dört adet bacasından biri sadece estetik amaçlı olarak imal edilen geminin telsiz odasındaki görevli operatör zengin yolcuların mesajlarını iletmekten iyice bunalmış olduğundan kendilerine buzdağı tehlikesini telsizle bildirmek isteyen yakınlardakı ss californian telsiz operatörünü frekansı bozduğu gerekçesiyle çevrimden kovar, buna kafası bozulan ss californian gemisi operatörü telsizi kapatır ve mesaisi bitince kamarasına çekilir, bundan on dakika sonra titanic buzdağına çarpar ne yazık ki kaza yerine en yakın gemiden yardım almak bu sebepten imkansız hale gelir zira ss californian telsizini kapatmıştır.
titanic denildiğinde gemiden çok filmin akla gelmesi özellikle titanic araştırmacılarını rahatsız etmektedir. bu rahatsızlık o kadar büyümüştür ki kendisi de bir titanic araştırmacısı olan james cameron bile kendi yaptığı titanic filminin titanic'ten daha fazla ön plana çıkmasından rahatsız olduğunu açıklamıştır.
deniz altındaki gemi batıklarını hayli ilginç bulan ve pek çok araştırmaya öncülük etmiş olan james cameron 3.650 metre derinlikteki titanic'in enkazına 34 kez dalış yapmıştır. kendisi yaklaşık 20 dalış yaptığı zamanlarda bile titanic hakkında bir film yapmayı düşünmüyordu.
titanic, 2. ve 3. bacası arasından ikiye bölünmüş, önce yaklaşık 26.000 ton ağırlığındaki pruvası batmış; pruva tamamen battıktan yaklaşık 2 dakika kadar sonra da yaklaşık 20.000 ton ağırlığındaki kıç bölümü batmıştır. titanic, okyanusun 3.650 metre derinliğine kadar yaklaşık 2 buçuk dakikada saatte 40-50 km hızla batmıştır.
çoğu insan titanic'in tarihte yaşanmış en büyük deniz faciası olduğunu sanmaktadır. oysa bu yanlıştır. şöyle ki;
* titanic battığında 1.514 kişi ölmüştür.(bazı kaynaklarda 1.517 kişi olarak da geçer.)
* 9 Şubat 1945'te batan alman gemisi Steuben yaklaşık 5.200 kişiyle denize açılmış ve batmasıyla 4.500 kadar insan yaşamlarını yitirmiştir.
* goya adlı alman gemisi 2. dünya savaşında sovyet torpidoları sonucunda yalnızca 4 buçuk dakika da battı. 7.000 yolcudan yalnızca 183 kişi kurtulabildi.
* Wilhelm Gustloff adlı alman gemisi 30 Ocak 1945'de sovyet denizaltısı saldırısı sonucunda battı. gemide ezici çoğunluğu çocuk, kadın ve yaralı asker olmak üzere 9.343 kişi can verdi.
titanic'deki can kaybı yukarıdaki kayıpların çok çok altında olmasına karşın
- titanic'in savaş sırasında batmamış olması,
- yapılmış en büyük gemilerden biri olması,
- çok lüks bir gemi olması,
- ait olduğu şirket tarafından "asla batmayacak gemi; tanrı bile batıramaz." gibi aşırı iddialı pazarlanması,
-tarihdeki en büyük fiyaskolardan biri olması,
gibi nedenlerle batmış gemilerden en ünlüsü olmuştur. titanic battıktan sonra o kadar ünlenmiştir ki kendisinin neredeyse birebir ikizi olan olimpic ve britannic adlı gemiler neredeyse hiç kimse tarafından bilinmemektedir. titanic, batması nedeniyle elde ettiği abartılı ünüyle diğer bütün batık gemileri ve deniz facialarını gölgede bırakmıştır.
robert de niro'nun sağlık sorunları sebebiyle oynayamadığı ve hala çok pişman olduğunu söylediği filmdir.
entry girerken bile hüzünlendiren filmdir ayrıca.
sözlükteki değerli yönetmen, senarist ve oyuncularımızın; daha açık konuşmak gerekirse her boka kusur bulan yazarlarımızın memnun kalmadığı, fakat dünyanın en iyi filmleri arasında olan ve 11 oscar ödülünü de sonuna kadar hakeden filmdir.
filmi eleştirmeye çalışıp, kusurlarını arayanlar için; çok sevdiğim bir yazarın çok sevdiğim bir sözü vardır, onu söylemek gerekirse:
kusur arayan göz hüner göremez.
ilk başta hiç izlemek istemediğim filmdir. Annemin ısrarıyla izledikten sonra ertesi gün gidip cd sini almıştım. Ne zaman izlesem aynı hüzün kaplar içimi.
Güzel film.
izlenmesi gerekendir. lakin şu sebepten battı bundan oldu, büyük konuştu demek bence yanlıştır. açık ve net kaptanın hatasıdır. ayrıca adı rms titanic'dir. white star line şirketine aittir.
batmaz denilirken batmasıyla, yıkılmaz denilirken yıkılan dünya ticaret merkezini akla getirir. insan, eseri mükemmele ne denli yakın olursa olsun, kibirlenmemelidir.
bu filmi izlememek için çok mücadele vermiştim, etrafımdaki herkes çok güzel olduğundan, çok duygusal olduğundan ve ağladıklarından bahsediyorlardı. bende kendime açtım filmi tek başıma gizli gizli seyrettim zira öyle duygusal filmleri ben izleyecek adam değildim, filmin sonunda ağlamamak için cdyi kırmıştım.
şu an mmx stars da yayınlanan film. Film o kadar net ki hiç 97 de çekilmiş gibi durmuyor, resmen günümüzde çekilmiş gibi duruyor, filmi açtığımda ilk titanic filminin devamı sandım o derece... Leonardo yine yakıyor ortalığı.
böyle yaşanmış bi olayın filminin neden çekilmediğini merak ediyordum. Neyseki çekilecekmiş yakın zamanda. Leonardo dicaprio'nun oynayabileceği konuşuluyor bakalım.