böyle bir durum olduğunda, bu başlık altında makara yapan faşoların sözlükte takılmayı bırakıp, "bu gece hangi sendikayı bassak", "hangi aydının kafasına sıksak?", "yarın hangi greve saldırsak?", "nasıl provokasyonlar yaratsak da komünistlerin üstüne atsak", "vatansever patronların gözüne nasıl girsek?" diye planlar yapmaya başlayacaklar.
maalesef o günlerde değiliz. türkiye işçi sınıfı, yani kendi ismini koymaktan en uzak olan sınıf, bu durumun sonucu olarak örgütsüz de, bilinçsiz de.
şu iyi bilinmeli ki tkp'nin yüzde 2 oyu, asla yüzde 2'ye denk gelen sayıda "evet" yazılı oy pusulasından ibaret değildir.
yüzde 2 demek, yüzbinlerce örgütlü komünist demektir.
yüzbinlerce devrimci demektir.
100 tane komünist bir araya gelip eyleme kalkıştığında devletin baskı aygıtlarının nasıl alarma geçtiğini yıllardır ekranlardan izliyor vatandaş. devlet çünkü biliyor ki orada karşısında duranların, ezmekte olduğu sınıfın sözcüleri olduğunu.
Sosyalist ve komünist bir yapıya bir sahip olmadığını gün yüzüne bir kere daha göstermiştir. devrimci bir ideolojiye sahip bir parti iktidara gelip devrim yapmayı veya diğer anlamıyla parlemento partisi olmayı reddeder çünkü parlemento egemenlerin olduğu bir yerdir. devrimi,sosyalizmi,komünizmi çok yanlış yorumluyor tkp.
yanlış bilgidir.sonar'ın son yaptığı ankete göre işçi partisi oyları %2'ye yükselmiştir. tkp ile ilgili bu yönde herhangi bir anket sonucu yoktur. sonar'ın anket sonucunun inandırıcılığını da elbette tartışmak mümkün ama belirttiğim üzere iddia edilen o %2 oy tkp değil ip oyudur.
kişisel kanaatim şudur ki baraj olmasa dahi bu tür sol partiler hiçbir şekilde %1'i bile göremez.çünkü seçim zamanı geldiğinde sol seçmen ister komünist olsun ister sosyalist ister sosyal demokrat hiç farketmez chp'nin mevcut düzen partisi görüntüsünden memnun olmasa dahi ehven-i şer'dir diyerek chp'ye oy verecektir.
nitekim yerel seçimlerde bir baraj sorunu olmamasına rağmen tkp,ödp,ip vb bir takım sol partilerin oy oranlarının yine %0,1 - % 0,2'yi geçemediğini görüyoruz.bu da demek oluyor ki sol seçmen, il genel meclisi oylarının o günkü siyasi temayül'ü göstermek dışında bir fonksiyonu olmasa dahi yine de chp'ye yöneliyor.
bunun birçok nedeni var tabiki.belki solun güçlü görünmesine olan özlemdir, belki ehven-i şer anlayışı iyice belleklere yerleştiğinden bu ister istemez yerel seçimlere de yansıyor olabilir.
netice itibariyle değişik sol fraksiyonlarda bir sürü parti mevcut.ama ne zaman sandık vatandaşın önüne gelse sonucunda bakıyoruz ki bu partilerin en ağababası binde 2 yada 3'ü geçemiyor.belki genel seçimlerde bir baraj sorunu olmasa zaman içinde bu tür partilere eğilim artabilir elbette bu da bir ihtimal ama belirttiğim üzere yerel seçimlerde de aynı sonuçların çıkıyor olması da sol seçmenin son tahlilde çareyi chp'de aradığını gösteriyor bizlere.
her sol seçmenin chp beklentisi farklı farklı tabiki.herkes kendi düşün dünyasına göre bir chp hayal ediyor.kimisi gerçek bir sosyal demokrat parti olsun istiyor kimisi daha sosyalist çizgiye evrilsin istiyor kimse mevcuttan mutlu değil ama her sol seçmenin geleceğe dair umudu yine chp'de.chp bir yerde kürkçü dükkanı gibi.seçim günü sol seçmenin tamamına yakını dönüp dolaşıp chp'ye basıyor mührü.bu da ilginç bir durum haliyle.
son yapılan anketlere göre ortaya çıkan gelişmedir.
kendileri açısından çok büyük bir gelişmedir tebrik etmek gerekir. ne de olsa biz aydınız, biz biliriz çabalarından sonra bu yükseliş zaten önlenemezdi.