Timur imparatorluğu islam, ve Türk kültürü temellerine dayanan ve Türkleşmiş Moğol (Karaunas) boylarından biri olan Barlaslar tarafından yönetilen çok uluslu bir imparatorluktur. 1507'de Akkoyunlular'la ve Karakoyunlular'la mücadele neticesinde zayıflamaları ve Özbeklerin istilasına uğraması sonucu yıkılmıştır.
Timur, 1370-1405 yılları arasında yaptığı seferlerle, Harezm, Doğu Türkistan, iran, Azerbaycan, Hindistan Delhi Sultanlığı, Irak, Suriye, Altın Orda Devleti ve Osmanlı Devleti'nin de içinde bulunduğu muazzam büyüklükteki topraklara hâkim olmuştur. Onun fetihleri, sonuçları açısından, Türk Tarihi'ni derinden etkilemiştir. Meselâ, Altınorda Hanı Toktamış üzerine düzenlediği seferler (1391) Altınorda Devleti'nin çöküşüne ve yerine bölge hanlıklarının kurulmasına sebep olurken, Moskova Knezleri'nin güçlenmesini de beraberinde getirmiştir. Böylece, XVI. yüzyıldan itibaren Rusya'nın Kafkaslar ve Deşt-i Kıpçak'a doğru yayılması söz konusu olacaktır.
Timur Han, 1401'e kadar yapılan dört seferle Irak ve Güney Anadolu, 1398-1399 seferleriyle Hindistan Delhi Sultanlığı'nı, 1401-1402'de Suriye'yi fethetti. Nihayet, 1402'de yapılan Ankara Savaşı'nda, Osmanlı Devleti'ni mağlup ederek fetret devrinin başlamasına neden oldu.
Timur'un Türkistan'a hâkimiyeti Özbek, Kazak ve Türkmenlerin günümüze kadar ulaşacak olan tarihlerinin de nirengi noktasını teşkil eder. 1398-1399'da Hindistan Delhi Sultanlığı'na düzenlediği sefer de bölgedeki siyasî ve kültürel yapının değişmesine sebep olmuştur. Ancak Timur'un 1399'da yedi yıl süren Anadolu Seferi'ne çıkıp, 1402 Ankara Savaşı ile Yıldırım Bayezıt'ı yenip, Anadolu'yu ele geçirmesi, Osmanlı tarihinde unutulmaz bir yer tutar. Ülkesindeki karışıklıklar sebebiyle Anadolu'da fazla kalamayan Timur, Çin seferine giderken yolda hastalanarak ölmüştür. (1405)
Timur'un ölümünden hemen sonra devlet oğlu ve torunları arasında paylaşılmıştır. Buna göre; Torunu Muhammed başkent Semerkant'ta tahta çıkarken, diğer torunları Pir Muhammed ile iskender iran'da, 3. oğlu Miranşah Bağdat ve Azerbaycan'da, en küçük oğlu Şahrukh ise Horasan'da yerleşmişlerdir.
Şahrukh, Maveraünnehir bölgesini de ele geçirerek, Herat şehri merkez olmak üzere devletini kurdu. Ardından iran ve Azerbaycan'ı da hâkimiyetine alan Şahrukh dönemi (1407-1447), Türkistan'da parlak bir kültür hayatının başlangıcı olmuştur. Şahrukh'un ölümü üzerine, tahta büyük bir alim ve astronom olan oğlu Uluğ Bey geçti. Onun iki yıllık saltanatı mücadeleler içinde geçmiş ve oğlu tarafından öldürülünce ülke dahilinde büyük karışıklıklar çıkmıştır.
Miranşah'ın torunu Ebu Said'in Akkoyunlu Uzun Hasan'a yenilmesiyle (1469) Horasan'ın batısında kalan bütün topraklar Akkoyunluların eline geçti. Timur hanedanından yalnız Hüseyin Baykara (1469-1506) Horasan'da tutunabilmiştir. Başkenti Herat, Orta Asya tarihinde sayılı kültür merkezlerinden biri oldu. Ünlü Türk şair ve ilim adamı Ali Şir Nevai burada yetişmiştir. Baykara'nın oğlu Bediüzzaman'ın hükümdarlığı zamanında, Özbek hükümdarı, Şeybani Muhammed Han'ın başkent Herat'ı ele geçirmesi (1507), Timur hanedanının sonu oldu. Hanedandan Babür Türkistan'da başarılı olamayınca, Hindistan'a giderek 1519'da Babür imparatorluğu'nu kurmuştur.
timur sultanları:
Timur (1368 - 1405)
Sultan Halil (1405 - 1409)
Sultan Şahruh (1409 - 1447)
Sultan Uluğ Bey (1447 - 1449)
Sultan Abdüllatif (1449 - 1450)
Sultan Abdullah (1450 - 1451)
Sultan Ebu - Said (1451 - 1469)
Sultan Ahmed (1469 - 1494)
Sultan Mahmud (1494 - 1495)
Sultan Baysungur (1495 - 1497)
Sultan Babür (1497 - 1498)
Sultan Ali (1498 - 1501)
Sultan Mehmed .
biraz tarih bilen pek çok türk, ruslar'ın orta asya'ya yayılmalarının nedenini bu timur'un altın orda devleti başta olmak üzere tüm türk devletleri'ni yıkması olarak gösterirler.
otu boku hint avrupa'ya bağlamaya çok meraklı olan avrupalılar'ın "türk-moğol kökleri olan fars devleti" diye ucubik bir tanımlama getirdikleri konfederasyon.
moğolluk konusu da ayrıca trajikomiktir.
tarihteki tüm devletler yönetici sınıfı'nın ırkıyla anılırken (bu yüzden fatih sultan mehmet'ten itibaren osmanlı'ya türk denmez) ne hikmetse konu türkler'in orta asya'da kurdukları devletlere gelince hep bir moğolluk peydah oluyor.
yavrum, moğollar ne zaman devlet kurabilmişler ki? adamların bugün "bağımsız" olmalarının tek nedeni çin ile rusya'nın aralarında tampon bir devlet istemeleri.
Ankara savaşı'nda sırp arap kürt kırması osmanlı ordusunu perişan eden atalarım... Bana eksi verecek şahsiyetsizlerin osmanlı'yı türk saymadan önce Sırp kralı Lazar Hrebeljanovic'in kızı olan marya olivera despina hatun'un kocası yani damadı olan Bayezid'e Türkler ile yani Timurlu devleti ile savaşında yardım etmesi için gönderdiği ve osmanlı ordusunun sol kanadını kontrol eden kendi öz oğlu sırp prensi Stefan Lazarovic ve 20000 sırp şovalyesini, yine aynı savaşta ordunun sağ kanadını kontrol eden Süleyman Çelebi'nin emri altındaki arap ve kürt askerlerini. Ve yine aynı savaşta bayezid'in yanındaki arap devşirmesi sadrazamları ve emrindeki karadeniz rum askerlerini dikkate alması gerekir.
Bu durumdan en başından beri şikayetçi olan, osmanlı'nın anadolu'da kırdığı ve emri altına aldığı diğer Türk boyları olan Menteşeoğulları, Germiyanoğulları, Saruhanoğulları ve Kara Tatarlar osmanlı ordusundan atam emir timur'un ordusuna geçmiştir. sonuçta egosu tavanlarda olan arabi osmanlı'nın poposunu yere indirdikten sonra hanım sultanları atam emir timur'un sofrasına meze taşımıştır.
1370 yılında emir timur tarafından kurulan, resmi dili çağatay türkçesi olan bir devlettir. osmanlı devletiyle ankara savaşını yapmıştır. bu savaşta osmanlı devletini ağır yenilgiye uğratarak anadoludaki siyasi birliği tekrar dağıtmıştır.
güneybatı asyada filizlenen bir imparatorluktur. hindistanın önemli bir kısmı, tüm iran ve kafkasya, orta asyanın çoğunluğu fethedilmiştir. altın orda devletini yıkması ve osmanlı topraklarını anarşiye terketmesi çok büyük bir hatadır. bunun dışında liderliği ve alimlere olan saygı ve hürmetiyle güçlü bir lider olmayı başarmış aslen moğol olan ancak moğoldan bir iz taşımayıp tamamen türkleşen timurun tarihe bıraktığı büyük bir mirastır.
4.hükümdarı olan uluğ bey'de timur soyundan gelen bir astronomi bilginidir.
osmanlıyla savaşarak fetret dönemine sokmuş imparatorluktur. timurun yıldırım beyazıtı uyararak bırak çine gideceğim beni uğraştırma teması üzerine kurulu mektuplara yıldırım ağır hakaretler içeren yanıtlar vermiş ve sonucunda ankara savaşı olmuştur. yıldırım haçlıları yenmenin gazı ile timur hanın karşısına çıkmış ve en büyük hezimeti yaşamıştır. Çünkü Timur imparatorluğu ordusunda filler vardı.