güzel sanatlar bölümünde okuyan arkadaşlarımın o bölüme gidince kendilerini daha zeki olucaklarını sandığı durum (bkz: fen sınıfına gidemeyen salaktır)
kimya müh. terk olan benim ani bir kararla girdiği bölüm. lakin hangi bölümde okuyorsun sorusuna uzun uzadıya cevap verdirmesiyle şimdiden yormuştur vesselam.
çok güzel bir bölümdür kanımca ama tiyatro eleştirmenleri ve dramaturglar alaylıdır ülkemizde, bu bölüm mezunlarının kendilerini kabul ettirmeleri çok zor olabilir. çok çok iyi hazırlanmak gerekir bu alaylılarla yaşanabilecek diyaloglar konusunda, alay eder bu alaylılar sizinle.
istanbul üniverstesinde adını sıkça duyup merak ettiğim kerem hocasına sahip bir bölümdür allah kerem hocaya uzun ömür versin bende seneye görebileyim inşallah.
sayısal sözel veya eşit ağırlık bölümlerinden en az birinden 200 ham puan yapmak gereklidir.
eskiden öss ile öğrenci alınırdı şimdiyse özel yetenek sınavı ile öğrenci alınır bu bölüme.
Yavuz Pekman hocanın da ders verdiği ve askerden sonra kısmet ise benim de deneyeceğim yetenek sınavıyla öğrenci kabul eden istanbul Üniversitesi bölümü.
istanbul üniversitesi'nde bugün özel yetenek sınavının 1. aşaması yapılan bölüm. 1. aşamada 50'nin üzerinde puan alan adaylar çarşamba günkü 2. aşama sınavına katılabilecekler. bugünkü sınavın sonuçları yarın, istanbul üniversitesi edebiyat fakültesi öğrenci işleri bürosundan öğrenilebilir.
3.sınıf itibariyle iki ayrı alana ayrılan bölüm. biri tiyatro eleştirisi,diğeri oyun yazma teknikleri olarak adlandırılıyor. hangisi daha kolay? ikisi de birbirinden zor.
3.sınıfa kadar ciddi manada her şey sadece "kuramsal". eyleme dökülen tek şey yok. bu da bazılarının canını çok sıkabilir diye düşünüyorum.
eskiden öss puani ile öğrenci alınan bölümdü. önemli bir kısım ya "matematikten çakmadığı için" ya da "askerlikten yırtmak" için bu bölüme geliyordu. ne var ki iki senedir özel yetenekle öğrenci alınıyor.
her ne olursa olsun söyleyebileceğim tek şey var: eğer hayata kafa yormayı sevmiyorsanız bu bölümden uzak durun;hatta kesin ve net söylemek isterim;kapısına bile yaklaşmadan siktirolup gidin. çünkü geçen 3 yıl boyunca bu bölümün emek ve alın teri olmadan yürümediğini öğrendim;inandım.
malesef herkesin okuyunca roman veya şair olacağını düşündüğü bölümdür. bu bölümde hoca olan bir arkadaşımın anlattığı kadarıyla yetenekli olanların sayısı oldukça azdır. ne de olsa maksat artistlik yapmaktır. orada okuyanların çoğunu çevirip sorsanız bölümü bitirince hangi ünvanı alacağını bile bilmez. ilerleyen dönemlerde dramaturji ve oyun yazarlığı olarak ikiye ayrılır. dramaturji bitiren dramaturg olur ki görevi oyun incelemek ve oyun çözümlemesi yapmaktır. ayrıca devlet tiyatrolarında seçkiyi dramaturglar yapar. diğerini bitirince de tiyatro oyun yazarı olursunuz. bu bölümü bitirip oyun yazanların sayısı ancak bir elin parmakları kadardır. malesef değer verilmeyen, artistlik ve karizma malzemesi yapılan haksızlık ve saygısızlık gören bir bölümdür.
edit: 3 mart 2017 itibariyle, özel yetenek sınavını kaldırdığını duyuran bölüm.
~Aday öğrencilerimize duyurulur: Özel Yetenek Sınavı kaldırılmıştır
Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü Özel Yetenek Sınavları, Yüksek Öğretim Kurumu’nun aldığı bir kararla kaldırılmıştır. Bölümümüz ÖSYM’nin düzenlediği merkezi sınavla öğrenci alacaktır.~