olursa olsun aldığınız elektrikli araçla kullan at bir araç sahibi oluyorsunuz.
şu an elektrikli araçlarda en büyük sorun şarj ve batarya ile şarj etme süreleri konuşuluyor. şarj istasyonlarının yaygınlaşmaması sıra beklemek vs dert ediliyor.
aslında bunlar sorun değil, 1 yıl içinde araçlar bir kablo bile bağlanmadan şarj edilebilecek. şu an sahip olduğumuz alternatif akım teknolojisiyle aracınız park ettiğinde sanki para atılan bir parkmetre cihazı gibi aracınızı parklarda şarj istasyonlarında ünite önüne park ederek aracınız şarj olabilecek.
ne bileyim, ortada duran 1 metrekare ebadında 2 metre yükseltide bir sütun etrafına park etmiş tıpkı papatya gibi dizayn edilmiş şekilde araç ve kablosuz şarj ünitesi aynı anda 6-7 aracı şarj edecek teknoloji istenirse yapılır.
zaten alternatif akım çalışmaları - endüktif şarj ürünlerini günlük hayatta kullanıyoruz, bakınız; cep telefonlarında...
bunu otomotiv sektörüne veya diğer şarj edilebilir aletlere pekala uygulayacak altyapı, teknoloji var.
neden otomotiv sektörü bunu sunmuyor-sunamıyor?
şu an gereksiz, henüz elektrikli araçlar emekleme aşamasında ve asyanın tekelinde.
batı bu teknolojiyi piyasaya sürerse asya (çin genelinde) pazarına dünya hakimiyetinin anahtarını vermiş olur.
tıpkı chip üretiminde olduğu gibi... fason olarak üretim yapmalarına izin veriliyor ama chip yazılım olmadan sadece çöp olur. zaten chip yapmak için makineler donanımlar hollanda-avrupa, yazılım da amerika elinde olduğundan şu an asya kendi yazılımını chiplerini özgün olarak üretmesi için en az 20 yıla yakın bir süreci beklemek zorunda.
peki 20 yıl sonra abd batı elinde ki teknoloji ne hale gelecek asıl mesele bu olunca asyanın iştahı kaçıyor ve trilyonlarca doları çöpe atmak istemiyor.
elektrikli arabalar asya avrupa amerika ticaret savaşında sadece kullan at formatında kalıyor. elektrikli arabalara batarya ve chip için gerekli yeraltı zenginlikleri ucuz iş-üretim gücü çin elinde.
elektrikli arabaları yürür hale getirecek teknoloji yazılım amerika ve avrupa elinde. bataryayı sen yapabilirsin ama bataryayı verimli kullanacak otomatik verim moduna bekleme moduna şarj durumuna alacak ısı güvenlik vb kontrolleri sağlayacak, bir kaza tehlike anında enerjiyi kesecek yazılım senin elinde değil.
bunun için apple yaşanan çatışmada taraf olmamak ve çin-asya'da yaptırdığı ucuz maliyetli apple ürünlerinin gümrük savaşlarında harcanma riskini görünce 100 milyar doları çöpe atıp 10 yıllık elektrikli araç üretmek için kurduğu apple car - project titan yatırımından vazgeçti.