bilinenin aksine buz dağına çarparak batmamıştır. eğer efsane transatlantik buzdağına bodoslama çarpmış olsaydı, batması üç gün sürecek ve bu sürede yardım gelmiş olacaktı. titanic'in bu kadar güvenli olmasının ve az filika bulunmasının da sebebi bu idi. fakat gözcüler buz dağını geç de olsa fark ettiler ve titanic iskele tarafına doğru 45 derece keskin manevra yaptı. kurtulmak üzereydi, fakat aradaki az bir fark devasa geminin sonunu hazırladı. o gece saat 23.40'ta dünyanın en iyi mühendislerinin dahi hesaba katmadığı bir şey oldu; titanic buz dağına değerek geçti, ve buz dağı sancak kısmını boydan boya yardı. dağ fark edilmemiş olsaydı titanic pruva kısmına darbe alacaktı, elbette batacaktı fakat birkaç kamara hariç zarar görmeyecekti. elbette ki personel o şartlarda bunu bilemezdi...
Titanik gemisinde az filika yoktu. Yeterliydi.
Nat geo kanalında bu konu ile batısın 100. Yıllnda belgeseller yapıldı. Geçen nisan ayında.
Sebep buz dağının tam 60 metrelik bir yarık açması yan tarafta birçok su koridorları birbirini nden bağımsız olmasına rağmen şu altında bıraktı. Koridorlar birbirinden bağımsızdı ve geminin batmasini engellemek için mühendisler koridorları birbirinden izole ederek tasarlanmıştı lakin yarik o kadar büyüktü ki birçok ayrı koridor aynı anda su doldu ve geminin 2, 5 saate batmasına neden oldu.
eğer pruvadan carpsaydi batısı çok saha uzun ssürecekti ayrıca kaliforniyali adlı gemi 16 km'de bekliyordu soğuk şu serabi nedeniyle titanik gemisinin sinyallerini göremedi. Özeti bu.
gerçekte titanic'i yatağının üzerinde uzanıp ayaklarını sallayan bir genç kız batırmıştır.
kameraya doğrudan bakması, olayın iç yüzü kadar ürkütücüdür.
fakat böylesine büyük bir felaketi tek bir sebebe bağlamak olmaz. bunun bir çok sebebi var fakat en önemlisi geminin üretiminde kullanılan malzemelerin sağlam olmaması.
ve buz dağı uyarılarının dikkate alınmaması.
National Geographic bunun üzerine bi belgesel yapmıştır önemle tavsiye ediyorum izleyiniz.
taşşak geçme amaçlı açılmış bir başlık ancak şahsıma da ciddi ciddi dert olmuş sorunsal. Hele titanicten bilmem kaç yıl önce yayılan bir romanda titan diye bir geminin geçmesi, bu geminin teknik detaylarının titanicle aynı veya yakın değerlerde olması, bu geminin batış yeri zamanı ve şekli ile titanicin benzerlik göstermesi, iki gemiye de batmaz denmesi falan insanı ister istemez "acaba yıllar öncesinden planlanmış bir komplo muydu" diye düşüncelere salıyor. Acaba gerçekten bir komplo olabilir mi?
Merak işte.