Tiroid kanserinin arkasındaki nedenler çok net değil. Diğer kanser türlerinde olduğu gibi, ortaya çıkmasının genetik ve çevresel faktörlerin (yaşam tarzı) bir kombinasyonuna bağlı olduğu bilinmektedir, ancak her şey, son sözün genetik şansın olduğunu göstermektedir.
Elbette farklı risk faktörleri var: kadın olmak ( Tiroid kanserlerinin yaklaşık %70'i kadın cinsiyetinde teşhis edilir), 25 ile 65 yaş arasında olmak, Asya kökenli olmak (neden olduğu açık değildir, ancak hintlilerde daha yüksektir)
Türkiye'de kadınlarda en çok görülen 2. Kanser türüymüş. Erkeklere nazaran kadınlarda daha çok görülmesinin bilimsel bir açıklaması var mı acaba? Psikolojik bir açıklaması olabilir mi? insanın ruhu hasta olmadan kendisi hasta olmazmış ya o bakımdan.
tiroid kanseri teşhisinde genellikle random ince iğne aspirasyon biyopsisi alınır. bu biyopside rastgele tiroid dokusundan örnekler alındığı için her zaman yanlış teşhis için hata payı vardır. bunun için biyopsi yanında radyonukleer görüntuleme yöntemlerine de başvurulur.
şöyle bir aya falan bütün izlerini def edeceğimiz kanser.
ne boktan bir şeyse anneme yapılan biyopsi sonucunda kanser olduğu kesinleşmedi. geçmişte de meme kanseri atlattığı için ileride kansere dönme ihtimali taşıdığı söylenip ameliyat olması tavsiye edildi. doktordan ameliyattan kutsal su görmüş cin gibi kaçan annemi uzun uğraşlar sonucu ameliyata ikna ettik. ameliyat oldu güle oynaya taburcu olduk. ameliyatta alınan dokulara yapılan tesler sonucu ise bugün itibarıyla kanser olduğunu öğrendik.
biyopsi ile alınan dokularda anlaşılamayan şey ameliyatla alınan dokularda nasıl anlaşılıyor ikisinin arasında ne fark var. radyoaktif iyot tedavisi ne menem bir şeydir. başından geçenler konu hakkında fikri olanlar mesaj atmak suretiyle içimi bir rahatlatırsa sevinirim.