bu tiranlar öncelikle alt sınıftan insanların yanındaymış gibi görünür, onların sorunlarını çözeceğini iddia ederek onların yardımıyla yönetimi ele geçirirlerdi. yönetimi ele geçirdikten sonra onları ezmekte hiç gecikmezlerdi. daha sonra da aç gözlü ve kendinden başkasını düşünmeyen bir soylu oluverirlerdi. tiranlar para ile tuttukları askerler onlara bağlı kaldıkları sürece başta kalabilirlerdi. o kentin yasasıyla başa geçmelerine rağmen tiranlar, başa geçtikten sonra kendilerini o yasaların üstünde görürlerdi. bunun için de istediklerini yaparlardı.
komünizmin hakim olduğu her eski şehir gibi kocaman bir meydanı olan şehir. gidip görmeye değecek tek yeri de bu meydandır. fazla zaman kaybedilecek bir şey yoktur.
Rome dizisini izleyip Sezar ı görünce pekte kötü birşey değilmiş diye düşünüyorsunuz..
günümüz türkçesiyle tiran, egemenliği elinde bulunduran, adaleti elinde bulunduran, yasama yürütme ve yargıyı elinde tutan hükümdar olarak açıklayabiliriz.
Despot bir liderlik olarak algılanabilir.
Sokak ortasında, boş bulunan alana işemenin halen devam ettiği güzide şehirlerden biridir. (Halen)
- Nisan 2013 itibariyle, bu fotoğraf Tiran'da çekilmiştir. Amcam, tavla oynarken birden kalktı, açığa böyle işedi: http://galeri.uludagsozluk.com/r/tiran-431433/
1 tane köfte = 25 lek.
Yani, 50 kuruştan daha ucuz.
Yanına 30 cl fıçı bira alırsanız 80 lek = aşağı yukarı 1,5 tl.
Şişede ünlü tirana birası alırsanız 100 lek = hemen hemen 1,7 kuruş; 2 lira bile değil.
Tiran şehir merkezi ile havaalanı (Eski adı Rinas yeni adı Nene Terasa) arası 26 km. Taksiyle en az 20 Euro; pazarlık yapmazsanız 35 erodan açıyorlar kapıyı. Otobüsle ise sadece 250 lek = aşağı yukarı 4,5 tl Tiran'ın çok merkezinden kalkan otobüslerin, Nisan 2013 itibariyle havaalanı ve Tiran merkezdeki hareket saatleri şöyle: http://galeri.uludagsozluk.com/r/tiran-431448/
Tiran'a gittiniz; arkadaşlarınıza hediye almak istiyorsunuz; ne alacaksınız?
------------
iskender bey meydanındaki Opera binasının arkasında hediyelik satan kiöskler var ama çeşitlilikte çok fakir durumdalar.
Alabileceğiniz en önemli hediye, bunkers model küllükler - hala sigara içen arkadaşınız varsa. (Sigara içmese de alabilirsiniz elbette.) Bunkers, Enver Hoca namlı komünist ve tescilli ateistin Arnavutluk'ta yaptığı en önemli icraat.
Halkı, Emperyalistlerle öyle bir korkutmuş ki, memleketin her tarafına, emperyalist olası işgaline karşı direnebilmek için, sığınaklar yaptırmış. 5 tonluk metal ve beton yığını olan bu sığınaklara silahla sığınan Arnavutlar, sığınağın penceresinden emperyalistlere kurşun yağdıracaklarmış.
Tam 600.000 adet bunkerstan sözediliyor Arnavutluk'ta, Enver Hoca paraları bunlara harcamış.
Şimdi paranoyayla ve Enver Hoca icraatıyla biraz da kafa bulmak için, Arnavutluğun her yanında rastlanabilecek bu Bunkersları turistik malzeme olarak kullanıyorlar. http://galeri.uludagsozluk.com/r/tiran-431458/
ilk defa burada, Tiran'da, Tiran ulusal müzesinde meme ucu süsleri gördüm. Daha önce kadınların meme uçları için süs eşyası - aksesuar yapıldığını hiç görmemiş ve duymamıştım.
Bu şehirde Nisan 2013 itibariyle yere tükürmek hala normal.
Yıl 2013 olmuş; haak tuu yapmayı hala normal bulan ve alışkanlıklarını gözden geçirmeyen, bu alışkanlıklarından utanmayan halklardan biri de Arnavutlar.
Burada McDonald's yok Kolonat var.
- Kolonat yerli McDonald's. Logo ve renkler taklit.
Arnavutların yarattığı taklit McDonald's.
Logo renk ve biçim olarak Donald's'ın aynısı.
Yıl 2013, Tiran ve Arnavutluk, McDonalds'ın hala giremediği ülkelerden biri.
- Stadium kombetar. Cemal stafa kim?
Adına Tiran'da şahane bir stadyum var.
Arnavutluk komünist parti kurucularından.
Adını şöyle de okuyabilirsiniz:
qemal = kemal
stafa = mustafa
Stada adının verilmesinin nedeni bu: (... was a founding member of the Albanian Communist Party, and the leader of its youth section.)
Komünist partinin gençlik kolu lideriymiş.
Gençlik ve spor, yani... http://en.wikipedia.org/wiki/Qemal_Stafa