amerika ile internet üzerinden çevrimiçi olarak yapılan ve konuşma(speaking), dinleme(listening), okuma(reading), yazma(writing) olarak 4 bölümden oluşan dil testi.*
internet üzerinden yapılan bir sınavdır (internet based testing). sınava gireli fazla zaman geçmemiş biri olarak beklediğimden zordu.
1. öncelikle sınav belirtilen saatte başlamıyor. saat 7:30'da sınav yerinde* olmamız söylenmesine rağmen sınava ancak 08:30'da başlayabildik. sınava başlamadan önce şunları şunları kabul ediyorum diye bir kağıt imzalattırıyorlar. içeriye de sırayla değil rastgele alıyorlar.
2. sınav yapılan yer sorgu merkezlerine benziyor. kapıdan girişte önce internet üzerinden bilgileriniz doğrulanıyor ve webcam ile bir resminiz çekiliyor. daha sonra kapıdan camın öbür tarafına geçiyorsunuz. girmeden önce görevli yine bir süre sizi bekletiyor*.
3. bilgisayarın başına oturduğunuzda yapacağınız ilk iş ses doğrulaması yapmak. yani mikrofonunuzun çalışıp çalışmadığı kontrol edilecek. ekranda bir yazı çıkıyor "describe your city". bu sadece sesi kontrol etmek için yapılan bir deneme. istediğinizi söyleyebilirsiniz. görevlinin tavsiyesi ise sürekli bu yazıyı tekrarlamak.
4. ilk bölüm reading ve burada önce metin çıkıyor. tavsiyem metni okumakla zaman kaybetmeyin, hemen sorulara geçin. çünkü soruların cevapları bütün metni değil, paragrafları okumakla bulunuyor. zaten süre de kısa olduğu için metnin tamamını okumaya çalışmak büyük zaman kaybı. toefl-ibt'de structure bölümü olmadığı için tahminimce structure bölümünü buraya monte etmişler. gramer ile ilgili sorular da var. Tüm metni okumakla zaman kaybetmezseniz süre ancak yeter.
5. ikinci bölüm listening. kısadan başlayıp uzuna doğru giden ikili diyaloglar var ve bunlarla ilgili bazısı diyaloğun tamamını ilgilendiren, bazısı da sadece içinde geçen kelimeyle ilgili sorular soruluyor. kısa notlar alırsanız cevapları hatırlamak daha kolay olacaktır.
6. speaking bölümü dananın kuyruğunun koptuğu bölüm. önce size kendi deneyiminizi anlatmanız istenen bir soru soruluyor. bu sonrakilere göre bir nebze daha kolay. sonrasında ise yine bir diyalog ve bununla ilgili soruları cevaplamanız isteniyor. her ne kadar kulağınızda kulaklık takılı olsa da diğer bilgisayarlarda oturan kişilerin sesini duyuyorsunuz ve bu konsantrasyonunuzu bozuyor, buna dikkat. speaking bölümüne ulaşma süreleri farklı olsa da yine de çakışma oluyor ve siz okuduğunuzu anlamaya çalışırken diğerlerinin "hmmm, eee, ııı" gibi inlemelerini duymak zorunda kalıyorsunuz.
7. writing kısmında ise önce bir metin, sonrasında bu metinle ilgili bir profesörün konuşması ve ardından soru geliyor. konunun özellikle spesifik bir konu olması cevaplamayı güçleştiriyor. örneğin bana mısır kültüründe sfenkslerin önemi gibi bişe sorulmuştu. ikinci kısımda ise direk bir soru soruluyor ve cevap vermeniz isteniyor. tabi ki sorunun sonunda "why or why not" var ve en az 350 kelime yazmanız isteniyor.
her ne kadar speaking bölümü sorun yaratabilir gibi görünse de, ben tahmin ettiğimin tam tersine speaking bölümünden yüksek, writing'den ise düşük almışım. sonuçta geçilmeyecek bir sınav değil, ama kolay da değil. çalışmadan, elinizi kolunuz sallayarak giderseniz sıkıntı yaşarsınız.
çok önemli not: sınavdan sonra sonuç kağıdının elime 3 hafta sonra ulaşacağı söylenmesine rağmen 5 haftada gelmiştir. Bir yerlere başvuru yapacak arkadaşların bunu dikkate almasını öneririm.
toeflın yeni versiyonu. internet base toefl olarak açılımı yapılan next generation toefl olarak da bilinen bi çeşit abd kültürel emperyalizm aracı. eski tip paper base den farklı olarak structure bölümü kalkmış yerine speaking kısmı eklenmiştir. çin ve bilumum akraba topluluklarının structure kasıp tavan puan yapması ama tek kelime konuşamamalarının bu duruma neden olduğu rivayet edilmektedir. an itibariyle 24 mart 07 ve 21 nisan 07 dir en yakın oturum tarihleri. ankara için amerikan kültür merkezinde girmeniz pek önerilmemektedir tarafımca. english club yada karaca daha hallicedir mekan olarak.
http://www.prometric.com dan online registration yapmanizin mumkun oldugu sinavdir. yok ben insan sesi duymadan edemem, teknolojiye kilim diyenler icin telefonla da kayit alinabiliyor ki soyle; 00 31 32 02 39 540.
ayrica yukaridaki adresten e mail ile de kayit yapilabiliyormus. online registration dan farki nedir derseniz hic bir cevabim yok.
kolay gelsin.
bugun girdigim sinav. oncelikle yapilmasi gereken uyari sudur ki; esofmanlarinizi giyiniz. ve rahat olmanizi saglayacak ne varsa onlari yapiniz (kurallar dahilinde tabii).
bir baska uyari da 'reading' bolumuyle ilgili. 'reading' bolumlerinin en son sorulari genelde diger sorulrdan farkli olarak 1 den fazla puanlandirilmis ve degisik bir tarzda geliyor. mesela; asagiya 6 tane 'topic sentence' gibi ya da metin icinden 'paraphrase' gibi maddeler veriliyor ve bu maddeleri yan kolondaki 2 ya da 3 baslik altina (yine metinle alakali tabii) siralamaniz isteniyor. yalniz 6 maddeden 2 si kullanilmicak falan gibi birseyler diyor. neyse sorun bu kisimda degil. sayet metne geri donmek isterseniz (ki boyle bir sansiniz var yukaridaki 'review text' butonuna tiklayarak) dikkatli olunuz ve benim yaptigim salakligi yapmayiniz. 'text' ten sonra tekrar soruya donmek icin 'next' butonuna bastiginiz zaman bi sonraki metne ve onun sorularina geciyor ve geri donusu yok. 3 puanlik gul gibi soruyu kacirmamak icin aman diyim sakin ha 'review text' ten sonra 'next' e degil, onun yerine 'ok' e tiklayiniz. baya uzucu oluyor o an icin. e tabii sonrasinda da. simdiden kolay gelsin.
(bkz: allah benim belami vermesin)
efenim çok zor bir sınavdır.neden çünkü toefl cbt'inin değişmesiyle structure olan bölüm kalktı ve yerine speaking bölümü eklendi.böylelikle işler daha da bir şansa kalıyor.o yüzden bu sınavı alternatif can simidi görmemekte fayda var...
longman'ın ve kaplan'nın hazırladığı deneme sınavlarıyla bir ay hazırlandığım, kesinlikle bu ikisinden de çok çok zor gelen dört buçuk saat sürmesiyle afakanlar bastıran test. toefl ibt'den 80 almak yurtdışındaki bir çok üniversitenin kapısını açmakdır. ayrıca 150$ sınav ücreti ve sonrasında 15$ daha ödediğiniz fiyatı yüzünden oha dedirtiyor. bu sınavı düzenleyen şirketin non profit corporation olmasıda ayrıca komiktir.
yaklaşık 2 saat önce çıktığım, beni ummadığım yerden vuran sınavdır. ilk izlenimleri anlatayım hemen. test merkezini sorunsuz buldum, yaklaşık testten 1 saat önce vardım zaten ve yarım saat sonra isterseniz erken başlayıp erken çıkabilirisiniz denilince tabi neden olmasın dedim oturdum bilgisayarın başına. şöyle bir göz gezdirdim, benim dışımda sadece bir kişi vardı, sonra sonra damladı da 5-6 kişi daha bi sınav havasına girdik. sınavdan önce en çok çekindiğim iki bölüm speaking ve writing pek kolay geldi lakin sorunsuz geçer dediğim sınavdan önce deneme sınavlarında zaman zaman full çektiğim reading ve listenning canıma okudu desem yalnış olmaz.
hele reading bölümündeki vocabulary soruları iyice imanımı gevretti. nerden bulmuşlar böyle nadir kelimeleri. bir ingilize sorsanız bulabilecekmi eş ve benzer anlamlısını bilemiyorum. toplam 10 vocabulary sorusundan neredeyse 3 ünü bilerek yaptım diğerleri için tahmin yürüttüm herhalde. listenning bölümde ise deneme sınavlarından alakasız konuşmanın bir bölümün tekrar edip konuşmacının amacı veya iması hakkında sorulan sadece bir soru çıktı ders veya muhabbet başına. hayda dedim ne bu yahu ben başka sınavamı hazırlandım, hani her muhabbet veya ders başına en az 2-3 bu tarz soru çıkardı, garanti vermişti hazırlandığım kitap. boşver dedim ama o da ne. muhabbet ve dersler tamam anlaşılır ve yalın lakin o sorular da ne öyle, dersdeki en küçük detayı soran ve konuşmacının yutarak bahsettiği konular üzerine sorular hep. neyseki speaking ve writing bölümüne geçtim de biraz toparladım durumu.
tüm olumsuzluklara rağmen kötü bir skor geleceğini sanmıyorum, speaking ve writing sağolsun. şu an hazırlananlara tavsiyem sınava en zorunu düşenerek hazırlanın ve bilimum materyalleri netten tedarik edin. sınavdan önceki gün de bi kaç saat speaking pratiği yaparsanız çok yararlı olacaktır sizin için.
3 hafta sonra gelen edit: sonuçların açıklanmasıyla tekrar beni ters köşeye yatırmış sınavdır. toplam skor 99 (speaking = 18???). sınavdan sonra sakın şu bölüm kötü geçti şu bölüm iyi geçti diye kabaca bir skor hesabına gitmeyin sonra tüm hesaplarınız alt üst olabilir. yine de benim aşağı yukarı tahmin ettiğim bir skor geldi hatta daha fazla diyebiliriz. fakat ummadığım bölümlerden nerdeyse maksimum puan alırken yüksek skor gelir dediğim bölümden vasatın altında skor gelmesi beni tekrar şaşırtmışttır. böyle ne idüğü belirsiz bir sınav bu toefl işte.
yaklaşık 1 saat önce bitirip çıktığım sınav. tek tek bölümleri aktarmak gerekirse;
reading: zor kardeşim. hatta gereksiz şekilde zor. acaip kelimeler, bir ingilizin bile kolay kolay anlayamayacağı karmaşıklıkta cümleler, salak saçma terimler havada uçuşuyor. Sınava girerken advanced kitaplardan yararlanıp en çok bu bölüme çalışın derim.
listening: umduğumdan çok daha kolay çıktı bu bölüm. practice test çözerken konuşan kişilerin sesinin boğukluğundanmış meğer korkum. hafif bir alıştırmayla rahat geçilir.
speaking: işte çoğu öğrencinin başının belası. açıkçası listening den sonra verilen 10 dakikalık arayı ellerimin terlemesi ve şimdi sıçtık iç sesleri arasında geçirdim. ancak bölüme başladıktan sonra insana öyle bir güven geliyor ki * kelimeler istemsiz de olsa doğru bir biçimde ağızdan çıkmaya başlıyor. zaten konuşma süresi 45-60 saniye, konuyla ilgili 2-3 şey söyleyene kadar süre bitiyor. adamların istediği akıcı ve anlaşılır biçimde konuşmanız. bu bölüme hazırlanırken en çok bu hususa dikkat etmenizi öneririm.
writing: sınav öncesinde bu bölümün ilk kısmından da oldukça çekindiğimi belirtmek isterim. malum reading+listening+writing, yani ne ararsan var. ancak yine korkularımın yersiz çıktığını gördüm ve ilk kısmı rahatlıkla yaptım. zaten parçanın listening kısmında kelimeler çok açık şekilde duyuluyor, eğer not alma olayında biraz başarılıysanız bu daha rahat geçer diyorum. ikinci bölüm ise oldukça zordu. aman gramer hatası yapmayalım, aman konuyu saptırmayalım derken sürenin 2 dakikanın altına indiğini görmemle beraber, son anda birşeyler toparlayıp yazıyı bitirdim. zamanı iyi ayarlamak gerekir derim.
sonuç olarak zor ama imkansız bir sınav değil. az biraz çalışmayla yapılabilir.
Internet Based Toefl kısaltması... Reading ( 30 puan ) , Listening ( 30 puan ), Speaking ( 30 puan ) ve Writing ( 30 puan ) bölümlerinden oluşmaktadır.
sınavdan toplamda 80 puan almak zor değilde, her bölümden 20 puan üzeri yapma şartı zordur. kısacası türkiyedeki hazırlık sınavlarından kat kat zor bir sınavdır. TOEFL IBT zorunluluğu olan bölümler tercih etmenizi önerimim temelde çok sağlam ingilizceniz yoksa eğer.
edit= ömür törpüsü sınavdır. dediğim gibi toefl ibt zorunluluğu olan bölüm tercih etmeyin temeliniz sağlam değilse. Yoksa öss maratonundan sonra, toefl ibt maratonu ömrünüzü yiyebilir.
ufak dip not: 7 ay çalışmanın ardından girip 87 aldığım sınavdır.
reading 28
listening 21
writing 21
speaking 17
hazırlanmaya en az(dikkat: en az!) dört ay önceden başlanması gereken sınavdır. internetten, özellikle ingilizce öğrenmek için hazırlanmış forum sitelerinden bol bol kaynak bulabilirsiniz.
allahın cezası bir sınavdır, ingilizce bildiğimizi kanıtlamamızın günümüz şartlarında geçerli yoludur.
insanı uzun süresiyle sıkar, bıktırır. (5 reading ya da 9 listening çıkabilir). Hal böyle olunca siz kimilerini iyi kimilerini kötü yaparsınız onlar ise bunlardan sadece gerekli olanlarını değerlendirir. (Genelde kötü geçenler)
Çinli ve hintlilerin ezberci yöntem sınavlardan başarılı notlar alıp hiç konuşamamaları üzerine getirildiğini düşündüğüm sistem. Bu sınavla başbaşa kalan herkese sabır ve metanet diler ve sözümü burada noktalarım.
puan hesaplaması sizinle aynı sınava giren tüm dünyadaki katılımcılara bağlı olan sınav. şöyle ki; az yapılan soruyu doğru yaptığınızda çok, çok yapılan soruyu doğru yaptığınızda az puan almaktasınız. ayrıca reading kısımı 3-5 parça ile değişmekte buna göre de listening bölümü değişiyor. işte en kötü nokta ise burda; sadece ortak olan listening ve reading parçaları puanlamaya dahil oluyor. yani 3 reading ve 6 listening parçası. geri kalanı ise boşa yapmış oluyorsunuz. sanırım bu da kopyaya engel olmak için ets tarafından uydurulmuş bir yöntem.
abd de hazırlık okumama rağmen 119 alamadığım sınav. ama listening bölümünden 23 speaking bölümünden 17 alarak ne kadar iyi dinleyici olduğumu göstermek isterim. ideal sevgili profili de diyebiliriz.
not: bu espri benim değil, hee çalmış diye gelmeyin sonra.
not2: hiç çalışmadan geçmek isteyenlere yardımcı olmak benim için onurdur.
aklı olan iki kelime ezberlesin ve girsin bu sınava(yaşam koçunuz olarak sesleniyorum). "eeee, i go, for ex.. ee, just.. ee... talk about... sorry about that..." diye konuşan, present tense'ten öteye gidemeyen elemanlar speaking ve writing bölümünden 10-15 arası bir puan alıyor ve "fair" denilebiliyor. şaka gibin. yetişkin ile çocuğu belli ki reading ve listening bölümleri belirliyor.
tamam biraz manavda portakal satarmış gibi oldu ama yani sonuç olarak as a result..
ilk kez girdiğim ve 73 aldığım sınav. listening esnasında, speaking bölümüne geçmiş olanlar dikkatinizi bozabilir bu yüzden erken gitmeniz tavsiye edilir. kurslara gitmekten çok, sınav deneyiminin önemli olduğunu girdiğim sınav göstermiştir. en kötü speaking bölümünden alırım diye düşünmüştüm başlarda ancak 22 almışım, diğerlerinde çok iyi olmama rağmen batırmışım. (bkz: neden böyle oldu.)
an itibariyle çıktığım sınav evet hemen geldim ve yetiştireceğim sınav düzenini.
reading bölümünden 5 parça geldi ve iki tanesi oldukça zor ve dikkat dağıtıcı parçalardı, uzunluğu da cabası tabi her paragrafın. ama genel olarak her zamanki zorluğuna sahipti tabi fazla advance kelime bilmenin belirli kelime soruları açısından inanılmaz faydası var. diyeceğim o ki toefl tarzı kıyıda köşede kalmış kelimeleri zınk diye tepenize getiriyorlar.
listening kolaydı, sadece siz hala listeningdeyken speakinge geçmiş boru sesli insanlar ve pek tabi benim de yaptığım -ııııı lamalar sayesinde kafanız karışabiliyor.
bir de karşılıklı konuşmaların takibi belli bir sebep sıralamadıklarından zorlayıcı olabiliyor.
speaking her zamanki gibi beklenenden yüksek alınacağını tahmin ediyorum zira konuyla alakasız kadın şunu yaparsa onun için iyi olur yapmak zorundaydı gibi zırva cümlelerle de işi götürebilirsiniz.
writing soru birde uygulanan belli bir prosedür var, okuma parçasının tam aksi olan bir dinleme parçası geliyor ve "the proffessor of the lecture refutes this statement.." gibi belli cümlelerle sadece dinlediğiniz sebepleri özetliyorsunuz tabi kendi yorumunuzu katmadan.
ikinci sorudaysa kolay bir opinion essay yazılıyor yaklaşık 350 400 kelimelik.
sınav hakkında iyi ya da kötü geçti diye yorum yapamıyorum ama umarım iyi bir sonuç elde ederim.*
6 gün sonra gelen edit, yiaaaaaaaaaaaaaa
readingin zor olmasına ve çok düşük beklememe rağmen en iyi sonucu getirmesi beni bir hayli şaşırttı.
kısaca, hiç belli olmuyor beklentilerle sonuçların uyumu
bugun besiktasta (barbarosta) ilk kez girdigim sinav. durust olmaliyim ki once girdigim denemelerine nazaran sonunda daha az yordu. reading bolumu orta karar, listening ise haddinden fazla zordu. speaking kisminda ise ilk iki soru kisisel oldugundan baskalarinin verdigi yanit dogrultusunda o yanitlari dinleyip cevap uretebildiginizden onceden hazirlik yapma sansiniz oluyor, o yuzden speaking de zor sayilmazdi. writing kisminda ilk writing olan integrated writing, bekledigimden daha da kolaydi. obur writing de kolaydi, fakat verilen konunu disna cikmamakta fayda var. en kotu 83-84 tarzi bir sey gelir herhalde.
sinavla ilgili en onemli tavsiyem: 10 dakikalik aradan sonra speakinge hemen baslamayin. misal yaninizdakiler once baslasin, verdikleri cevaba gore sorulan soruyu sekillendirin kafanizda. boylece hem daha kolay, hem de daha verimli gecebilir bolumunuz. ama bu dediklerim sadece ilk iki soru icin gecerli.