türk televizyonlarında son yıllarda yaşanan en büyük gelişmedir bu. diger ülkelere bakıldıgında tiyatroya olan ilginin bir hayli düşük oldugu ülkemizde bu gerçektende önemli bir gelişme. tiyatro salonlarının bir bir kapandıgı ülkemizde belkide yeni bir akım başlayacak çok güzel hareketler ve onun gibiler sayesinde. birçok ulusal kanalda tiyatro ve benzeri programlar yapılmakta son dönemlerde bunlardan en son olanı bana bunlarla gel ve fox tv'deki al gülüm ver gülüm kaliteli olup olmadıklarını ilerleyen günlerde görecegiz.
tiyatronun tv'ye taşınmasının ilk örneklerini bir demet tiyatro'da görmüştük. insanlar bir demet tiyatroyu severek izlemişler ve bir demet tiyatro türk televizyonlarında yayınlanan unutulmaz programlar arasına girmişti. inşallah temennim bu şimdiki programlarla devam eder.
tiyatronun özelliğini yitirmesi demektir. tiyatroda seyirci ve oyuncu aynı ortamda olmalı,oyun canlı canlı oynanmalıdır. seyirci- oyuncu iletişiminin sağlanamadığı bir tiyatro düşünülemez... ona dizi veya film denir.
birbirinin türevi oldukça insanı sinirlendiren hadise. bir şeyden bir tane olsun. diğerleri de farklı şeyler yapsın. bir ara çok güzel hareketler bunların 3 tane çakması vardı piyasada. neyse ki tutmadı da meydan orjinale kaldı.
bir televizyoncu için en düşük maliyetle ekranı meşgul etme adına verimli bir çalışma olabilir. zira her şey hazırdır***. cüzi bir kira, ortalama 500 TL'den altı oyuncuya telif ücreti. reji tek kişi. tek kamera***. kamera tüm sahneyi görmek için uzağa konuşlanmıştır. tiyatro oyuncularının mimiklerini kamera görmez ya da çok abartılı görür. çünkü sahnede olmak çok ayrıdır, ekranda olmak ayrı. devlet tiyatrolarının çok başarılı oyuncuları işte bu yüzden* ekranda başarısız olurlar. bu şekilde yayın yapanlar yerel tv'lerdir. çünkü yeterli ödenekleri yoktur. çünkü ekranı kapatamazlar ve yayınlayabilecekleri tek materyal budur. yazıktır. ayıptır. günahtır. sahnelerin televizyona taşınması dramatik sanatlara balta vurmaktır. bunun yerine devlet tiyatroları bilet ücretlerini 1 tl'ye çekmelidir.
tiyatronun köküne kibrit suyu döktürecek olaydır. televizyona taşınınca ona tiyatro denmez zaten. tv ye çekmek yerine tiyaro reklamları yapılsın insanlar kalitesiz filmlere para ve zaman ayıracağına tiyatro seyretmeleri özendirmeli ama nerde küresel dünya tek amaç satış yada bunu tv programlarına uyarlarsak reyting.
televizyonlarda gösterilen ve tiyatro olarak adlandırılan programlar; genel olarak arkadaş arasında yapıldığı zaman, komik olan olaylar bütünüdür. tvlerde yapılan işler ile tüyatro asla birbirine benzememektedir.
hayatında hiç tiyatroya gitmemiş ve sahne üzerinde olmamış insanın söyleyebileceği bir başlıktır. televizyonlarda yapılan programlarda dikkat edilirse replikler unutulmakta ve sadece komedi sunulmaktadır. ama tiyatroda sahne üzerinde asla tiradınızı unuttuğunuzda başta siz, sonrada diğer oyuncular uzun süre gülmezler ve asla hadi bakalım unuttuk baştan alalım demezler, diyemezler.
bu başta seyirciye sonrada oyunculara yapılmış bir ayıptır. askeriyeden sonra en büyük disiplin tiyatroda uygulanmaktadır.
sanata tamamıyla aykırı durumdur. " tiyatro televizyona taşındı, tiyatroya gitmeyen de izleyebiliecek vik vik bik bik " söylemlerine asla katılmıyorum. çünkü tiyatroya gitmek demek sadece oyunu körü körüne izlemek demek değildir, olmamalıdır. o salona girmek, dikkati tümüyle oyuna vermek, " mandalina soyayım mı yer misin ? " dememek, evindeymiş gibi davranmamak bunların tümü tiyatroya gösterilen saygıdır aynı zamanda da tiyatronun insanı eğitmesi, eğlendirmesi, koşuşturmacadan sıyırmasıdır. televizyon da bir iletişim aracı olabilir ama asla insanın derinliklerine inemez. tiyatro o cam ekrana sığdırılırsa iletişememe aracının ta kendisi olacaktır televizyon. kısacası tiyatronun hatta genel anlamda sanatın doğasına aykırı bir durumdur.
ayrıca halk bilinçlendirilsin de kendi gitsin tiyatroya televizyondan birilerinin seçtiği suya sabuna bulaşmayan oyunlar yayınlanırsa, işte o zaman durum vahim olacak.*