sürekli tekrarlanabilitesi olan sahnelere gebedir sinema. diyelim ki yönetmenim ben...
-çağrıcım, şimdi başını gökyüzüne çevir ve "hiçbir şey düşünmüyor" yüz ifadesiyle saçma sapan şeyler düşün...
...
-çok güzeel. çok çok iyi. bozmadan devam ediyoruz. sola dön ve yola doğru gözlerin dolu dolu bak... ve sanki gitmek zorunda olmamana rağmen, gitmeni isteyenlere inat "buradayım lan" dercesine yürü...
-yürü..
-yürüüüüüü!
-yürüüüüüüüüüüü çağrı!
-yürrrrrüüüüüüüüüüü!
-yürrrüüüüüüüüüüüüüüüü!
+abii?
-...
+abiiiii?
-
+fehmi abiiii?
% ay fehmoş çok alemsin "tiyatroyu sevmiyom" dedi diye çocuğu maymuna çevirdin.
- siktirsin gitsin pezevenk.
% kaybolmasın da çocuk..
klasik hazırsever toplum söylemidir. çünkü; her alışveriş merkezinde yemek sonrası "napsak ya" deyip zaman geçirmeye yarayacak bir tiyatro yok. tiyatroyu oynamak kadar izlemek de zor zahmetlidir.
ayrıca sinemanın da bu durumlara düşmesine de çok üzülüyorum. alışveriş merkezlerindeki gişe hasılat rekorlu filmlere değil de, tutmaz bu denilip sadece salaş sinemalara verilen filmlere gidin. yolunuzu uzatın emek harcayın değsin.
türkiye gibi facebooka tapanların olduğu bi ülkede kurulabilir bi cümle. kızmaya gerek yok. bu kişi kitapta okumaz, müzik de dinlemez, sanatla da uğraşmaz. bırakmalı kendi haline.
türkiye gibi facebooka tapanların olduğu bi ülkede kurulabilir bi cümle. kızmaya gerek yok. bu kişi kitapta okumaz, müzik de dinlemez, sanatla da uğraşmaz. bırakmalı kendi haline.
sanki suçmuş gibi diyemiyoruz yahu. sonrada gidip iki saat sevmediğimiz bi şeyle cebelleşiyoruz. abi sevmiyorum ne yapabilirim sevmiyorum işte sev mi yo ruuum.
bu nasıl bir faşizmdir tiyatro sevmeyen sanatı sevemiyor mu?
,
ha ayrıca tiyatro sevmeyenlere hakaret eden tiyatro severlerin sanat sever olması ne garip değil mi.
zaten bu ülkede birilerine "salak yavşak diye hakaret edersen sanatçısın sanat seversin"
(bkz: iyi de neden bu öfke)
genelleme yoluyla güzel bir sanat dalını küçük düşürme çabası bir ifadedir. bunlara gerek yoktur. beğenmeyen gitmez, izlemez. mutlaka beğenmeyişini ifade etmek istiyorsa, bunu nefret etme gibi ifadelerle değil, yapıcı sanat eleştirisi şeklinde dile getirmelidir.
nefret ediyorum yerine sevmiyorum daha doğru bir ifade olabilirdi. tiyatro izlemeyi sevmiyorum, abartılı oyunculuklar, genel olarak durağan ilerleyen oyunlar, hayatın içinden olmaya çalışan ama ben sanat icra ediyorum egosuyla sarılı bir yer tiyatro. sevmemek neden salaklık, sanattan anlamamak, cahillilk olarak görülüyor onu da anlamış değilim. sanattan anladığını zaten iddia eden yok. izlerken keyif alacağım, güzel vakit geçireceğim, bana değişik duygular hissettirecek, etkileyici bir filmi bir tiyatro oyununa tercih ederim. sadece tercih meselesidir, ne eğitimle ne dünya görüşüyle alakası yoktur. belki de tiyatro sevmeyenin sevenler tarafından aşağılanmasından gelen bir duygu da olabilir.
tekrarı sinema gibi mümkün olmayan, anlık, seyirciyi daha çabuk içine alan, bir çok sanat dalından daha çok fedakarlık isteyen, doğal bir oluşum, toplum için sanat anlayışı ile hareket edilip evet bir mesaj kaygısı güden, toplumdaki çarpıklıklara bazen ciddi bir tavır takınıp bazen eğlenceli bir dille gönderme yapan ve evet ne yazık ki çok ilgi görmeyen, kişisel gelişime de ciddi katkıları olan bu müstesna sanat dalının gerçek yüzünü görememiş kişi veya kişilerin görüşüdür.
Sunulan maddelere bakarak cevap vermek yerinde olacaktır.
-doğal değil. Hayır doğal. Sinemadır yapay olan. Tiyatroda doğaçlama yapabilme lüksü vardır en basiti. Oyuncuyu kanlı canlı görürsün karşında, bazen repliğini unutur bu bile doğallığının kanıtıdır.
-mesaj kaygısı hat safhada. Tek bir tiyatroya gittikten sonra bu fikre ulaşabilmek mümkündür. O gittiği oyunda mesaj verilmiştir zavallım hep öyle zanneder. Ayrıca sinemada da mesaj verilir.
-eğlenceli değil. Kime göre neye göre eğlenceli değil? Çok eğlenceli olan mizahi oyunlar olduğu gibi, ağır drama taşıyan oyunlar da vardır. Tek bir açıdan bakmak yanlıştır.
-akıcı değil. Aksine akıcıdır. iki saatlik bir oyunda, bir sinema filminden daha çok sahne olabilir zaman zaman. Hikayenin örgüsü sağlam ise bu da geçersizdir.
-yaygın değil. Tiyatrodan nefret edenlerin içine hop diye düştüğü bir başka yanılgıdır. Sen tiyatrodan nefret et, hiç tiyatro araştırma bu yüzden doğal olarak sonra da çık "yaygın değil" de. Tuhaf.
-göze hitap etmiyor estetik düşük. Milyon dolarlık özel efekt manyağı sinema filmleriyle kıyaslanırsa evet estetik yok. ama sinemayı doğal gören bünyelerin bu bir ton efektle yapılan filmleri doğal bulması daha da komik. Asıl yapay olan bol estetikli, bol janjanlı filmler.
-istediğiniz zaman ulaşamıyorsunuz. Belediyelerin bile sahneleri mevcut. isteyen bulabilir.
Son olarak isteyen istediğini sevmekte özgürdür. Ancak bir şeyi överken, diğerini gömmek yanlıştır. Tıpkı önermeyi ortaya atan entrye cevap verirken bu yazar kişisinin de içine düştüğü yanlış gibi.
Edit: Bir şey olmuş ve entrydeki maddeler uçmuş. Vardı yani bu maddeler.
öznel bir ifadedir. yalındır içeriği. şiir sevmiyorum demek kadar basittir. sanat her yönüyle herkese hitap edemez zaten, yoğunlaşılan noktayı kişi kendi tayin eder. fazla uzantılı değerlendirmeler yanlıştır bu anlamda.
tiyatronun özelliği canlı şekilde var olup seyirci psikolojisine ettiği etkidedir. ve burda aslolan tek şey insandır. hayatta yüz yüze olmayan her varoluş temsilin dolaylaması ise tiyatro bu anlamda temsilin direk kendisidir. daha gerçektir duyumsattığı. ama karşısındaki buna dahil olmayı seçmeyebilir.
seyirci olmayı sevmeyip izleyici olmayı benimsemekle ilintilidir çünkü bu durum. seyirci olmayı ister tiyatro, kendiyle seyir halinde kılar sizi.