THY'nin istanbul-Oslo seferini yapan TK-1753 sefer sayılı Airbus A-320 tipi yolcu uçağı saat 14.30'da Atatürk Havalimanı'ndan kalkış yaptı. Uçak kalkış yaptıktan kısa bir süre sonra, kaptan pilot, "Jeppesen" adı verilen ve tüm havalimanlarının yaklaşma ve krokilerinin bulunduğu uçuş haritasını yanlış aldığını fark etti.
Bunun üzerine uçağın kaptan pilotu Atatürk Havalimanı Hava Trafik Kontrol Kulesi ile irtibata geçerek geri dönmek istediğini söyledi. Pilot, deniz üzerinde yakıt azaltarak kalkışından yaklaşık 1 saat sonra Atatürk Havalimanı'na iniş yaptı.
Pilotun doğru haritayı almasının ardından, THY uçağı Oslo seferini yapmak üzere yeniden havalandı.
Konuyla ilgili olarak THY'den yapılan açıklamada, ‘ilgili seferde teknik nedenle uçak değişikliğine gidilmesi üzerine, sefere verilen yeni uçağa yüklemenin unutulduğu" belirtildi.
Deniz üzerine yakıt azaltmak? Anladığım kadarıyla yakıt boşaltmış uçak. Boşa giden o çok pahalı uçak yakıtı...yazık.
Görüyorsunuz, bir elemanın çok basit, hatta saliselik dalgınlığı nelere yol açıyor. O yüzden bir işletmede toplam kalite yönetimi denen zımbırtı çok çok önemli.
deniz üzerinde yakıt azaltmak: kabaca; denizin hemen üzerindeki yoğunluk, uçağın normal seyirde takip ettiği uçuş mesafesindeki yoğunluktan çok daha fazladır. bu yoğunluk nedeni ile uçak daha fazla enerji sarf etmek zorunda kalacağından, yakıt daha fazla tüketilir. sanıyorum ki bu duruma verilen addır. *
denizin üzerinde normal seyrinden alçakta uçan uçaklar olağan irtifalarında katettikleri yolda harcadıkları yakıtın iki katını harcar. her 5km yükseklikte hava yoğunluğu 1/2 oranında azalır ve hızlandıkça harcanan yakıt azalır.
galiba bazı arkadaşların havacılık hakkındaki bilgilerini gözden geçirmesi gerekiyor *