tiroit bezi

entry23 galeri0
    1.
  1. boyunda bulunan bir içsalgı bezi; ürettiği tiroksin hormonu metabolizma hızını belirlemede önem taşır.
    0 ...
  2. 2.
  3. boynun ön tarafında hemen gırtlağın alt kısmında bulunan kelebek şeklinde gırtlağı saran hormon salgılayan bir organdır. iyot* eksikliğinde şişer. (bkz: guatr)

    (bkz: tiroksin)
    (bkz: kalsitonin)
    0 ...
  4. 3.
  5. aslında embriyonel dönemde ilk olarak dil altında oluşan fakat sonra kayarak boyna kadar gelen bezdir. hatta bu kayma nedeniyle geldiği tarafa doğru da piramidal bir çıkıntı bulundurur. kalsiyum dengesinde ve metabolik hızda önemli yeri vardır.
    1 ...
  6. 4.
  7. 5.
  8. (bkz: tiroit bezi) not:aynı zamanda orada da işe yarar bilgiler bulabilirsiniz. her iki türlü de yazılabilir.
    0 ...
  9. 6.
  10. metabolizma hızındaki rolü nedeniyle kilo almada etkili bir bezdir. dolayısıyla kadınların 'su içsem yarıyor' önermesini doğrulayabilecek bezdir.
    0 ...
  11. 7.
  12. ismini kalkana benzediği için yunanca bir kelime olan thyreos dan almıştır.
    0 ...
  13. 8.
  14. yavas calısması durumunda kilo artısına neden olur.
    0 ...
  15. 9.
  16. tıp fakultesinde okuyan öğrencilere dahiliye ve cerrahi stajlarında hocalar tarafından sıkca soru sorulan organlardan biri.
    (bkz: hipotiroid)
    (bkz: hipertiroid)
    0 ...
  17. 10.
  18. yavaş çalışması durumunda nelere sebep olmazki: kilo alma, hormon ilacını sürekli kullanmaktan ötürü kilo verememe (hatta sizi hep şişko diye çağırır bazı densizler bilmeden sebebini), saçlarda dökülme, deride de pul pul dökülmeler, kepek sorunu,vücutta ısı dengesizliği, ani çarpıntılar, ses kısılması nodülünüz varsa vs.vs. kısacası insanın yaşam tarzını değiştirir bu hastalık, öğrenirsiniz bi süre sonra onla yaşamaya.ama yinede kanaatkar olmak gerekir, daha ne hastalıklar vardır bu hayatta..
    0 ...
  19. 11.
  20. yavaşta çalışsa,hızlı da çalışsa bir soruna yol açan, vücudun hormonal dengesinden sorumlu organların başı. bütün yol açtığı hastalıkların yanısıra, herhangi bir darbeyle içinde kist yaratarak durup dururken başınıza iş çıkarır. pek kolay tembelleşiverir. dikkat edilmesi gereken önemli bir organdır.
    1 ...
  21. 12.
  22. uzmanların, "vücudun orkestra şefidir." sözüyle tanımladığı organ.
    1 ...
  23. 13.
  24. hücre metabolizmasını düzenler.
    0 ...
  25. 14.
  26. Tiroid hormonları vücudun hemen her hücresinin işlevi için gereklidir ve ister diğer hormonların yapımı olsun, ister hücre büyümesi ve çoğalması olsun metabolizmanın normal işlemesi açısından vazgeçilmez hormonlardır. az calısması halinde ömür boyuı ılac kullanmak zorunda kalabılırsınız (bkz: hipotiroid) (bkz: levotiron) kabızlık, soğuğa duyarlılık artışı, kilo alma, aşırı halsizlik gibi şikayetleriniz varsa test yaptırmanızda fayda var.
    2 ...
  27. 15.
  28. 16.
  29. 17.
  30. normal insanlarda iki bende ise üç adet bulunan ve fazlasıyla olmasına ramen artısını göremediğim hede.
    0 ...
  31. 18.
  32. aşırı salgı üretmesi vücudun işleyişinde hızlanış, az salgı üretmesi vücudun işleyişinde yavaşlamaya sebep olan bez.
    4 ...
  33. 19.
  34. günümüz kadınlarının dertli başına daha da dertler açan bez. sıklıkla otoimmun hastalıklara neden olur. genç yaşlardaki kadınlarda otoimmun sorunların sıklığı daha fazladır. gün içinde halsizlik, çabuk yorulma, sürekli yorgunluk hissi gibi şikayetleri olan 15-35 yaş arası kadınların derhal hekime başvurmaları önerilir. çok nadiren enfeksiyonlanır. maalesef kanser oranları da giderek artmaktadır.

    (bkz: hashimoto tiroiditi)
    (bkz: graves hastalığı)
    (bkz: multinodüler guatr)
    3 ...
  35. 20.
  36. t3 ve t4 hormonları ondan sorulur, vucut saglıgınız da bu hormonlardan.

    yeterince üretmezse: hipotiroidi olur.
    çok fazla üretirse: hipertiroidi olur.

    hipo ise bir ömür boyu ilaç kullanmak zorunda kalırsınız. ve bu genelde genetiktir. validende varsa %80 sansla sende de vardır. *
    hadi geçmis olsun.
    2 ...
  37. 21.
  38. hipotroidi çıkmıştı bir ara bendede. aşırı sinir ve el ayak üşümesinden dolayı gitmiştim. dönemselmiş ama. ilaç kullandım bir süre elim ayağım ısındı, sinir stresim gitti. pammık gibi oldum kısaca.

    kalıcı versiyonu var bide ömrünüz boyunca ilaç kullanmak zorundasınız. zor hastalık kafa falan kalmıyor adamda.
    0 ...
  39. 22.
  40. Boyunda bulunan endokrin bir bezdir. Metabolizmayı kontrol eden tiroid hormonlarını salgılar.
    0 ...
  41. 23.
  42. Doğru çalışmaması özellikle kadınlarda guatra neden olur.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük