1989 yılında çindeki öğrenci ayaklanmalarına sahne olan aynı zamanda bu eyleme kanlı bir şekilde cevap verilen dünya nın çok ama çok büyük meydanlarından birisidir.
3-4 haziran 1989 günlerinde pekin'deki öğrenci olaylarına sahne olmuştur. üniversite öğrencileri 1989'un ocak ayından itibaren daha fazla özgürlük ve demokrasi için gösteriler yapmaya başladı. öğrenciler nisan ayında tiananmen meydanıda toplanmaya başladı ve zamanla sayıları 200 bini buldu. çin başbakanı bir gün evine giderken meydanda toplanan öğrencileri ziyaret etti, fakat bu komünist partiyi kızdırdı ve başbakan evinde göz hapsine alındı (sonra da azledildi). bu olay öğrencilerin demokrasi taleplerinde hayalkırıklığı yaşamalarına neden oldu ve gösterici sayısı 200 binden 10 bin civarına düştü. kalanlar için de ordu 3 haziran gecesi pekin sokaklarına girdi ve çıkan olaylar sonucu yüzlerce sivil öldü (batılı kaynaklara göre 5000 ölü 10000 yaralı) binlerce öğrenci tutuklandı. 27 kişi idama çarptırıldı. batının ve abd nin bu olaya tepkisi sert oldu. abd senatosu ekonomik yaptırım kararı aldı. olaylar , meydanda tankın önünde durup tek başına tankı engellemeye çalışan erkek öğrenci görüntüsü ile hafızalara kazınmıştır
ironiktir ki, üstünde yaşanan 1989 olayları çin'in "sosyalist"(ha ne kadar orası tartışma konusu değil) rejimine karşı çıkan öğrencilerle çin devlet'i arasında olan, amma velakin diğer ülkelerin sosyalistlerinin sıkı devlet sosyalizmi yerine daha fazla demokrasi ve özgürlük isteyen öğrencileri destekledikleri meydan. ironik mi diyim, "gerçek sosyalizm bu değildir bi kere" serzenişleri mi diyim, ne diyim bilemedim.