there will be blood

    4.
  1. inanılmaz güzel bir filmdir, izleyenlere aile ve kardeşlik etrafında büyüyen kapitalizm ve kapitalizme sırtını dayayarak güçlenen din hakkında sıkı bir gözlem sunmaktadır. Petrol etrafında dönen senaryo mühendisliğin, gücün, zekanın, hırsın, azmin ve riskin hikayesi olmasının yanında riyakarlığın, ölümün, tehditin ve gücün kontrolden çıkmasının da hikayesidir. Daniel Day-Lewis, the last of the mohicans'daki hawkeye performansını alıp çok çok ötelere götürmüş ve mükemmel bir oyunculuk sergilemiştir, daniel plainview sayesinde senelerce hatırlanacaktır.
    7 ...
  2. 27.
  3. bu film üzerinde uzun uzun tartışılması gereken bir filmdir arkadaşım. öyle basit bir "sevdim" ya da düzeysiz bir "sevmedim" olayı değildir bu film. misyoner misiniz lan, dağılın diyesi insanın, o kadar yani.


    --spoiler--
    neyse, geyik boynuzlu girizgâhtan kelli ana meseleye girelim. filmle ilgili detayları sıvamadan [spoiling] filmin bu kadar önemli olmasının altında kanımca yatan birkaç nedenden bahsedeyim.

    birincisi, film abd'de petrol imparatorlukları nın kurulmaya başladığı ve kıtanın dünya kapitalist sistemindeki belirleyiciliğ ini artırmadan önce içeride nasıl serpildiğinin başlangıç nüvelerini ortaya koyması açısından önemlidir. filmin bu süreci bir petrol arayıcısının [oilman] kurduğu girişim üzerinden vermesi, yani sistemin kişinin başarılı olması için gerektirdiği kişilik yapısını dd lewis'in muhteşem oyunculuğunda somutlaştırması oldukça takdire şayan bir durum kanımca.

    ikincisi, bu kişilik yapısı bir boşlukta oluşmaktan ziyade, dinsel bir medyumun içinde baş vermeye başlamaktadır. bu yeni sisteme uygun kişilik yapısı ile üçüncü kurtuluş kilisesi'nin genç rahibinin teoloji temelli kişilik yapısı arasındaki gerilimler ve bu kişiliklerden verilen geçici tavizler filmde açıkça yeni ve eski paradigmalar arasındaki çatışmayı ortaya koymakta kanımca. petrol taşımak için ilgili kilisede yeniden vaftiz olmak zorunda kalan "siyah altın" girişimcisi ile kilisesini yeni serpilmekte olan düzene angaje olup daha varsıl hale getirmek için etki alanınının bir bölümünü kendi elleri ile ona teslim eden pederin yaşadığı o süreğen ve espri yüklü gerilim izlenmeye değer. yeni paradigmanın yukarıdan aydınlanma ve kalkınmaya [prosperity] yaptığı vurgu ise sistemin işleyiş mekanizmaları konusunda bize az çok fikir vermekte.

    üçüncüsü de dd lewis'in muhteşem oyunculuğu. bir kapitalist ancak bu kadar güzel canlandırılırdı sanıyorum. ruh hali, başarılı olabilmek için yapacakları ve göze alabilecekleri ile. büyüksün lewis!

    saygı ve sevgi ile sahneyi terk ediyorum. lütfen alkışlarınızı bu büyük yapıma saklayın.
    --spoiler--
    7 ...
  4. 1.
  5. şubat 2008 de türkiye de gösterime gireceğini öğrendiğimiz daniel day lewis in başrolünde oynadığı, paul thomas anderson kişisinin yazıp yönettiği film. çekimler tamamlanmış.

    daniel day lewis diyorum, şiddetle bekliyorum.

    http://imdb.com/title/tt0469494/
    6 ...
  6. 5.
  7. no country for old men i oscarlardan önce legal yollarla keyfine vara vara izlememize engel olan ancak there will be blood da bu olanağı sağlayan yetkililere teşekkür mü etsem bilemiyorum.
    filmin imdb puanı bir yana, oscar adaylığı bir yana; daniel day lewis oynamışsa izlenir.
    6 ...
  8. 50.
  9. iyi olduğu bariz ortada olan bir filmi anlamayıp kötü filmdi, zaman kaybı demek çok üzücü, zavallıca bence. oturduğu yerden torrent vasıtasıyla izlediği bu koca yapıma bok atmaktansa oturup anlamaya çalışmak, klasik olay örgüleri ve hassiktir katil şuymuş tarzı finallerle bezeli sinemanın dışına çıkmak gereklidir. evet arkadaşlar şunu kabul etmek gerek, sinema kültürünüz ve idrak yeteneğiniz bu filmi anlamaya yetmiyorsa, gelip kötü film demeyin, bir kere olsun durumun ne olduğunu kabullenin. film kötü değil, siz hızlı hollywood yapımlarına fazla alışmışsınız ve anlayamıyorsunuz. ama nedense bunu kabullenmek çok zor geliyor herkese, herkes birer einstein olduğundan burada. daniel-day lewis sinema tarihinin en iyi performansını sergiliyor. son yarım saatini açıp her gün bir defa seyrediyorum bu filmin ve her seferinde tüylerim diken diken oluyor. ve son olarak şunu net bir şekilde söyleyebilirim, bence 2000'li yıllarda yapılmış en iyi filmdir şu ana kadar, no country for old men ile beraber.
    6 ...
  10. 2.
  11. 13.
  12. mükemmel hikayesi, süper oyunculuk, usta yönetmenlikle takdirimi kazanmış bir filmdir. ayrıca neden oscar alamamış anlamamaktayım.
    4 ...
  13. 6.
  14. daniel day lewis'in devleştiği, harikulade sahnelere sahip(kuyu içi sahneleri özellikle), bu seneki film kısırlığında epey oscar alacağını düşündüğüm, isminin neden there will be blood olduğunu anlamadığım film. son bir kaç ayda izlediğim en sağlam filmlerden biri bu. bir başkası içinse;
    (bkz: atonement)
    4 ...
  15. 14.
  16. oscar torenlerinden en iyi film odulu ile donmesini bekledigimiz filmdi lakin odulu no country for old men'e kaptirmi$tir ne yazikki. konusu, senaryosu ve oyunculuk ba$arilari cok iyi bir film. odulu kaptirmasinin $ahsi kanaat yonuyle 2 sebebi olabilir. birincisi pek cok ki$inin de kabul edebilecegi "konunun i$leni$i" olacaktir. zira her iki filminde konusu ilginc ve ba$ariyla i$lenmesine ragmen no country for old men bu konuda biraz daha ba$ariliydi. ikinci sebep ise teknik olabilir. zira no country for old men cekim teknikleri olarak her sahnede kendini belli eden bir yapim.
    4 ...
  17. 3.
  18. bu cuma * gösterime girecek olan, imdb'ye son yıllarda en yüksek sıradan giriş yapmış paul thomas anderson filmi. oscar adaylığında birkaç ödül alması bekleniyor, no country for old men ile birlikte senenin en iyi filmlerinden olmasına aday deniliyor, ikisi de merakla beklenmekte efenim.
    4 ...
© 2025 uludağ sözlük