thomas paine

entry14 galeri1
    1.
  1. Amerikan devriminin fikir babalarından ingiliz kökenli yazar ve siyasal propagandacı.
    2 ...
  2. 2.
  3. Amerikan Devrimi'ni ve Fransız ihtilali'ni kökten etkileyen ingiliz asıllı siyasetçi ve yazar. 13 yaşında okulu bırakıp iş hayatına atıldı. vergi memurluğu dahil bir çok iş yaptı. 37 yaşında Benjamin Franklin ile tanışıp onun önerisiyle amerika'ya yerleşti. oradayken "Common Sense"("sağduyu", 1776) adlı eserini yayımladı ve amerikalıları birleşip özgürlükleri için savaşmaya ikna etmeyi başaran paine*'in eseri 3 ay içinde 100000 * adet kopya sattı.

    1789 yılıda avrupaya döndü. monarşilerin yıkılması için savaştı. 1789 fransız ihtilaliyle istediğinin bir kısmı gerçekleşmiş oldu. "Rights of Men"(insan hakları, 1791-92) adlı eserini iki cilt halinde yayımlayan paine, ingiltere'den krallığı yıkıp cumhuriyet rejimini benimsemesini istedi. bu yüzden vatana ihanetle suçlandı. fakat o sırada fransız meclisine seçilmişti ve Fransa'ya giderek monarşi karşıtı oy kullandı. Kral XVI. Louis'nin idamına karşı çıktığı için Maximilien Robespierre yönetimi sırasında gözden düştü ve bir yıla yakın süre hapsedildi.

    hapisteyken "Age of Reason" ("Akıl Çağı", 1794) kitabının ilk bölümünü yazdı. ikinci bölümünüyse 1796 yılında bastırdı. bu kitapta geçen söylemleri dinsizlikle suçlanmasına sebep olmuştur.

    yine aynı yıl yazdığı "Agrarian Justice" ("tarımsal adalet") toprak dağılımındaki eşitsizlikleri eleştirmektedir. bu yönüyle 19. yy düşünürlerini etkileyip komunizm, sosyalizm gibi fikirlerin doğmasına ilham kaynağı olmuştur. bu kitap onun son büyük eseridir.

    1809'da geri döndüğü amerika'nın new york şehrinde ölmüştür.

    "My country is the world... and my religion is to do good." *
    yazarın notu: bu adamla ilgili entry görememek beni üzdü açıkçası. demek ki iyi bilmemiz gereken insanları tanımıyoruz bile. yazık...
    2 ...
  4. 3.
  5. ingiliz asıllı ABD'li siyaset adamı.American Bağımsızlık Devrimini ve Fransız Devrimini fikirleriyle etkilemiştir
    1 ...
  6. 4.
  7. zamanında vatana ihanetten ve isyana teşvikten tutuklanmış fakat bu adamın ateşli yazıları olmasaymış bugün amerika özgür olamayabilirmiş sanırım.
    2 ...
  8. 5.
  9. çağına göre fazla ileri şeyler düşünen ingiliz kökenli yazar fakat kendisini dünya vatandaşı olarak görür.
    1 ...
  10. 6.
  11. 7.
  12. 8.
  13. "government is necessary evil" buyurmuş insan.
    1 ...
  14. 9.
  15. sandık fetişizmi yaşayanlar ve yaşatanlara gelsin:

    "hükümet organlarının seçimle işbaşına gelmeleri, seçilen kimseler sonradan sınırsız bir yetkiye sahip olacaklarsa, istibdadı ortadan kaldırmaz."
    3 ...
  16. 10.
  17. hakkında, güzel bir abimizin, okunma rekorları kıran bir yazısı vardır;
    2 ...
  18. 11.
  19. siyasetle yakından ilgilenen Paine, köleliğin kaldırılmasını ve Amerikan kolonilerinin ingiltere'den ayrılmalarını savunan yazılar yazdı. 1776'da yayımlanan Common Sense ("Sağduyu") adlı yapıtı Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi'nin hazırlanmasında etkili oldu. bu yapıtın yazarı için Napolyon Bonapart vaktiyle şöyle demiş: “Yeryüzünün her bir kentine Thomas Paine'in saf altından yapılmış heykelinin dikilmesi gerekir.”
    3 ...
  20. 12.
  21. Dünya vatanım, tüm insanlar kardeşim ve iyilik yapmak dinimdir.

    (bkz: akıl çağı)
    3 ...
  22. 13.
  23. (d. 29 Ocak 1737 - ö. 8 Haziran 1809), ABD'li siyasi aktivist, yazar, siyaset kuramcısı ve devrimci. Düşünceleriyle Amerikan Bağımsızlık Savaşı'nı ve Fransız Devrimi'ni etkilemiştir.

    https://tr.wikipedia.org/wiki/Thomas_Paine
    1 ...
  24. 14.
  25. Tarihin en etkili kalemlerinden birisi olduğu söylenir. Bir kısmını mapushane ranzalarında yazdığı "Akıl çağı" adlı eserini okudum. Kitabın yazıldığı dönemin insanı, politik ve toplumsal hali göz önüne alındığında thomas Paine, her şeyden önce insanlara "hey, bakın ben sizi anlıyorum" mesajı verdi. Onun asıl başarısı budur zaten: o insanlara birinin onları anladığını hissettirmek.

    Ben kendisinden pek hoşlanmam, orası başka bir mesele.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük